Odešel "nejvýznamnější bubeník na světě". Tony Allen zemřel

Vydáno 01.05.2020 | autor: Ondřej Horák

Na bubeníka, který stojí za vznikem žánru afrobeat, vzpomínají Red Hot Chili Peppers nebo Major Lazer. Brian Eno o něm prohlásil, že se jedná o pravděpodobně nejvýznamnějšího bubeníka, který kdy žil. Tony Allen zemřel v Paříži ve věku 79 let.

Odešel Odešel "nejvýznamnější bubeník na světě". Tony Allen zemřel

Nigerijský bubeník je považován za jednoho z otců afrobeatu, tím druhým byl jeho kolega a zpěvák Fela Kuti. Oba působili v kapele Africa '70, jíž Allen v 60. a 70. letech umělecky vedl. Během té doby vysoustružili afrobeat, tedy kombinaci západoafrických žánrů, jako jsou ghanský highlife nebo nigerijské fuji, s americkým jazzem a funkem.

Ke konci 20. století  zaznamenal afrobeat obrovskou popularitu spolu se vrůstajícím zájmem o takzvanou world music.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Fela Kuti (98.)

Později Allen založil svou vlastní kapelu, s níž v roce 1980 vydal album No Discrimination. V posledních letech byl vídán po boku Damona Albarna (Blur), basáka Paula Simonona (The Clash) a kytaristy Simona Tonga (Verve) v kapele The Good, the Bad and the. V roce 2018 s nimi Allen nahrál druhé album Merrie Land. Vedle toho se stále věnoval své sólové kapele, s níž vystoupil loni v létě také v Praze v rámci festivalu Respect.

„Epický Tony Allen, největší bubeník na planetě Zemi nás opustil. Muž s divokým a svobodným srdcem a nejhlubším groovem, který neměl nikdo jiný,“ vzpomněl svého kolegu Flea z Red Hot Chili Peppers na sociálních sítích.

Damon Albarn z Gorillaz a Flea z Red Hot Chili Peppers mají superkapelu

Tony Allen v roce 1984 emigroval do Londýna, načež se usídlil v Paříži. Tam také 30. dubna 2020 zemřel. „Nejlepší z nejlepších, nastudujte si ho. Vynálezce rytmu. Legendy neumírají,“ reagoval na svém Twitteru slavný DJ a producent Major Lazer.

oh

Témata: Tony Allen, afrobeat

zavřít