Sociální pracovníci: těžko se vysvětluje, že můžete do obchodů, ale individuální poradenství je zakázané

Nad uvolňováním vládních opatření proti šíření koronaviru někteří sociální pracovníci kroutí hlavou. Na jednu stranu už můžeme chodit ve skupině deseti lidí a nakupovat v hobbymarketech, na druhou stranu jsou ale třeba nízkoprahové služby pro ohrožené děti pořád zavřené. A podle plánu ministerstva práce a sociálních věcí se to nezmění až skoro do poloviny května, zjistil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti ze socioekonomicky slabších poměrů se často nemohou plně účastnit výuky na dálku, která se nejčastěji odehrává přes internet (ilustrační foto)

(ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Sociální pracovnice Marcela Rešlová teď dětem pomáhá s učením alespoň přes webkameru. Domů za nimi oficiálně nemůže, a nízkoprahový klub na pražském Žižkově, kde se běžně vídali, je kvůli vládním nařízením od poloviny března zavřený.

Restaurace otevřou, ale denní stacionáře ne, kritizují sociální pracovníci uvolňování krizových opatření

Číst článek

„Někdy nám to na začátku trochu trvá, než se spojíme,“ popisuje Rešlová. „Mně přijde, že ty děti, se kterými se učím, jsou za to rády a mají rády ten kontakt, i když se vidíme pouze přes obrazovku.“

Videohovory nestačí

Pravidelný kontakt je pro vztah mezi dětmi z horších poměrů a sociálními pracovníky důležitý. Lepší než přes obrazovku počítače a telefonu je to ale podle vedoucího klubu Tomáše Rezka naživo.

„Prostě člověk, když se potká s člověkem, tak to není stejné, jako když se potkají přes obrazovku. Forma onlinu je pro nás fajn, ale nevím, proč jenom online. Umíme si zakrýt ústa, umýt si ruce, můžeme být od sebe kousek dál, a tak dále,“ říká Rezek.

Klub aspoň zatím v souladu s vládními a hygienickými opatřeními otevřel speciální místnost. Je připravená pro děti, které se potřebují v klidu učit, nebo si odpočinout, a doma to nejde. V místnosti se děti střídají po jednom, nábytek po každé návštěvě pracovníci vydezinfikují.

„Jestliže máte 2+kk, a jste tam tři generace, tak to není úplně k žití, tam opravdu nemáte vlastní pokojíček,“ vysvětluje vedoucí klubu. „Tahle místnost je pro to, aby sem dítě mohlo z takové rušné domácnosti přijít, může se spojit s naším pracovníkem, který je vedle, být spolu na telefonu, přes webkameru. Nebo tady nemusí dělat nic,“ dodává Tomáš Rezek. 

Zaměstnanci České pošty a dalších rozvážkových služeb se učí jak rozpoznat domácí násilí a jak pomoci

Číst článek

Obchody ano, stacionáře ne

Děti se v terénu se sociálními pracovníky podle plánu ministerstva práce a sociálních věcí potkají 11. května. V klubu se všichni uvidí až v červnu. Podle České asociace streetwork, která zastřešuje poskytovatele nízkoprahových služeb pro děti a mladistvé, je to pozdě.

„Ty preventivní služby mají zásadní vliv na pomoc ohroženým dětem a rodinám,“ říká ředitelka asociace Martina Zikmundová. „Ono se to opravdu těžko vysvětluje těm sociálním pracovníkům i těm klientům, že vlastně mohou jít nakupovat do velkého obchodu, mohou se sdružovat v tak velkém počtu na veřejnosti, ale nemohou využívat odborného poradenství v rámci služby.“

Rychlé obnovení služeb pro rodiny s dětmi žádala opakovaně i Asociace Dítě a rodina. „25. května budou uvolněná všechna opatření, budou fungovat restaurace, ubytování, ale denní stacionáře můžou začít fungovat až 8. června,“ vysvětluje důvody tajemnice asociace Jana Krbcová. 

Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD už dříve několikrát zopakovala, že její úřad plán vytvořil podle doporučení epidemiologů. „Také jsme diskutovali s asociací krajů a se všemi klíčovými aktéry pro sociální služby. Termíny se mohou měnit podle aktuální epidemiologické situace,“ řekla. Sama prý požadavkům na uvolňování rozumí, ohrožené a zranitelné skupiny je ale podle ní potřeba chránit.

Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme