Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Můj dům, můj hrad v online verzi. Carlsen vyhrál turnaj, který pořádal

Úlohu hlavního favorita potvrdil. Šachový mistr světa Nor Magnus Carlsen si podmanil virtuální turnaj osmi elitních hráčů, jenž v době koronavirové pandemie sám uspořádal s dotací 250 tisíc dolarů (více než šest milionů korun). Ve finále porazil Američana Hikarua Nakamuru 2,5:1,5 bodu.

Magnus Carlsen
zdroj: Reuters autor: Paul Childs

Každé utkání se skládalo ze čtyř partií v rapid šachu s patnáctiminutovým limitem a v případě nerozhodného výsledku se hrál tzv. armagedon v bleskovém šachu, při kterém měl černý na svůj tah o minutu méně, ale i remíza pro něj znamenala vítězství.

Oba nedělní finalisté se utkali hned v prvním kole základní části, stoprocentně využili výhodu bílých figur a Carlsen získal rozhodující bod právě skvělou hrou černými při armagedonu. Následně zdolal i světovou dvojku Američana Fabiana Caruanu, ale poté ho porazil Číňan Ting Li-žen a odsunul na třetí místo.

V semifinále soupeři porážku oplatil, přestože ve druhé partii udělal fatální chybu a byl blízko vyřazení. Dvě zbývající partie však vyhrál a postoupil do finále. Vítěz základní části Nakamura zdolal ve druhém semifinále krajana Caruanu.

Ve finále Nor, který je mistrem světa i v této zrychlené variantě královské hry, zvítězil v obou partiích bílými. Černými ubránil jednu remízu a získal prémii 70 tisíc dolarů.

Francouz Maxime Vachier-Lagrave, jenž byl v březnu v čele Turnaje kandidátů, než byla akce v Jekatěrinburgu ukončena, skončil v online turnaji poslední.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články