fb pixel Jíst se to sice nedá, ale můžete si to udělat doma: Podívejte se na nejšílenější recepty Jirky Babici – G.cz
Vyhledávání

Jíst se to sice nedá, ale můžete si to udělat doma: Podívejte se na nejšílenější recepty Jirky Babici

+ DALŠÍCH 6 FOTEK + DALŠÍCH 7 FOTEK

Král domácího vaření, kuchařský experimentátor, gastronomický badatel, vyučený kuchař, basketbalista, vášnivý lyžař, mistr „křupu“ i foodstylingu, průkopník chutí a pozitivní člověk s dobrou duší – to vše, a nejen to, je Jirka Babica. Ať už jste v pořadech Jirky Babici hledali inspiraci nebo jen pobavení, měli byste si v tento sváteční den připomenout některé jeho recepty.

Jan Fiedler
Jan Fiedler 1.5.2020, 13:04

„A kdo nemá houby, tak tam nedá žádný houby“

Nedávno jsme se stali svědky fenomenálního návratu na obrazovky této legendy televizních pořadů o vaření. Jiří Babica, přezdívaný Jyrka, se v době karantény však rozhodl nevyužít skomírající televizi, nýbrž populární youtube v kombinaci se sociálními sítěmi (Instagram a Facebook). Tento gastronomický experimentátor, který se vyučil v hotelech Alcron, Palace a Ambassador, nám nedává chvíli na oddych, ale přichází s dalším důvodem k bujaré oslavě a následnému oprášení jeho kuchařky.

Za dlouhá léta nám Jirka Babica naservíroval skrz televizní obrazovky nespočetné množství receptů, některé byly zdařilejší a jiné méně zdařilé. Podívejte se proto na výběr receptů, které byste v tento sváteční den (první máj v kombinaci s Jirkovými narozeninami je opravdu velesvátek) raději využít neměli.

Pokud se přeci jen rozhodnete na vlastní nebezpečí jeden z těchto receptů vyzkoušet, ujistěte se, že dodržíte následující body. Jedná se o body, které vystihují charakter domácího vaření dle samotného mistra a je potřeba každý striktně dodržet.

Alfou a omegou domácího vaření je správné kuchyňské nádobí. Pokud nemáte sadu pánví black či golden ceramic od české rodinné firmy za 1999,-, ke které jste dostali zdarma rendlík s pokličkou, na vaření raději zapomeňte. Toto speciální nádobí je totiž z chirurgické oceli (nikdo neví proč, prostě to zní dobře) a dá se v něm smažit a opékat, což v jiných pánvích pravděpodobně nelze. Dále musíte mít předehřátou troubu na 180 stupňů, dostatek sýru Eidam 30 % a také chilli omáčku, kterou koupíte v každém větším supermarketu. Jedná se o naprostý základ, který však postačí k přípravě alespoň některých receptů.

Je nesmyslné Jiřího Babicu přehnaně hanět, protože i přes některé své výtvory je v jádru nepochybně sympatickým a dobrým člověkem. Sice není michelinským kuchařem ani mistrem rétorem, a z některých jeho hlášek se stal doslova národní poklad, ale vaří nepochybně s láskou - a to je hlavní. A přestože nám možná nepřinesl ty nejlepší a nejsvětovější recepty, dal nám alespoň důvod se smát, což je ve všech (špatných) časech to nejdůležitější.

Vaření je umění

Gastronomie se v posledních letech posunula neskutečně kupředu, ať už se jedná o foodstyling (jí se totiž i očima), celkový zážitek z pokrmu nebo o samotný proces vaření a následný chuťový zážitek. Dokonce i Jirka Babica už upustil od svých experimentů a ve svém novém pořadu se vydal cestou základního a jednoduchého vaření, kterému se ve výsledku v podstatě nedá nic vytknout. Jedná se většinou o obyčejná jídla, která obyčejně chutnají a obyčejně vypadají – to je ale trochu nuda. Proto by se nemělo zapomenout na opravdové mistrovy skvosty, ke kterým patří například osmažená pažitka do křupava, fotbalový míč, vyprošťovák a další recepty, které najdete v galerii.

Podobné články

Doporučujeme

Další články