KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Pranostiky na květen – ZDE
• KVĚTEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

4. – 10. května


 

Výběr z médií: dovolená v Chorvatsku, zrušené školy v přírodě a pokles trestné činnosti kvůli koronaviru

Čechy zajímá, zda budou v létě moci na dovolenou do Chorvatska. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes. Server aktuálně.cz informuje o tom, že školy neplánují využít možnosti a ve školním roce již nevypraví děti na školy v přírodě. Vědecké studie o koronaviru se šíří nevídanou rychlostí, píše Zdravotnický deník. Vědci publikují online, což přináší riziko výskytu kospiračních prací. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
8. 5. MUDr. Hemmerová Nemocniční 204, Prachatice 388 317 400
9. 5. MUDr. Gála U Zastávky, Prachatice 602 343 242
10. 5. MUDr. Chrášťanský Nemocniční 204, Prachatice 702 062 092
8. 5. MUDr. Hradecká Velké nám. 148, Strakonice 383 323 306
9. – 10. 5. MUDr. Chrtová Za Kapličkou 1312, Vodňany 383 382 628

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(JIHOČESKÉ NEMOCNICE)


 

Nové odběrové místo pro pendlery v Českých Budějovicích

Vláda ČR od 27. 4. 2020 umožnila cestovat přes hranice za podmínek prokázání se negativním testem na Covid-19. Jihočeský kraj chce otevřením dalšího odběrového místa zajistit co nejširší možnosti přístupu ke kvalifikovanému testování, aby se zabránilo opětovnému rozšíření nákazy. Nové odběrové místo naleznou zájemci ve stanu přímo u hlavního vchodu do areálu budějovického výstaviště. Další možnost k provedení odběru pak mají už od minulého týdne přímo na hraničním přechodu Dolní Dvořiště.

Toto opatření pomůže např. pendlerům, kteří musí povinně od 1. 5. 2020 v 30denním intervalu předkládat potvrzení lékaře o provedeném testu PCR s negativním výsledkem. Testování na Dolním Dvořišti probíhá od pondělí do pátku od 8 – 17 hodin, testování u Výstaviště v Českých Budějovicích probíhá od pondělí do pátku od 8 – 12 hodin. Výsledek obdrží testovaný během několika dní. Nejpozději do 72 hodin je pak nutné při přejezdu hranice do ČR předložit lékařské potvrzení o negativním výsledku testu PCR na průkaz SARS-CoV-2.

V době mezi odebráním vzorku a získáním lékařského potvrzení je možné se při vstupu do ČR prokázat potvrzením o provedeném odběru (zaplacení PCR testu s uvedením data odběru). Testování se provádí za úhradu a jeho provedení je možné i v některých nemocnicích v Jihočeském kraji. I přes toto opatření žádáme, stejně jako Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje, omezte cesty do zahraničí na nezbytnou úroveň. Od 11.5.2020 bude v platnosti nové usnesení vlády č. 511.

(tzjč)


 

Výběr z médií: elektrokola v Krkonoších, nová přístaviště na Labi a Vltavě a kontroly podnikatelů

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedl, že by novela ústavního zákona o bezpečnosti měla projít standardní schvalovací procedurou, řekl to pro deník E15. Na dvou největších tuzemských řekách přibude jen ve středních Čechách sedm přístavišť, píše Právo. A týdeník Ekonom se věnuje tomu, jak koronavirus změní život firmám a jejich zaměstnancům. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 7. května: Jasno až polojasno, na severovýchodě přechodně až oblačno. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C, na severu, severovýchodě a východě kolem 15 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku přechodně čerstvý 4 až 8 m/s.

Pátek 8. května: Polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Výběr z médií: přílišná hygiena je nebezpečná, rychle odtékající voda v Česku i práce v době koronaviru

Ve středečním výběru z médií se dočtete, že lidé posedlí hygienou kvůli koronaviru si škodí. Jakmile ale tělo na dezinfekci zareaguje vyrážkami a ekzémem, může se do něj dostat jakákoli jiná infekce. Píše to Mf Dnes. Voda z české krajiny podle Hospodářských novin odtéká rychleji, než by měla, i kvůli dřívějšímu narovnávání toků. Napravit se to dá vytvářením meandrů a slepých ramen. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 6. května: Oblačno až zataženo, na jihu a jihozápadě zpočátku jasno až polojasno. Ojediněle, na severovýchodě a východě místy, přeháňky nebo déšť, hlavně na horách. Od 800 m, postupně od 1200 m srážky sněhové. Večer od západu ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s, během dne na Moravě a ve Slezsku přechodně čerstvý 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

Čtvrtek 7. května: Jasno až skoro jasno, na severovýchodě a východě přechodně polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C, na severu, severovýchodě a východě kolem 15 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.


 

PRACHATICE: Slavnosti solné Zlaté stezky se tento rok neuskuteční

S politováním oznamujeme, že 30. ročník Slavností solné Zlaté stezky, který se měl v letošním roce konat v našem městě 26. a 27. června, se z důvodu vládních nařízení omezující počet účastníků na společenských a kulturních akcí v souvislosti s šířením koronaviru neuskuteční.
Příprava a organizace slavností je velice náročný proces, na kterém pracuje realizační tým téměř celý rok. Přestože bylo k přípravě slavností vynaloženo mnoho lidského úsilí a energie, je ochrana zdraví nás všech v této nelehké době prioritou.  Možný není ani přesun slavností na pozdější termín,  a to nejen kvůli náročnému procesu organizace a zajištění vystupujících, kteří mají již nasmlouvané termíny téměř s ročním nebo i delším předstihem, ale i vzhledem k nejistému vývoji pandemie a s ní souvisejících opatření. V zájmu ochrany zdraví nás všech věříme, že občané, návštěvníci i příznivci slavností toto rozhodnutí pochopí.

(MĚSTO PRACHATICE)


 

Výběr z médií: vysoké školy mohou přijít o miliardu korun a České dráhy koupí nové lokomotivy

V úterním výběru z médií se dočtete, že vysoké školy mohou přijít o miliardu korun od zahraničních studentů. Podle deníku E15 bude nejvíc tratit Univerzita Karlova v Praze. Velkou investici naopak chystají České dráhy, které koupí devadesát nových lokomotiv, píše úterní Právo. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Příspěvkové organizace Jihočeského kraje se otevírají pro veřejnost

V pondělí 4. května se otevřely pro veřejnost některé příspěvkové organizace Jihočeského kraje. V rámci postupného uvolňování se tak stalo za zvýšených hygienických podmínek a v omezeném režimu.

Otevření příspěvkových organizací Jihočeského kraje:

4. 5. 2020 – Jihočeská vědecká knihovna
4. 5. 2020 – Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou
11. 5. 2020 – Muzeum Jindřichohradecka
11. 5. 2020 – Regionální muzeum v Českém Krumlově
11. 5. 2020 – Prachatické muzeum
11. 5. 2020 – Prácheňské muzeum v Písku
11. 5. 2020 – Muzeum středního Pootaví Strakonice
11. 5. 2020 – Jihočeské muzeum České Budějovice
25. 5. 2020 – Alšova jihočeská galerie
25. 5. 2020 – Hvězdárna a planetárium České Budějovice s pobočkou na Kleti
25. 5. 2020 – Divadlo Oskara Nedbala Tábor

(tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 5. května: Proměnlivá, přechodně velká oblačnost a během dne místy přeháňky, na horách četnější. Kromě Šumavy nad 1000 m srážky sněhové. Později odpoledne a večer ustávání přeháněk a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C, na jihu Moravy až 16 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude během večera slábnout.

Středa 6. května: Polojasno až oblačno, v severovýchodní polovině Česka přechodně až zataženo. Ojediněle, na severovýchodě místy, přeháňky, hlavně na horách. Nad 1000 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s, během dne ve východní polovině Česka přechodně čerstvý 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.


 

Výběr z médií: uzdravující se pacient s remdesivirem, ztráty v gastronomii nebo dovolená v Česku

V pondělním výběru z médií se dočtete, že už druhý český pacient nakažený koronavirem, který dostal experimentální lék remdesivir, se uzdravuje. Pacient už má podle Práva za sebou deset dávek léku, je při vědomí a rehabilituje. Restaurace podle deníku E15 přicházejí na tržbách měsíčně o 14 miliard. Nejzasaženější jsou v gastronomii bary a hospody. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 4. května: Polojasno až oblačno, během dne až zataženo a v Čechách místy přeháňky. Odpoledne a večer od severozápadu srážky četnější a ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C, na jihovýchodě až 18 °C. Mírný západní 2 až 6 m/s se bude odpoledne a večer měnit na severozápadní až severní.

Úterý 5. května: Polojasno až oblačno, během dne až zataženo a ojediněle, na východě a severu místy, přeháňky, od 1000 m sněhové. Odpoledne od západu ubývání srážek. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C, na jihovýchodě až 15 °C.


 

Prohlédněte si novorozence a pošlete nám své snímky

ČTĚTE ZDE


 

Již nejsou mezi námi

ČTĚTE ZDE


 

Roušku nebo respirátor?

Události posledních pár měsíců ve světě mi připadají spíše jako ne příliš vydařený béčkový hollywoodský film, na který, kdyby to šlo, bych se přestala dívat po deseti minutách. Nebo snad noční můra, z které se nejde probudit, i když si to všichni přejeme. Když to ale taky nejde, nezbývá než se v tom alespoň orientovat a přijmout realitu. Naučili jsme se taky hodně nových pojmů, které se bleskově staly nejužívanějšími jak v mediích, tak v běžné komunikaci doma.

1. covid-19, nebo korona virus způsobily světovou pandemii, na kterou neexistuje zatím žádný lék – je jich několik ve vývoji, ale to ještě potrvá, než se dostanou k pacientům kromě klinických zkoušení.

2. Je vysoce nakažlivý.

3. Má podobný průběh jako chřipka, ale s několikanásobnou smrtností.

4. Nejvíce nebezpečný je pro lidi s chronickým onemocněním a pro nemocné seniory.

5. Nejhorší je, že ani vědci o tom zdaleka neví dost.

Naučili jsme se mýt si ruce nesčetněkrát za den a snažíme se udržovat si odstupy. To, jak tomu čelit, slyšíme denně v médiích, teď ještě se alespoň vyznat v těch nejběžnějších a nejzákladnějších pomůckách, na které jsme si museli rychle zvyknout. Roušky a respirátory, mluví se o nich stále, a dokonce podle jejich pestrosti je můžeme považovat za módní doplněk. Ale jaký je v nich rozdíl?

Respirátory a zdravotnické roušky se liší především svým určeným účelem použití. Respirátory brání průniku mikroorganismů zvenku dovnitř, a chrání tak hlavně uživatele. Jsou primárně určeny k ochraně dýchacího ústrojí jejich uživatele před částicemi přenášenými vzduchem v jeho okolí – mikroorganismy (bakterie, viry, spory plísní), jemným prachem a toxickými tuhými či kapalnými částicemi. Respirátory brání průniku mikroorganismů zvenku dovnitř. Jelikož respirátory se ve zdravotnictví používají jako ochrana uživatele před vdechnutím malých částic při procedurách vytvářejících aerosoly, je nezbytné, aby těsně přiléhaly k obličeji. Respirátory je také nutno správně nasadit v souladu s návodem k použití od výrobce. Je potřeba upozornit, že vousy podstatně snižují účinnost ochrany. Použití respirátorů pro opakované použití při ochraně před biologickým rizikem je však problematické, neboť bývá vyžadována nejen výměna filtrů, ale také jejich celková dekontaminace. Při použití jednorázových respirátorů opakovaně se jedná o použití v rozporu s návodem k použití, což může přinášet zvýšená zdravotní rizika.

Zdravotnické roušky naproti tomu slouží zejména při vydechnutí jako prevence šíření bakterií a virů do okolí. Brání průniků mikroorganismu zevnitř ven, a chrání tak především okolí (nakaženého nebo potenciálně nakaženého) uživatele. Od určeného účelu použití se dále odvíjí i jejich design a materiálové složení. Zdravotnické roušky bývají zhotoveny z materiálů, kterými snadno projdou nejmenší částice a mikroorganismy a lehce se přes ně dýchá. Navíc nejsou navrženy tak, aby těsně přiléhaly k obličeji, a může proto kolem nosu a tváří pronikat vzduch. Tím je podstatně snížena filtrační účinnost použitého materiálu. Průmyslově vyráběné zdravotnické roušky jsou zásadně jednorázové, respirátory mohou být jak jednorázové, tak pro opakované použití.

Když ještě nebyly v lékárnách ani roušky ani respirátory, našla jsem na internetu jednoho prodejce a za dost nehoráznou cenu koupila dva respirátory, které vypadaly jako komerčně vyrobené, až na to, že přes ně absolutně nešlo dýchat, nemluvě o nehorázné ceně. A tím jsem se dostala k těm nejčastěji venku užívaným a doma vyrobeným rouškám. A ty už mají taky oficiální název – komunitní roušky. A teď už ne jenom doma vyrobené, ale i profesionálně zpracované roušky, převážně z bavlny nebo jiných textilií. Občas mě udivuje design látky a důmyslnost výroby. Nejsou však nijak standardizovány a obvykle nespadají pod žádné regulace, neboť nejsou uváděny na trh nebo je jejich původní určený účel jiný (např. použití při sportu při chladném počasí). Nejsou určeny pro použití ve zdravotnických zařízeních nebo zdravotnickými pracovníky. Tyto roušky mohou být užívány jako prevence šíření onemocnění respirační cestou, avšak jejich použití, jakožto ochrana jejich uživatele, je diskutabilní. A to jsou ty, které většina z nás nosí. A pokud je nosíme, měli bychom alespoň dodržovat odhadnutou bezpečnou vzdálenost jeden od druhého.

Přestože mimořádná doba odůvodňuje mimořádné postupy, nesmí být v případě respirátorů v žádném případě sleveno z naprosto klíčového požadavku, a to je požadavek na bezpečnost a účinnost těchto výrobků.

S ohledem na aktuální celosvětový nedostatek respirátorů je ale nezbytné, aby respirátory FFP3 a GB 19083-2010 stupně 2 a 3 zůstaly vyhrazeny nejvíce exponovaným zdravotníkům v první linii, zejména těm, kteří se podílí na zdravotních výkonech, při nichž mohou vznikat kontaminované aerosoly (např. endotracheální intubace, tracheotomie či odsávaní z dýchacích cest). Respirátory typu FFP2 a GB 19083-2010 stupeň 1 jsou pak vhodné pro ostatní zdravotnické pracovníky, u nichž riziko nákazy není tak vysoké. V případě nedostatku respirátorů lze u pracovníků v NON-COVID zóně použít i zdravotnickou roušku.

A tak jak jsem dříve nemohla sehnat nějaké roušky, tak se mi teď v počítači denně objeví několik nabídek roušek a respirátorů, některé vylepšené nano vláknem, nebo i stříbrem.

Snad, dříve, než kliknete na košík, měli byste se podívat na podrobnou srovnávací analýzu k respirátorům a rouškám kterou vypracoval tým odborníků ze vzdělávací a poradenské společnosti Porta Medica. Analýzu i její stručné shrnutí naleznete na jejich webu bit.ly/3eTwVC4 k bezplatnému přečtení či stažení.

Jana Petrenko, Koalice pro zdraví


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře