3. 5. 2020

S lupou do historie: Luther

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Luther 1×01: Episode 1?

plakát

Základní údaje

Název Luther
Žánr Krimi, Drama
Stanice BBC One
Vysílání 2010–2019
Počet sérií 5
Premiéra 4. 5. 2010
Délka pilotu 51 minut

O čem to je?

Drsný londýnský detektiv John Luther pro své vyšetřování využívá netradiční metody. Kromě řešení kriminálních případů se musí vypořádávat i se svými vlastními démony. Honí jej totiž představa, že by mohl být stejně zvrácený a krvelačný jako vrahové, které pronásleduje a dostává do vězení.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna jedna epizoda
Hodnocení celého seriálu: –

O seriálu jsem slyšel už dřív, pak na něj tak nějak pozapomněl až do letošního fotočlánku, ale to jsem mu moc nevěnoval pozornost. A pak jsem na začátku dubna narazil na předposlední epizodu, která mě celkem chytla, takže jsem se už jen těšil na pilot, který teď jsem konečně viděl.

Je zajímavé vědět, že tu postavy budou v průběhu pěti sérií, na druhou stranu alespoň člověk ví, co má čekat dál, že se bude jednat o rozvleklejší příběh, žádné ukončení během pár epizod. Každopádně příběh je rozehraný zajímavě, důraz na psychologické pohnutky je příjemný, takže věřím (i po předposlední epizodě), že seriál rozhodně nepatří k těm s rapidním úpadkem.

Obsazení se mi opravdu líbilo, skvělá Ruth Wilson, která v sobě prostě něco má a takovéto postavy jí vysloveně sedí, Idris Elba se svojí tajemností rozhodně nezaostává, jen mu teda asi úplně nevěřím tu zuřící scénu, kdy rozkopává dveře (ta byla mimochodem super). Jinak mi ještě celkem sedla šéfová v podání Hermione Norris, ta jen prozatím bohužel neměla dost prostoru se představit.

Myslím, že si určitě někdy, možná i velice brzo, dám i zbylých 18 epizod, protože mě skutečně zajímá, co všechno se událo mezi úvodem a téměř závěrem, protože toho určitě nebylo málo. Seriál si mě vysloveně neomotal kolem prstu, ale rozhodně si mě svým způsobem získal a místo si u mě skutečně najde. Pokud tedy máte rádi nápadité krimi příběhy s důrazem na psychologično, směle do toho.

  • Ruth Wilson
  • zajímavý příběh
  • mohlo by být ještě trochu více temné
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

To, že se mi Luther za celá ta léta vysílání nedostal do watchlistu, má jeden prostý přízemní důvod – nemám ráda herecký projev Idrise Elby. Ano, já vím, je to rouhání, ale nemohu si zkrátka pomoct. Ovšem právě s vědomím svého hendikepu, jsem se snažila k pilotu přistupovat shovívavě a (nemůžu říct, že s radostí) musím uznat, že Idris Elba není hlavním problémem Luthera.

Opravdu by mě zajímalo, jak úvodní epizodu, s odstupem a bez nostalgie, hodnotí fanoušci seriálu. Pokud mi napíšete, že pilot byl slabý, ale pak šla kvalita výrazně nahoru, dám Lutherovi možná ještě někdy šanci. Pokud je ovšem to, co jsem viděla, standard, nechápu, jak může být seriál tak oblíbený a vysoce hodnocený.

Už dlouho se mi nestalo, že by mě nějaký pilot tak moc iritoval a už v půlce bych se musela velmi přemáhat, abych ho vůbec dokoukala. Je až směšné, jak tvůrci strašně tlačili na pilu, aby stvořili temnou kriminálku a jak „líně“ si scenáristicky vypomáhali, aby dotlačili příběh tam, kde ho nakonec potřebují mít. Je to škoda, protože některé jednotlivé dialogy nebyly špatně napsané a „řemeslně“ je pilot také odvedený dobře.

Už s prvními scénami před úvodní znělkou mám ale problém. Normálně se nebráním tomu, když jsme jako diváci rovnou „hozeni“ do již rozehraného příběhu, dokáže to nastavit hned od začátku dobrý spád vyprávění. Tady ale rádoby velmi dramatické a emotivní scény vyznívají hrozně ploše, protože nemáte k příběhu ani k hlavním protagonistům ještě vytvořenou žádnou vazbu. Dokážu si představit, že stejný úvod by mnohem lépe fungoval v druhé sérii. A pardon, ale klasického rozpolceného hrdinu Idrisovi prostě nevěřím ani za mák.

V diskuzi na Timeline se objevila zmínka o dobře vykreslené psychologii postav. Nechci být zlá, ale přijde mi, že kdokoli, kdo se dostal dál než za „Úvod do psychologie“, si musí u pilotu minimálně povzdechnout. Některá vyobrazení psychologických/psychi­atrických jevů jsou typickou ukázkou toho, co nám Hollywood servíruje už dlouhá léta – k čertu s reálností, hlavně, že to bude efektní. Dovolím si krátkou osobní vsuvku – taky nezívám v reakci na zívání druhých lidí, ale většina členů mé rodiny stále žije a zbytek zemřel bez mého přičinění :-)

Světlem ve tmě pro mě byly některé herecké výkony ve vedlejších rolích, zvláště ten, který jako Lutherova (ex)manželka podala Indira Varma, která snad ani špatně hrát neumí. Hlavní záporačka v podání Ruth Wilson na druhou stranu… Ke konci epizody už se její ztvárnění dostávalo na hranici klasických bondovských záporáků, a to nemyslím jako poklonu. Tady se podle mě nepovedl jak scénář, tak jeho přenesení na obrazovku.

Trochu mi to celé připomíná Stevena Moffata. Kdo je seznámený s jeho prací, tak ví, o čem mluvím. Je to člověk, který je schopný stvořit úžasné příběhy, ale čas od času je tak „přemožen pocitem vlastní geniálnosti“, že pak vznikají rádoby velkolepá díla, která jsou ve skutečnosti vlastně hrozně hloupá a hrají si na něco víc, než co doopravdy jsou.

S takovým pocitem odcházím i od pilotu Luthera. Ten přímo srší velkolepými ambicemi, kterým ovšem nedostál. Potenciál by tu byl, ale zpracování ho velmi ubíjí.

Tentokrát je pro mě procentuální hodnocení hrozně těžké. Nemůžu Lutherovi upřít některé „řemeslné“ kvality, ale to, co se v mých očích nepovedlo, je velmi zastiňuje.

  • znělka
  • námět
  • herecké výkony ve vedlejších rolích
  • některé dialogy
  • scénář
  • herecké výkony v hlavních rolích
  • nereálné vyobrazení psychologických témat
  • evidentní snaha o vytvoření něčeho přelomového bez potřebných kvalit
  • „the gun was in the …“
60 %
Mé hodnocení
Tempy

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Seriál mi ležel už přes rok ve Chci vidět, ale ne a ne se k němu dokopat, takže když jsem si ho všiml v našem harmonogramu, tak jsem byl nadšený a těšil jsem se, že se k němu konečně dostanu. Hned po začátku pilotu jsem byl nadšený, protože mám rád temné kriminálky, které obsahují prvky psychologického thrilleru.

Příběh první epizody byl super, pěkně nám představil komplexní postavu vrchního inspektora Johna Luthera, který kromě svého drsného zevnějšku má i zranitelnou stránku, která vedla k tomu, že se mu jeden případ dostal velmi pod kůži a zkomplikoval mu celý život a nyní se vypořádává s následky svých rozhodnutí a činů. Celkově se do postavy Johna Luthera můžu vcítit, jelikož bych jednal v některých věcech podobně. A jeho představitele Idrise Elbu mám velmi v oblibě, jelikož je to sympaťák a ten hlas… kdybych byl žena nebo kdybych byl na chlapy, tak je můj crush. Postavu zahrál prostě bravurně.

Z obsazení znám ještě Indiru Varmu, kterou můžete znát s největší pravděpodobností jako Ellarii Sand (Písek) ze seriálu Game of Thrones (Hra o trůny), objevila se taky v první sérii Carnival Row a v současné době ji můžete vidět v seriálu For Life. V pilotu taky sehrála důležitou roli Ruth Wilson, kterou znám osobně pouze z His Dark Materials (Jeho temné esence) a těším se, až se její postava vrátí v páté sérii. A musím říct, že toto skvělé obsazení doprovázely i skvělé herecké výkony.

Po pilotu si tedy seriál rozhodně nechávám ve svém watchlistu a postupně celý seriál dokoukám, protože případ z první epizody byl vážně zajímavý a co jsem slyšel, tak si seriál svoji kvalitu udržuje. Takže pokud máte rádi temnější kriminálky se severským nádechem, nebo jako já jste fanoušci Idrise, tak vám seriál Luther můžu jedině vřele doporučit.

  • temná atmosféra
  • prvky psychologického thrilleru
  • John Luther (Idris Elba)
  • zbytek obsazení
  • herecké výkony
90 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Fruiko

Fruiko

Taky jsem si to říkal. :-) Alici na ty nehodné!
před 3 roky
Tempy

Tempy

Klidně, třeba si budem rozumět, když teda obě nezíváme. :P :D Opravdu jsem k tomu nesedala...
před 3 roky
Jenny17

Jenny17

Seriál byl super .o)
před 3 roky
Další články k tématu