2. 5. 2020 Marek Táborský

Šmerha: Hrát v O2 areně? Splněný sen

Přichází ze Slavie, ale od mládí byl veden ke sparťanství. Dvaadvacetiletý útočník Tomáš Šmerha si splnil svůj dětský sen a od nové sezony bude nastupovat za jediný pražský extraligový tým. „Nemůžu se dočkat, až si zahraju před sparťanskými fanoušky,“ říká.

Málokdo o tobě ví, že máš „sparťanskou školu“, je to tak?
Ano. Táta hrával v mládí za Spartu, třeba s Františkem Ptáčkem. Děda pro Spartu také pracoval, dělal v Holešovicích rolbaře. Odmalička jsem tak byl vychováván ke sparťanství. Pamatuju si, jak jsem jako malý kluk chodil s tátou, babičkou nebo dědou koukat na zápasy Sparty. Na to mám moc hezké vzpomínky. Jsem z Holešovic, žiju tady celý život.

Jak ses dostal do týmu našeho někdejšího městského rivala?
Začínal jsem na Štvanici, kde se ale brzy s hokejem končilo. Máma mě pak přivedla na Slavii.

Do Sparty přicházíš jako třetí nejproduktivnější hráč Chance ligy. Věřil sis po minulé sezoně, že se probojuješ do extraligy?
Měl jsem nabídky už v průběhu uplynulé sezony, zahrál jsem si jeden zápas na Kladně. Věřil jsem ale, že nejlepší bude dohrát sezonu ve Slavii a porvat se o extraligu po jejím konci. To se povedlo, přicházím do Sparty a jsem za to moc šťastný.

V extralize jsi zatím odehrál jediný zápas. Jaký to byl rozdíl oproti nižší soutěži?
Hra byla mnohem rychlejší. Nestihl jsem s Kladnem žádný trénink, takže jsem do hry vlítnul trochu po hlavě. Na ledě bylo na všechno méně času. Budu si muset zvyknout na úplně jiné tempo hry.

V čem bys mohl být našemu týmu nejvíc platný?
Budu se snažit dávat hlavně góly a pomoci bodově týmu. Postavou nejsem úplně typ do oslabení, věřím, že můj největší přínos bude v útoku.

Znáš někoho ze sparťanského kádru?
Určitě. Hodně mi teď pomáhá obránce Radek Jeřábek, který se Spartou také trénuje. Znám se s oběma bratry Jandusovými, kteří působili také ve Slavii, pak také s Tomášem Pšeničkou a Lukášem Rouskem.

Jak se těšíš, že si zahraješ za jediný pražský extraligový klub?
Ohromně. Je to pro mě obrovská výzva, nová zkušenost. Věřím, že dopadne co nejlépe.

Stihl ses už poznat s většinou týmu?
S každým jsem se představil a podal si ruku. Zatím se snažím zapamatovat si všechna jména a jsem rád, že mě zatím ušetřili připomínek na můj bývalý klub. Jen Míra Forman si stihl rýpnout.

Jak velký skok pro tebe bude hrát místo omšelého Edenu v největší aréně v Česku, naší domácí O2 areně?
To teprve zjistím, ale moc se na to těším! Ještě jsem si v O2 areně nezahrál. Je to ale sen každého hráče, hrát v takhle skvělé hale. Zatím jsem do ní chodil jen jako divák.

Sledoval jsi v uplynulé sezoně výkony Sparty?
Byl jsem na několika zápasech. Sparta hrála výborně, většinu sezony byla v tabulce nahoře. V tu chvíli jsem si ještě neuměl představit, že v O2 areně jednou budu nastupovat jako domácí hráč. Nemůžu se té chvíle dočkat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!