Hlavní obsah

Zachrání Chinaski kapradí? Nový klip šíří temné vize

Novinky, Stanislav Dvořák

Nové lyric video vydala skupina Chinaski k singlu Kapradí z alba 11. Chinaski teď mají pochmurnou náladu, svět už prý nikdy nebude, co býval.

Chinaski: Kapradí

 
Článek

Obavy o les, mech a kapradí bohužel nejsou zcela nereálné. Souvisí i s extrémním suchem, které panuje už několik sezon a může mít nakonec mnohem horší důsledky než jakýkoliv virus.

„Většina posluchačů si asi pomyslí, že Kapradí je reakcí na situaci v životním prostředí, a já s tím i tak trochu počítám. Slova – Zachraňte aspoň kapradí, pro ty, co nás tu nahradí – nosím v hlavě osm let, možná déle. Není to však můj environmentální zásek, zpívám, že je mi to líto,“ řekl zpěvák Michal Malátný, který se nedávno dočetl, že do dvaceti let zmizí například smrkové lesy.

Foto: Lucie Levá

Skupina Chinaski hraje od loňska v nové sestavě. Zleva Tomi Okres, Lukáš Pavlík, Michal Malátný, Jan Steinsdörfer a František Táborský.

„Já přitom strávil velkou část dětství u babičky v Krkonoších a smrkový les s mechem je prostředí, které jsem vždycky miloval a miluju pořád. To všechno mě při psaní inspirovalo.“

K písni Kapradí chtěli Chinaski původně natočit klip na letních festivalech. Poté, co zjistili, že to nebude možné, kývli na nápad režiséra Jakuba Kesla vytvořit lyric video. Celý text a obrázky k němu kreslila inkoustem výtvarnice Sabina Szwarcová, čímž zvýraznila naléhavost sdělení.

Píseň vznikla ve studiu Davida Kollera, podíleli se na ní kytarista František Táborský, baskytarista Tomi Okres, klávesista Jan Steinsdörfer a bubeník Lukáš Pavlík.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám