Hlavní obsah

Nesmrtelná teta i Rákosníček. Od první role Jiřiny Bohdalové uplynulo už více než 80 let

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiřina Bohdalová patří mezi nejslavnější české herečky. Ve filmu se objevovala už v dětství a na plátně i na divadelních prknech exceluje i v současnosti, stále je plná energie. Vedle herectví se proslavila také dabingem. Svůj nezaměnitelný hlas propůjčila mimo jiné mnoha kresleným postavičkám z Večerníčků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiřina Bohdalová (na snímku z července 2016)

Článek

Životopis

Jiřina Bohdalová se narodila 3. května 1931 v Praze. Po obecné škole vychodila dívčí reálné gymnázium a po maturitě v roce 1949 nastoupila na tři roky jako učitelka na základní škole v Ostravě, kde se seznámila se svým budoucím manželem Břetislavem Stašem, s nímž má dceru Simonu Stašovou, dnes také známou herečku.

Jiřina Bohdalová: Bavit lidi je rachota

Styl

Matka Jiřiny Bohdalové působila v ochotnickém divadelním souboru a Jiřinu moc lákalo hraní. Filmový debut Jiřina Bohdalová zažila u v šesti letech, když hrála v němém filmu Pižla a Žižla na cestách (1937). Čekaly ji i další dětské role, a to ve filmech Zlatý člověk (1939) a Madla zpívá Evropě (1940).

Protože si hraní zamilovala, přihlásila se pak na Divadelní fakultu Akademie múzických umění (DAMU). Přijata byla ale až na třetí pokus. Školu dokončila roku 1957.

Divadelní kariéru začínala po boku Jana Wericha v Divadle ABC a posléze v kariéře herečky pokračovala v Městských divadlech pražských. Od roku 1967 do roku 2004 byla členkou Divadla na Vinohradech, od roku 2005 je členkou Divadla Na Jezerce.

Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko se sešli Na Jezerce u karet

Kultura

Filmy a televize

Kromě divadla Jiřina Bohdalová často také účinkovala v televizi. Známé jsou například její scénky z pořadu Televarieté s Vladimírem Dvořákem, s nímž spolupracovala přes čtyřicet let.

Mezi slavné filmy, ve kterých se Jiřina Bohdalová objevila, patří například Ucho, Světáci, Nesmrtelná teta nebo Fany. Za hlavní role v posledních dvou jmenovaných snímcích získala ocenění Český lev. Účinkovala též v řadě televizních seriálů, například v F. L. Věkovi, Chalupářích, Cirkusu Humberto nebo Pojišťovně štěstí.

Jak vznikaly hlasy večerníčků

Styl

Kromě hereckých rolí je také významnou a výraznou vypravěčkou dětských pohádek a večerníčků, její hlas známe například z Pohádek z mechu a kapradí, Rákosníčka, Malé čarodějnice nebo z příběhů O skřítku Racochejlovi.

Partneři a rodina

Manželství s Břetislavem Stašem, s nímž má dceru Simonu, Jiřině Bohdalové nevyšlo. Jejím druhým manželem se stal její kolega Radek Brzobohatý, i toto manželství však skončilo rozvodem. Bohdalová, které národ říká zkráceně Bohdalka, má dva vnuky – Marka a Vojtěcha.

Febiofest ocenil za přínos kinematografii Bohdalovou a Fondu

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám