Vyprodaný koncert před prázdným hledištěm. Kapela Rybičky 48 vydělala přes 800 000 na dobrou věc

Rok 2020 s sebou přinesl změny, na které jsme ještě před několika měsíci vůbec nepomysleli. Vidíme je všude kolem, i když některá nejpřísnější opatření se začínají pomalu zmírňovat. Nic to ale nemění na tom, že stále ještě nemůžeme (a patrně ani dlouho nebudeme moci) jít do divadla nebo na koncert. A této situaci se přizpůsobili i herci a muzikanci, kteří se nyní věnují jiným projektům. Jako Rybičky 48.

Jak kapela Rybičy 48 zareagovala na změny, kterým jsme se zkrátka museli podvolit všichni? O tom hovořil pan Martin Řehoř, který hudebníky zastupuje. Kapela se podle jeho slov se situací nejen vyrovnala (co jiného nám ostatně také zbývá), ale našla také prostor k pomoci…

Netradiční řešení

O tom, že netradiční doba si žádá netradiční řešení není třeba diskutovat. A tak se hudebníci z Rybiček 48 rozhodli pro krok, který by asi nikoho bez pandemie koronaviru nenapadl. „V sobotu 18. dubna 2020 od 20.00 hodin proběhl v návaznosti na nynější situaci první placený livestream koncert v České republice. Odehrála jej skupina Rybičky 48. Tentokrát se nejednalo o žádný živý přenos ze zkušebny nebo obýváku, ale o přenos plnohodnotného koncertu, i když bez diváků. Na rozdíl od běžných živých přenosů tento proběhl v sále, na klasickém pódiu s profesionálním ozvučením, osvětlením a pyro efekty, které ke kapele neodmyslitelně patří,“ uvedl Martin Řehoř.

Doma z pohodlí pokoje tak mohli diváci sledovat “běžný“ koncert, nazvaný Corontena. Show Live za který ale také zaplatili. „Na vstupném na stream koncert, prodejem benefičních roušek, na dárcovských DMS zprávách, ale i na peněžních darech, které diváci zaslali na účet Českého červeného kříže, se během vystoupení vybrala suma 733 757 Kč,“ doplnil Martin Řehoř, který je s výsledkem tohoto snažení hudební skupiny samozřejmě spokojen, stejně jako členové kapely. „Je skvělé, že fanoušci posílali peníze na Český červený kříž i po skončení koncertu a tato částka překročila hranici 800 000 Kč“, dodal manager skupiny Martin Řehoř.

„Je to fantazie, tohle jsme nečekali ani v těch nejbujnějších snech. Znovu jsme si ověřili, že čím dál víc lidí pochopilo, že pomáhat je normální, a že žádná pomoc shůry se nekoná a z těchto těžkých časů se prostě musíme dostat sami… a taky že parta kluků z Kutné Hory obklopená skvělými lidmi a hlavně s úžasnou armádou fanoušků v zádech dokáže sakra velký věci,“ reagovali členové Rybiček 48.

Hlavní tváří, zpěvákem a baskytaristou kapely je Kuba Ryba. I ten se samozřejmě ke koncertu samotnému i jeho výtěžku vyjádřil. „Řekli jsme si, že koncert odehrajeme zcela zdarma. Podařilo se nám sehnat prostředky od našich partnerů na pokrytí nákladů celého koncertu tak, aby každá vaše koruna šla přímo na Český červený kříž.“ Na jeho slova reagovala zástupkyně organizace, která finanční příspěvek od skupiny obdržela, tedy Českého červeného kříže, paní Miroslava Jirůtková: „Ráda bych poděkovala všem, kteří se na realizaci koncertu podíleli a hlavně úžasné partě Kutnohoráků a jejim fanouškům, díky kterým se podařilo pro Český červený kříž vybrat danou částku. Je fajn, že jsou jedinci, kteří stále mají chuť pomáhat. Za to jim patří velké díky,“ uvedla.

Je vidět, že se v krizi lidé umí spojit a pokud chtějí, vždy najdou způsob, jak pomoci druhým. A pokud mají tak silnou základnu příznivců, jako Rybičky 48, není výsledek takové akce vůbec zanedbatelný – jde naopak o velkou pomoc dobré věci.

Zdeňka Nezbedová

Foto: Radim Hromádko

Zavřít menu