Románský Zdíkův palác v Olomouci čekají zásadní opravy za zhruba 50 milionů korun

3. květen 2020

V červenci odstartuje rozsáhlá rekonstrukce jedné z nejcennějších románských památek ve střední Evropě, Zdíkova paláce v Olomouci. Potrvá půldruhého roku. A její součástí bude rozšíření návštěvnických okruhů a taky vytvoření nových výstavnických prostor Arcidiecézního muzea, které v areálu sídlí.

„Po roce 1141 palác biskupa Jindřicha Zdíka nemá téměř žádné dochované analogie v podobě jiného takto cenného dokladu románského stavitelství ve střední Evropě,“ potvrzuje, jak unikátní stavbou je olomoucký Zdíkův palác na Václavském náměstí Miroslav Kindl z Arcidiecézního muzea.

„Jindřich Zdík byl okolo poloviny 12. století olomouckým biskupem. Tento palác, když se vrátil ze své cesty do Jeruzaléma, nechal v Olomouci vystavět a zamýšlel v něm ubytovat všechny představené metropolitní kapituly. My víme, že členové kapituly bydleli ve městě. Měli tam na svou dobu relativně honosné paláce, kde hromadili bohatství a žili s ženami. Biskup Jindřich Zdík chtěl toto reformovat, změnit,“ dodává Kindl.

Národní kulturní památkou se Zdíkův palác stal v roce 1962. Už se pracovalo na tom, jak ho zpřístupnit. V současnosti si lidé můžou prohlédnout jen část Zdíkova paláce. Miroslav Kindl počítá s tím, že po přestavbě zpřístupní další dvě ramena na křížovou chodbou, která vedou venkem a která nabídnou téměř přímý kontakt s vedlejší katedrálou svatého Václava. „Bude tady více skla, sklon střechy bude obrácený, bude pochozí ve všech čtyřech ramenech,“ popisuje, co se konkrétně změní z pohledu rajského dvora.

V podkroví kapitulních budov bude mít Arcidiecézní muzeum i nové výstavní prostory. V paláci nám dokonce zanechali vzkazy z daleké minulosti tehdejší obyvatelé.„Archeologové zde učinili několik zajímavých nálezů, takže se pokusíme i na modelech a 3D vizualizacích dokumentovat historii toho, jak se jedno z nejsvatějších, nejdůležitějších a politicky nejexponovanějších na Moravě vyvíjelo v průběhu tisíců let,“ uzavírá Kindl.

Od července se Zdíkův palác na víc než rok uzavře. O zážitky ale návštěvník nepřijde. Arcidiecézní muzeum totiž nabídne virtuální 3D prohlídku.

autor: bam
Spustit audio