InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jan Pavlíček vychytal český pohár pro Spartu a na Dukle měl vystřídat Ivo Viktora. Přednost přitom mělo vzdělání

MILEVSKO – Legendární fotbalový brankář Jan Pavlíček (1951) vyrůstal v Milevsku na starém sídlišti. Kromě fotbalu hrál také házenou, volejbal, basketbal a byl výborným atletem. Jako perspektivní gólman se zlepšoval ve skromných milevských podmínkách – nejprve pod vedením svého otce a poté byl jeho trenérem také nezapomenutelný Zdeněk Kašpar. Ten mu nic nedaroval. Individuální trénink s „Endym“, jak hráči Zdeňka Kašpara přezdívali, byl tvrdý a nesmlouvavý. Jan Pavlíček byl ale cílevědomý a vytrvalý kluk. V Milevsku hrál za žáky a dorost, poté přestoupil do VS Tábor a chytal dorosteneckou ligu. Přestože byl slávistou a jeho idolem se stal legendární František Plánička, následně si dorosteneckou ligu zahrál i ve Spartě ČKD Praha a byl vybrán do sparťanského áčka.


Ligový debut si odbyl ve 20 letech, čtyřech měsících a čtyřech dnech. V lize působil dvě sezony a zachytal si také za reprezentaci do 23 let. Jeho trenérem ve Spartě byl Tadeáš Kraus a nejčastějšími spoluhráči legendy jako Vladimír Táborský, Vladimír Kára, Josef Jurkanin, Josef Pešice nebo Václav Mašek.

Můžete zavzpomínat na své začátky v Milevsku?
K fotbalu jsme se dostal jako většina kluků. Po návratu ze školy jsme hrávali fotbal s kluky ze sousedství na milevském sídlišti. Ve třinácti letech jsem poprvé přišel na trénink žáků k trenérovi panu Marťákovi. Můj první soutěžní zápas byl proti žákům JZD Kovářov. V té době se mi dostala do ruky knížka Karla Štorkána Když chytal Plánička, jehož první vydání vyšlo roku 1958. Životní osudy brankáře Slavie a jednoho z nejlepších světových gólmanů té doby mi doslova učarovaly, jeho poctivost v tréninku i životě pro mne byla příkladem do budoucna. Měl jsem tu čest být pozván k němu na návštěvu roku 1970. Tak se ze mne stal ve třinácti letech nejen slávista, ale i kluk, který se chtěl stát Pláničkou. Do branky žákovského týmu Spartaku Milevsko jsem se dostal asi hlavně proto, že jako hráč v poli jsem byl dost nepoužitelný. Bylo dost těžké se prosadit vedle takových fotbalistů, jakými byli Jarda Loskot, Standa Franěk nebo Jarda Vačlena. A když mi na Spartaku Písek nastříleli deset branek, pochopil jsem, že bez speciálního brankářského tréninku to nepůjde. Ve vedlejším domě bydlel pan Zdeněk Kašpar, bývalý brankář Vodňan a Milevska, dlouholetý zkušený fotbalový trenér. Poprosil jsem ho, jestli by mi neporadil a nepomohl. A díky jeho ochotě věnovat se malému klukovi jsme se stali dlouholetými sportovními partnery. Hlavně díky jeho péči jsem šel výkonnostně nahoru. Své o tom ví třeba i Zdeněk Votruba, kterému dala spolupráce s panem Kašparem rovněž základy ke kariéře ligového brankáře. Hodně mi pomohly také hodiny sportovní gymnastiky v milevské sokolovně, které vedl cvičitel Jan Klicman. Tam jsem chodil cvičit tři roky.

Jak jste se poté dostal do Tábora?
Ve čtrnácti letech jsem začal...

Obsáhlý rozhovor s Janem Pavlíčkem přineseme ve středečních Milevských novinách, kde zavzpomíná úspěšný odchovanec místní kopané nejen na angažmá v pražské Spartě, ale také vzpomene, proč se rozhodl dát přednost vzdělání, kam se podíval s reprezentačním výběrem do 23 let, jaké zážitky má s legendárním koučem Václavem Ježkem, nebo proč ukončil kariéru v Kovářově. A zmíní se také o svých vnucích či velké zálibě ve fotografování, se kterým procestoval doslova celý svět. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace