Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Po šíleném závěru vítězí v Indy McLaughlin

Po šíleném závěru vítězí v Indy McLaughlin

First Responder 175 – závod

Naprosto šíleným závěrečným kolem, ve kterém se vystřídali v čele závodu čtyři piloti, z nichž tři havarovali, skončil poslední oficiální virtuální závod IndyCar Series. Jel se na oválu v Indianapolisu,nikoliv na tradičních 500 mil, ale jen zhruba na třetinovou distanci  – 175 mil. Z vítězství se nakonec radoval McLaughlin.

Pro Novozélanďana, který v IndyCar nikdy nezávodil, to byl druhý triumf ve virtuálním šampionátu. Nakročil k němu, jak nejlépe mohl – ziskem pole position. IRacing zjevně neumí tradiční formaci po třech vozech v jedné řadě a tak piloti byli na roštu seřazení po dvojicích. S McLaughlinem byl v první řadě vítěz předchozího závodu a další host z jiné série – pilot formule 1 Lando Norris.

Ten hned po startu 2. místo ztratil, když se před něj dostal Speed, Na protilehlé rovince se ale Norris dostal před McLaughlina a se Speedem sváděl hezký souboj. V čelní skupině se drželi také Rahal, Power, Karam a Palou.

Lando Norris opět bojoval o vítězství. Foto: IndyCar

Závodilo se ale jen do 5. kola. Právě poslední jmenovaný byl natlačen na vnitřní bariéru, poškodil o ní vůz, následně zpomalil a zezadu do něj narazilo několik pilotů. Palou zamířil do boxů a po opravě mohl v závodě pokračovat. Nehoda umožnila rozjet taktické hry. Přibližně třetina jezdců zamířila do boxů.

Lídři závodu ovšem na trati zůstali a po restartu sváděli těsnou bitvu Speed, Rahal, Power a Norris. Speed a Rahal z ní později vypadli, když spolu lehce kolidovali. A právě Speed ve 21. kole začal zastávky v boxech. Ty se týkaly pilotů, kteří byli rozhodnuti jet na dva pit stopy.

Záznam závodu:

Power a Norris se v čele osamostatnili a k mechanikům zajeli až ve 33. kole, dvě kola před polovinou závodu. Pagenaud dokázal stint natáhnout až do 36. kola. Jak hraniční to bylo, se ukázalo záhy, když mu na pit lane došlo palivo a k mechanikům dojel setrvačností.

Do čela se nakrátko dostali ti, kteří stavěli při žluté fázi. Po jejich zastávce se ale do vedení vrátil Power následovaný Davisonem, Norrisem a Speedem. Ovšem i ti brzy začali zajíždět ke svému druhému a poslednímu pit stopu.

Právě když zastavil podruhé Norris, srazili se na protilehlé rovince Davison, Speed a Wilson, což vedlo k další žluté fázi. Pořadí v čele bylo Rahal, Rosenqvist, Pagenaud, Chilton, Bourdais a Norris. Když se zase začalo závodit, během jednoho kola se Pagenaud posunul dopředu. Přišlo ale další přerušení po kolizi Newgardena, Satóa a Karama.

 Newgarden a spol bourají. Foto: IndyCar

Pak dostali jezdci na závodění už jen necelých deset kol. Ta ale byla naprosto šílená. Nejprve po restartu skončil po souboji s Norrisem ve zdi Pagenaud. Do čela se dostala trojice mclarenů ve složení Norris, Askew a O´Ward, na kterou dotíral Ericsson.

Norris v nájezdu do předposledního kola trefil Pagenauda. Ten s poškozeným vozem mířil do boxů, výrazně zpomalil a Brit jej zezadu sestřelil. Askew a O´Ward bojovali o vítězství. Askew najížděl do posledního kola jako lídr závodu. Na protilehlé rovince byli bok po boku, když se vnitřkem před oba dostal Ericsson. O´Ward ve 4. zatáčce nabral Ericssona a poslal jej do zdi.

Askew si jel pro vítězství. Druhý Ferrucci na něj zaútočil, jenže do svého krajana narazil a oba vozy se začaly divoce motat po dráze. Zhruba 100 metrů před cílem se kolem nich přehnali McLaughlin a Daly. Ferrucci se cílem promotal jako třetí, následovaný Askewem.

Tím skončil virtuální šampionát IndyCar. Ovládl jej pilot, který má s vozem IndyCar minimální zkušenosti, zato bohaté s iRacingem – McLaughlin. Uspěl i přesto, že se závody jely pro něj hluboko v noci.

Původně měl šampionát vyplnit čas před plánovaným začátkem sezony v květnu. Ten ale přijde nejdříve v červnu. Jestli na to IndyCar nějak zareaguje a přidá další virtuální závody, uvidíme v příštích dnech.

p. jezdec tým motor odstup
1. Scott McLaughlin Team Penske Dallara  
2. Conor Daly Ed Carpenter Racing Chevrolet +0,282
3. Santino Ferrucci Dale Coyne Racing Dallara +0,669
4. Oliver Askew Arrow McLaren SP Chevrolet +0,690
5. Patricio O´Ward Arrow McLaren SP Chevrolet +0,903
6. Sébastien Bourdais A.J.Foyt Enterprises Chevrolet +2,752
7. Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport Honda +3,117
8. Zach Veach Andretti Autosport Honda +5,589
9. Felix Rosenqvist Chip Ganassi Racing Honda +8,720
10. Scott Dixon Chip Ganassi Racing Honda +9,144
11. Marcus Ericsson Chip Ganassi Racing Honda +9,619
12. Alexander Rossi Andretti Autosport Honda +12,590
13. Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Honda +27,530
14. Will Power Team Penske Chevrolet -1 kolo
15. Scott Speed Andretti Autosport Honda -1 kolo
16. Helio Castroneves Team Penske Chevrolet -1 kolo
17. Marco Andretti Andretti Herta Autosport Honda -1 kolo
18. Jack Harvey Meyer Shank Racing Honda -1 kolo
19. James Davison Byrd/Petry/Hayward/Belardi Honda -1 kolo
20. RC Enereson Top Gun Racing Dallara -1 kolo
21. Lando Norris Arrow McLaren SP Dallara -2 kola
22. Josef Newgarden Team Penske Chevrolet -2 kola
23. Max Chilton Carlin Racing Chevrolet -2 kola
24. Rinus VeeKay Ed Carpenter Racing Chevrolet -4 kola
25. Simon Pagenaud Team Penske Chevrolet -4 kola
26. Álex Palou Dale Coyne Racing Chevrolet -11 kol
27. Sage Karam Dreyer & Reinbold Racing Chevrolet -12 kol
28. Ed Carpenter Ed Carpenter Racing Chevrolet -12 kol
29. Stefan Wilson Juncos Racing Honda -13 kol
30. Takuma Sató Rahal Letterman Lanigan Honda -13 kol
31. Dalton Kellett A.J.Foyt Enterprises Chevrolet nedokončil
32. Colton Herta Andretti Harding Steinbrenner Racing Honda nedokončil
33. Tony Kanaan A.J.Foyt Enterprises Chevrolet nedokončil