Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Změny u biatlonistů: Rybář se vrací k trénování, Vítek povede béčko

Český biatlon hlásí před další sezonou trenérské rošády. Hlavním koučem mužské reprezentace bude po šesti letech opět Ondřej Rybář. Dosavadní sportovní ředitel svazu nahradí Zdeňka Vítka. Rybářovi bude asistovat Aleš Ligaun. Vítek naopak od něj přebere B tým. U žen pokračuje duo Egil Gjelland a Jiří Holubec.

Sport
zdroj: ČT4

"Byli jsme se Zdeňkem domluvení na dva roky s tím, že se pak uvidí, jak to bude dál," připomněl na svazovém webu prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

"Nechtěli jsme v tuhle chvíli sahat do zahraničí, čímž se okruh kandidátů podstatně zmenšil. Z mého pohledu jsme našli nejlepší možné řešení. Jsem rád, že Ondra tuto nabídku přijal," zdůraznil Hamza.

Zapracovat mladé, dokončit přestavbu

Rybář se dosavadní funkce nevzdává, což může být podle Hamzy výhodou. "Ondra zůstává nadále v pozici sportovního ředitele. Z toho vyplývá provázanost týmu od áčka až po mladé naděje."

Rybář nevnímá změny jako zásadní. "Kolem týmu jsou pořád lidé, kteří spolu dlouhodobě pracují. Spíš bych řekl, že jsme tým malinko přeskupili a přerozdělili si pracovní činnosti. Hledáme způsob, jak nejlépe zvládnout náročný program. I Bleky (Zdeněk Vítek  pozn. redaktora) dopředu avizoval, že by chtěl věnovat rodině trochu víc času. Od trenérů až po servis se snažíme odvést svou práci co nejlépe, ale samozřejmě jako každý řešíme i osobní život," uvedl dosavadní sportovní ředitel svazu.

Šance pro Ligauna

Pozici trenéra Rybář opustil po olympiádě v Soči v roce 2014 právě proto, že chtěl trávit více času s rodinou. Ani teď neabsolvuje všechny závody a soustředění. Velkou možnost dostane Ligaun. "Je to šance, aby se naučil něco od Ondry Rybáře a posunul se dál," uvedl Hamza.

Jakub Štvrtecký
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

S tím souhlasí i Rybář. "Pro něj to bude velká škola. Má pozice není o každodenní práci se sportovci, ale o nastavení společné filozofie. Navíc mám doma povinnosti vyplývající z pozice sportovního ředitele. Odstartovali jsme několik projektů a byla by škoda v nich nepokračovat."

K trenérské práci se Rybář vrátil proto, aby pomohl při přestavbě týmu po odchodu velezkušeného Michala Šlesingra a očekávaném konci matadora Ondřeje Moravce. "U mužů je obrovská konkurence, není jednoduché se prosadit. Máme mladé kluky s velkým potenciálem, ale potřebují čas," vysvětlil Rybář.

Ve Světovém poháru už se rozkoukávali Jakub Štvrtecký nebo Vítězslav Hornig, šanci by měl brzy dostat třeba Mikuláš Karlík.

"Musíme jim dát čas a snažit se, aby se někdo z nich dostal do špičky co nejdřív. Nemůžeme čekat, že bude Kuba jezdit příští rok na pódiu, i když to není vyloučené. Je ale třeba nabýt zkušenosti, psychicky dozrát, být fyzicky připravený a mít dobrý servis. Pokud se vám něco z toho nepovede, nemůžete být mezi nejlepšími. Je tu spousta neznámých," prohlásil Rybář.

Příprava se rozjela bez Gjellanda

Česká reprezentace zahájila tento týden společnou přípravu. Kvůli uzavření hranic ženy trénují zatím bez přítomnosti Gjellanda. "Příprava se teprve rozjíždí, takže v tom nevidím zásadní problém. Komunikace probíhá na dálku. S holkami je na trénincích Jirka Holubec, fungují v malém čtyřčlenném týmu," uvedl Rybář.

V Jablonci nad Nisou stráví biatlonisté celý květen, za další přípravou se mohou přesunout do Nového Města na Moravě. Začátkem srpna měli závodit v Norsku a pak i na mistrovství světa na kolečkových lyžích v Ruhpoldingu. Závody v Norsku by se měly uskutečnit bez diváků, šampionát v Německu se zřejmě přesune na září.

Zdroj
ČTK, biatlon.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články