Jan Denemark
2. května 2020 • 12:11

NEJ duo v NHL pokračuje spolu: Halák by v každém jiném klubu byl jednička!

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doby, kdy zápasová nálož byla jasně v rukách brankářské jedničky, jsou tytam. Trenéři už vědí, že aby byli oba gólmani co nejlépe nachystaní na vyřazovací boje, tak do nich hlavně nesmí jít „zatavení.“ Některé kluby, třeba Islanders, mají tandem, který se střídá skoro po každém duelu. A pak jsou tu Bruins. Ti mají to štěstí, že mají hned dva maskované muže z absolutní špičky. A bude tomu tak i v další sezoně. Slovenská dvojka prodloužila kontrakt!



Vedení Bostonu se podařil majstrštyk. Finská jednička Tuukka Rask bude mít i nadále jistotu stálého parťáka. Jaroslav Halák, čtyřiatřicetiletý rodák z Bratislavy, dostal po velice povedené sezoně odměnu v podobě ročního kontraktu na 2.25 milionů dolarů.

„Jaro by v každém jiném klubu v lize byl gólmanem číslo jedna,“ řekl k výkonům slovenského gólmana trenér Bruins Bruce Cassidy.

Pravda, nová gáže je sice o 500 tisíc dolarů nižší, než kolik bral Halák doposud, ale vezmeme-li v úvahu situaci v jaké se Boston nachází, lze tuto dohodu brát jako vítězství pro obě strany. Tohle léto totiž bude pro vedení Bostonu všechno, jen ne jednoduché. A ne, není řeč o ligovém přerušení. Platový strop je natřískaný a volnými hráči by se k 1. červenci mohli stát třeba klíčový americký zadák Torey Krug, nebo kapitán Zdeno Chára. Na první pohled se může zdát, že půl milionu dolarů je z pohledu platových stropů kapkou v moři, ale generální manažer Don Sweeney bude v letních měsících hledat každý volný cent.

Samotné prodloužení kontraktu není žádný div. Halákovy výkony byly výtečné, tam otazníky nevyvstávaly. Jedinou překážkou mohl být vyšší věk. Halákovi je 34 let, jedničce Raskovi je 33 let. Z určitého pohledu by dávalo smysl, kdyby Raskovi od příštího ročníku kryl záda třeba český mladík Daniel Vladař, který na farmě chytal skvostně. Jenže Boston chce Stanley Cup a dvojice Rask, Halák je nejlepší v lize. S takovou kvalitou se loučí těžko.

„Máme dva gólmany, kteří jsou své mužstvo schopní vést,“ řekl ke gólmanskému tandemu Sweeney pro web nhl.com. Oba dva byli v minulé sezoně mezi deseti nejlepšími maskovanými muži, co se týče obdržených gólů na zápas, pokud počítáme brankáře, kteří odchytali alespoň deset duelů. Žádná jiná dvojice nevyhrála v lize tolik zápasů. Jiný tým se takovou jistotou v bráně zkrátka nemůže pyšnit. Možná lze do podobné kategorie zařadit i duo z Dallasu. Ben Bishop a Anton Chudobin se ale v minulém ročníku museli spokojit s druhou příčkou.

Vzhledem k tomu, že Bruins mají komplexně seskládané mužstvo, které každoročně pošilhává po nejvýznamnější hokejové trofeji, nechce generální manažer přijít o další případný pokus ligu vyhrát. Gólman je základ. To si v NHL všichni moc dobře uvědomují. Ale v Bostonu tohle pravidlo povýšili ještě o další level. Gólmani jsou základ. A prodloužení Halákova kontraktu to jasně potvrzuje. Všichni v Bostonu věří, že právě tohle duo může tým k vysněnému poháru dovést.

Statistiky Raska a Haláka v minulém ročníku

Tuukka Rask              41 zápasů        26 výher (7. v lize)    92.9% úspěšnost (4. v lize)               2.12 gólů na zápas (2. v lize)

Jaro Halák                  31 zápasů        18 výher (25. v lize)  91.9% úspěšnost (14. v lize)             2.39 gólů na zápas (7. v lize)

* postavení v lize je utvořeno z brankářů, kteří odchytali alespoň deset utkání

Vedení Bostonu se podařil majstrštyk. Finská jednička Tuukka Rask bude mít i nadále jistotu stálého parťáka.
Vedení Bostonu se podařil majstrštyk. Finská jednička Tuukka Rask bude mít i nadále jistotu stálého parťáka.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud