Vědci se vrátili z Antarktidy s měsíčním zpožděním. Kvůli technice i epidemii

  14:50
Po několika týdnech nejistoty se podařilo do Evropy dopravit devět členů vědecké expedice Masarykovy univerzity z Antarktidy. Zhruba o měsíc později, než plánovali. Po návratu nastoupili do dvoutýdenní karantény.

Základní stanice Johanna Gregora Mendela, z níž vědci Masarykovy univerzity objevují Antarktidu už deset let. | foto: Ivo Sedláček, Masarykova univerzita

Vědcům cestu domů zkomplikovala jednak závada na lodi chilského námořnictva, která je vyzvedla na ostrově Jamese Rosse později, než měla, a také celosvětová pandemie koronaviru, kvůli níž ustala letecká doprava z Chile. Do Evropy se tak expedice dostala díky repatriačnímu letu Francie až 30. dubna.

O zajištění návratu expedice se kromě Ministerstva zahraničních věcí ČR a Velvyslanectví ČR v Santiago de Chile zasadili také vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt a manažer programu Pavel Kapler. 

Podle Nývlta zdržení odjezdu výpravy z ostrova o několik dní není nic neobvyklého, častým důvodem je nepříznivé počasí. „Mnohem větší komplikací byla aktuální pandemie, kdy se každý den měnily podmínky, ať už v dopravě nebo ohledně karantény. Dokud kolegové nenasedli do francouzského letadla, neměli jsme v podstatě žádnou jistotu, kdy se dostanou domů,“ uvedl Nývlt.

Chilská loď měla původně vysadit členy expedice v Punta Arenas, nakonec je ale dovezla do Valparaísa. Na zajištění další cesty do České republiky pak výzkumníci čekali v Santiagu, kde byli v kontaktu s českou ambasádou. Za pomoci všech zainteresovaných se pak pro ně podařilo zajistit místa ve zmíněném francouzském letu.

Mise byla úspěšná

Expedice odjela z České republiky 17. ledna s cílem zajistit data pro dlouhodobé sledování dopadů klimatické změny na antarktické ledovce, permafrost, jezera, vodní toky či půdu a veškerý život od mikroorganismů až po nižší rostliny. I díky příznivému počasí se skupině v době, kdy pobývala na ostrově Jamese Rosse, podařilo splnit všechny plánované úkoly.

Do Antarktidy letos vyrazili i další odborníci z Masarykovy univerzity. Menší česko-portugalská expedice navštívila koncem ledna Nelsonův ostrov v souostroví Jižní Shetlandy, kde stahovala data z tamní meteostanice, sbírala vzorky mechů, řas či bezobratlých živočichů pro další výzkum. Výprava se také pustila do údržby tamní provizorní stanice, která má v příštích letech projít rekonstrukcí a stát se druhou stálou základnou českých vědců na tomto kontinentu.