Hlavní obsah

Velký biatlonový návrat! Mužskou reprezentaci má zvednout strůjce českého boomu

Praha

Trenérské změny hlásí biatlonová reprezentace. Zatímco u žen pokračuje norský kouč Egil Gjelland spolu s Jiřím Holubcem, mužské vedení projde obměnou. Po dvou sezonách končí Zdeněk Vítek, který se nově ujme reprezentačního béčka, opačným směrem se přesune Aleš Ligaun, jehož doplní jako hlavní kouč jeden z hlavních strůjců českého biatlonového boomu Ondřej Rybář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Rybář se vrací k biatlonové reprezentaci.

Článek

„Nevidím to jako radikální změnu, spíš jsme tým malinko přeskupili,“ řekl na webu biatlon.cz Rybář, který v posledních dvou letech působil jako sportovní ředitel. V této funkci bude pokračovat a neplánuje jezdit na všechny závody. „Celý Světový pohár objede Aleš, pro něj to bude velká škola,“ říká.

Českým mužům se pod vedením Vítka nevedlo tolik jako v minulosti, Michal Krčmář i Ondřej Moravec v celkovém hodnocení SP skončili v posledních dvou sezonách ve třetí desítce. „Byli jsme se Zdeňkem domluvení na dva roky s tím, že se pak uvidí, jak to bude dál,“ prohlásil šéf českého svazu Jiří Hamza.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Ondřej Rybář v nepříliš přívětivém oberhofském počasí.

Rybář u mužské reprezentace pracoval naposledy před sedmi lety, poté působil jako šéftrenér. „Nechtěli jsme teď sahat do zahraničí, čímž se okruh kandidátů podstatně zmenšil. Z mého pohledu jsme našli nejlepší možné řešení. Jsem rád, že Ondra tuto nabídku přijal,“ těší Hamzu.

Rybáře čeká práce na pokračující generační výměně. Letos kariéru uzavřel Michal Šlesingr, poslední sezonu plánuje Ondřej Moravec. „Máme mladé kluky s velkým potenciálem, ale potřebují čas. Bylo to tak třeba i u Bimba, který se po příchodu z juniorů tři roky rozkoukával,“ připomíná Rybář progres Michala Krčmáře.

Reklama

Související témata: