Kryštof Rossmann
3. května 2020 • 04:30

Přestavba Ottawy, Rangers a Detroitu. Když tři dělají totéž, ale jinak

Vstoupit do diskuse
0
  • Když tři dělají stejnou věc, ale výsledek je jiný. Jak probíhá přestavba Ottawy, Detroitu a Rangers?Když tři dělají stejnou věc, ale výsledek je jiný. Jak probíhá přestavba Ottawy, Detroitu a Rangers?FOTO: Koláž iSport.cz

    Když tři dělají totéž, ale výsledek je jiný. Přestavbou prochází pravidelně hned několik týmů NHL současně, postupem času se jí nevyhnou ani nejsilnější značky. Někdo čas proměny zvládá líp, někdo méně slavně. Proč Ottawa s Detroitem vymetají dno tabulky a Rangers útočí na rychlou konkurenceschopnost? A v čem jsou přístupy všech tří týmů rozdílné?

    Rebuild je složitá věc s mnoha proměnnými. Týmy si musí včas přiznat, že potřebují na několik let stopnout snahu o play off a vsadit na volby v draftu, zároveň musejí dělat správné kroky na trhu. Přestavbu jde uspíšit, ale nejde ji přeskočit. Čím déle se odsouvá, tím jsou dopady drtivější.

    Právě tento faktor se stal společným jmenovatelem dočasné zkázy Detroitu i Ottawy, fáze obou klubů stojí za delší pozastavení. Stejně jako snaha New York Rangers, kteří se vydali stejnou cestou, ale zdánlivě mnohem snadněji. Jak se jim to povedlo?

  • Ottawa Senators - Dlouhé váhání

    Martin Frk se společně s Los Angeles raduje ze vstřeleného gólu do sítě OttawyFoto Profimedia.cz

    V posledních letech platí za otloukánka, v roce 2017 ještě přitom Senators hráli finále konference. Věci se rychle otočily, následoval strmý pád. Na případu Ottawy je zajímavý přístup ke klubovým hvězdám. Většina celků si své elitní vyvolené hráče drží a hýčká i v době krize, koneckonců každý tým potřebuje jednoho dva borce, kteří patří každoročně patří k oporám a předávají zkušenosti mladíkům. 

    Senators se dlouho pohybovali na hraně rebuildu s konkurenceschopností v play off. Dlouho nevěděli, na jakou stranu šlápnout. Poslední útok na Stanley Cup „teď nebo nikdy", nebo nechat pýchu stranou a uchýlit se k rokům temna s větší šancí do budoucna? Dlouhé váhání je nakonec stálo rozhodnutí. 

    Věci urychlil odchod největší hvězdy Erika Karlssona, jemuž končila po sezoně 2018/19 smlouva a vedení se rozhodlo, že budoucností projde bez něj. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního, nicméně nebyl ani zdaleka jediným elitním hráčem, který Ottawu opustil. Ba naopak, byla jich přímo celá řada.

    V sezoně 2016/17 dominovala v klubové produktivitě tato šestice: Erik Karlsson (71 bodů), Mike Hoffman (61), Kyle Turris (55), Mark Stone (54), Derick Brassard (39), Jean-Gabriel Pageau (33). Z uvedeného silného sextetu nezůstal po třech letech v organizaci ani jeden. Do toho připočtěte krátké angažmá Matta Duchena a výměnu Miky Zibanejada, který teď řádí za Rangers.

    Vedení Senators si libuje v komplikovaných trojitých trejdech a podmíněných volbách na draftu. Image klubu v posledních letech příliš nepozvedl mediálně propíraný problém manželek Karlssona s Hoffmanem, které na sebe útočily skrze sociální sítě. Soud sice vinu Moniky Carykové, jež měla obtěžovat Melindu Karlssonovou, nepotvrdil, z klubu se však záhy pakovaly obě rodiny. O další haló se postarala partička v čele s Duchenem při cestě Uberem, kdy nevybíravě pomlouvala vedení. Na internet uniklo video a fanoušci dostali další ránu.

    S podivem zůstává, že Senators se vzdali všech svých nejcennějších hráčů vyjma Bobby Ryana, podstoupili je pro dobro voleb v draftu. A možná našli zkratku. Koneckonců počítejme: tři volby v draftu 2020, k tomu další čtyři ve druhém kole, jedna v prvním kole 2021 a tři ve druhém stejného roku. Solidní porce. Podle předpokladů by mohli zmiňované dvě nejvyšší volby Sens využít na centra Quintona Byfielda a levé křídlo Tim Stützla. Jasnou jedničku jim nejspíš ukradne Detroit (který vyhrál předběžnou simulaci draftové loterie), jenž by bez pochyb sáhl po Alexisu Lafrenièrovi.

    Ottawu i tak čeká ještě dlouhá cesta. Roky váhání nebyly vyváženy ziskem Stanley Cupu a než mladíci dorostou, bude se klub muset naučit trpělivosti. Nejistý je osud gólmana Craiga Andersona, který se nechal slyšet, že pokud se aktuální ročník nerozběhne, ukončí ve svých, brzy již 39 letech kariéru. A na to u Senators připraveni nejsou, jejich obměna teprve začala. Jsou v bodě jedna. Kvantum voleb během dvou let navíc není zárukou rychlého vzestupu, určitě ale alespoň touženým zkrácením období temna.

     

    NEJVĚTŠÍ POSLEDNÍ TREJDY OTTAWY

    18. červenec 2016 Ottawa -> NY Rangers
    Derick Brassard, volba v 7. kole 2018 (Luke Loheit) - Mika Zibanejad, volba ve 2. kole 2018 (Jonatan Berggren)

    27. únor 2017 Ottawa -> Vancouver
    Alexandre Burrows - Jonathan Dahlén

    5. listopadu 2017 Ottawa -> Nashville -> Colorado
    Matt Duchene - Kyle Turris - volby v 1. (Bowen Byram) a 3. kole (Matthew Stienburg) 2019, Andrew Hammond, Shane Bowers

    23. února 2018 Ottawa -> Pittsburgh -> Vegas
    Ian Cole, Filip Gustavsson, volby v 1. kole 2018 (K´Andre Miller) a 3. kole 2019 (Antonni Honka) - Vincent Dunn, volba ve 3. kole 2018 (Justus Annunen) - Derick Brassard

    19. června 2018 Ottawa -> San José
    Mikkel Boedker, Julius Bergman, volba v 6. kole 2020 - Mike Hoffman, Cody Donaghey, volba v 5. kole 2020

    22. června 2018 Ottawa -> NY Rangers
    volby v 1. (Jacob Bernard-Docker) a 2. kole 2018 (Jonathan Tychonick) - volba v 1. kole 2018 (K´Andre Miller)

    13. září 2018 Ottawa -> San José
    Dylan DeMelo, Chris Tierney, Rūdolfs Balcers, Joshua Norris, volby v 1. kole 2020, 2. kole 2021 a 2. kole 2019 (Jamieson Rees) - Erik Karlsson, Francis Perron

    22. února 2019 Ottawa -> Columbus
    Vitalij Abramov, Jonathan Davidsson, volby v 1. kole 2019 (Lassi Thomson) a 1. kole 2020 - Matt Duchene, Julius Bergman

    23. února 2019 Ottawa -> Columbus
    Anthony Duclair, volby ve 2. kole 2020 a 2021 - Ryan Dzingel, volba v 7. kole 2019 (Tyler Angle)

    25. února 2019 Ottawa -> Las Vegas
    Oscar Lindberg, Erik Bränström, volba v 2. kole 2020 - Mark Stone, Tobias Lindberg

    1. června 2019 Ottawa -> Toronto
    Connor Brown, Nikita Zaitsev, Michael Carcone - Cody Ceci, Ben Harpur, Aaron Luchuk, volba ve 3. kole 2020

    16. července 2019 Ottawa -> Chicago
    Artem Anisimov - Zack Smith

    24. února 2020 Ottawa - New York Islanders
    volby v 1. a 2. kole 2020 - Jean-Gabriel Pageau

  • Detroit Red Wings - Smlouvy na druhou

    Propadák letošní základní části NHL? Jednoznačně Detroit.Foto profimedia.cz

    Ken Holland si za svou práci u Red Wings zaslouží absolutorium. Klub převzal jakožto generální manažer po sezoně 1996/97 (kdy slavil s organizací celkový triumf v pozici asistenta generálního manažera i trenéra brankářů) a od té doby Detroit slavil Stanley Cup ještě třikrát (1998, 2002 a 2008), k tomu si navíc připsal fantastickou sérii účastí v play off. Trvala 25 let a zasekla se až před čtyřmi lety. Nicméně o to víc bylo zřejmé, že jsou předchozí úspěchy maximálně vyčerpány a bude muset přijít kompletní obměna.

    Holland, který však chtěl za každou cenu udržet tým konkurenceschopný, si nechtěně zadělal na obrovské budoucí problémy. Uzavíral dlouhé a vysoké kontrakty včetně doložek o nevyměnitelnosti a s řadou hráčů pak zkrátka nešlo hnout. Red Wings navíc bilancovali nad hranou platového stropu a neměli peníze na mladíky.

    Pravá přestavba začala až poté, co klub minulé léto převzal Steve Yzerman. Hned vzbudil kontroverzi, když vzal beka Moritze Seidera, který měl jít podle odhadů mezi 12. a 15. místem, již z šesté pozice. Pak začaly šachy. Zbavil se Mikea Greena a přivedl Robbyho Fabriho s Brandonem Perlinim, první tahy však ukázaly, že následky historického tažení za úspěchem trvajícího 25 let budou mizet dlouho.

    Podle Yzermana nejméně čtyři, pět sezon.

    Detroit musí začít úplně od nuly, změnu potřebuje v brankovišti, kde pomalu vypršel čas Jimmyho Howarda, posílit potřebuje zásadním způsobem i obranu. Fanoušci věří, že se klub odrazí od dna a bude stoupat jen výš a výš. Koneckonců pod 17 výher (ze 71 zápasů) v aktuálním nedohraném ročníku už o moc níž klesnout nejde. 

    Nadechnutí přinese vedení i několik končících kontraktů, které zatěžují platový strop gigantickými částkami. Jonathan Ericsson přestane brát ve 36 letech 4,25 milionu dolarů ročně, stejně starý Trevor Daley zase 3,16 milionu dolarů a Jimmy Howard čtyřmilionovou gáži. Právě konec smluv ze starých dob přináší největší dávku naděje, teď už se konečně může začít od píky.

    A v neposlední řadě pomůže i vysoká šance na první celkovou volbu v nadcházejícím draftu, Alexis Lafrenière má potenciál být franchise hráčem, kolem něhož bude organizace společně s Dylanem Larkinem, Filipem Hronkem a Anthonym Manthou kádr stavět. Detroit se ale kvůli své touze po konkurenceschopnosti stal neodmyslitelně synonynem pro klub, který si zavřel na několik let dveře a přestavbu si protáhl řádově o několik sezon.

     

    NEJVĚTŠÍ POSLEDNÍ TREJDY DETROITU 

    19. února 2018 Detroit -> Philadelphia
    volby ve 3. kole 2018 (Seth Barton) a 2019 (Ronnie Attard) - Petr Mrázek

    26. února 2018 Detroit -> Vegas
    volby v 1. kole 2018 (Joseph Veleno), 2. kole 2019 (Robert Mastrosimone) a 3. kole 2021 - Tomáš Tatar

    25. února 2019 Detroit -> San José
    volby v 2. kole 2019 (Albert Johansson) a 3. kole 2020 - Gustav Nyquist

    14. srpen 2019 Detroit -> Tampa Bay
    Adam Erne - volba ve 4. kole 2020

    7. listopad 2019 Detroit -> St. Louis
    Robby Fabbri - Jacob De La Rose

    24. února 2020 Detroit -> Edmonton
    Kyle Brodziak - Mike Green

    24. února 2020 Detroit -> Edmonton
    Sam Gagner, volby ve 2. kole 2020 a 2021 - Andreas Athanasiou, Ryan Kuffner

  • New York Rangers - Krádeže a podpisy

    Alexandar Georgijev by mohl změnit adresu, zájem má prý TorontoFoto Profimedia.cz

    Pro porovnání trochu jiný příběh. Rangers zahájili rebuild v červnu 2017, kdy ho poprvé zmínil generální manažer Jeff Gordon. Od té doby věci nabraly rychlý spád. V následném draftu si Jezdci vybrali Filipa Chytila s Liasem Anderssonem, zároveň trejdovali Dereka Stepana a gólmana Anttiho Raantu.

    Přesně 8. února už byla přestavba oficiální. Podřídilo se jí všechno. Těsně před uzávěrkou přestupů v roce 2018 se vyměňovalo o sto šest, v kabině si sbalili věci postupně Nick Holden, Michael Grabner, Rick Nash, kapitán Ryan McDonagh i J. T. Miller. Další zásadní milník přišel po konci sezony s vyhazovem pro kouče Alaina Vigneaulta, kterého nahradil David Quinn.

    Rangers draftovali Vitalije Kravcova, K´Andre Millera a Nilse Lundkvista. Pak během sezony udělali několik vynikajících tahů, doslova obrali Edmonton, který jim poslal Ryana Stromea za Ryana Spoonera. Zatímco druhý nepřesvědčil, Strome byl v Madison Square Garden polit živou vodou. Dál přišel odchod Kevina Hayese, kterému končila smlouva a jen těžko by ho platovým stropem tísnění Rangers podepsali, i miláčka publika Matse Zuccarella. Tenhle krok bolel úplně nejvíc.

    Jenže Jezdci pokračovali. Z Caroliny za dvě volby ve druhém kole získali beka Adama Foxe, jenž se téměř okamžitě stal základním pilířem defenzivy. To stejné platí o Jacobu Troubovi z Winnipegu, Rangers se jim ho povedlo podepsat i proto, že sám v New Yorku žít chtěl.

    A stejně přišel i největší boom dosavadní přestavby. Z trhu volných hráčů organizace podepsala šikulu Artěmije Panarina. I on se chtěl zakousnout do „velkého jablka", dokonce přistoupil na menší plat, než mu nabízeli jinde. Poslední velký krok vedení okolo architekta přestavby Gordona předvedlo v únoru, k Hurricanes se stěhoval drahý Brady Skjei za první volbu v draftu. 

    Proč vlastně pokládat přestavbu Rangers za precizní? Ve velmi krátké době stihli zapojit řadu talentů a zároveň trejdovali s brilantní chytrostí. Na rozdíl od Ottawy, u níž se některé kroky zdají jako zběsilé, Rangers doplňovali své chybějící články systematicky. Obětovali sice jádro starého týmu, ale zároveň si ponechali například Chrise Kreidera, s nímž podepsali novou smlouvu, nebo Miku Zibanejada, jehož získali z Ottawy a stal se jednou z dominantních postav let budování budoucnosti.

    V poslední době vyvstává otázka, co s Henrikem Lundqvistem. Švédský „Král" má před sebou poslední sezonu smlouvy na 8,5 milionu dolarů a příští rok bude pro Jezdce z hlediska platového stropu krutý: kontrakt naroste nově podepsanému Kreiderovi, do toho začne platit buyout Kevina Shattenkirka za 6 milionů. Obnovit služby je si potřeba u zadáka Deangela, Stromea, Jespera Fasta a gólmana Alexandra Georgijeva. Právě brankářský trojlístek se přitom vyrýsoval v nedohrané sezoně jasně. První Šesťorkin, za ním Georgijev a až někde v dáli hrdina minulých časů Lundqvist.

    Trejd 38leté klubové legendy by ale Rangers uškodil, poslední ročník kontraktu by měl Lundqvist dokončit, což si myslí i třeba jeho bývalý parťák Zuccarello, který se ostře vymezil proti nedostatku respektu k dlouholeté jedničce ze strany klubu. Končící elegán si zaslouží stylovější rozlučku než tichý odchod během aktuálni prazvláštní doby. Tak jako tak už teď budí Rangers strach, obírají bohaté a pokukují (nebo spíš vyhlíží) vyřazovací fázi. V nadcházejícím draftu navíc budou dvakrát volit v prvním kole...

    NEJVĚTŠÍ POSLEDNÍ TREJDY RANGERS

    23. června 2017 NY Rangers -> Arizona
    Anthony Deangelo, volba v 1. kole 2017 (Lias Andersson) - Derek Stepan, Antti Raanta

    22. února 2018 NY Rangers -> New Jersey
    Jegor Rykov, volba ve 2. kole 2018 (Jonathan Tychonick) - Michael Grabner

    25. února 2018 NY Rangers -> Boston
    Matt Beleskey, Ryan Spooner, Ryan Lindgren, volby v 1. kole 2018 (Jacob Bernard-Docker) a 7. kole 2019 (Massimo Rizzo) - Rick Nash

    26. února 2018 NY Rangers -> Tampa Bay
    Vladislav Naměstnikov, Brett Howden, Libor Hájek, volby v 1. kole 2018 (Nils Lundkvist) a 2. kole 2019 (Karl Henriksson) - Ryan McDonagh, J. T. Miller

    22. června 2018 NY Rangers -> Ottawa
    volba v 1. kole 2018 (K´Andre Miller) - volby v 1. (Jacob Bernard-Docker) a 2. kole 2018 (Jonathan Tychonick)

    16. listopadu 2018 NY Rangers -> Edmonton
    Ryan Strome - Ryan Spooner

    23. února 2019 NY Rangers -> Dallas
    volby ve 2. kole 2019 (Matthew Robertson) a 3. kole 2020 - Mats Zuccarello

    25. února 2019 NY Rangers -> Winnipeg
    Brendan Lemieux, volba v 1. kole 2019 (Ville Heinola) - Kevin Hayes

    30. dubna 2019 NY Rangers -> Carolina
    Adam Fox - volby ve 2. kole 2019 (Mads Søgaard) a 2020

    17. června 2019 Rangers -> Winnipeg
    Jacob Trouba - Neal Pionk, volba v 1. kole 2019 (Ville Heinola)

    24. února 2020 Rangers -> Carolina
    volba v 1. kole 2020 - Brady Skjei

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud