Post-covid éra nabízí příležitost pro těsnější spolupráci firem a personálních agentur

Praha 4. května 2020 – Firmy, které se snaží vypořádat s provozními a ekonomickými důsledky pandemie, potřebují od personálních agentur jiný typ pomoci než doposud. Manuvia proto přišla nejen s nabídkou zajištění druhé směny, ale i outsourcingem specialistů pro rozmanitou agendu personálních a dalších oddělení.

Druhá směna z lokálního náboru

Současná opatření poskytla Manuvii příležitost rozvinout se v lokálním náboru. Měsíčně teď v České republice zprostředkovává práci třem tisícům lidí. Agentura proto oslovila firmy a oborové svazy s nabídkou „druhé směny“, tedy lidí, kteří by mohli posílit týmy nejen ve výrobě, ale aktuálně zejména v obchodě, logistice, potravinářství nebo ve zdravotnictví. „Před námi je ještě mnoho náročných dní, a ti, kteří v posledních týdnech pracovali v plném zápřahu, by si jistě zasloužili alespoň na chvíli odpočinout. Vedle toho ve firmách i nadále chybí nebo budou chybět lidé, kteří musí zůstat v karanténě nebo pečovat o blízké,” popisuje situaci Ondřej Wysoglad, generální ředitel personální divize Manuvia. 

Společnost může aktuálně nabídnout více než 150 operátorů, kteří mají praxi ve výrobě v elektronickém nebo automobilovém odvětví minimálně jeden rok, desítky lidí s platným potravinářským průkazem do FMCG nebo potravinářské výroby, řidiče s průkazem VZV nebo svářeče s průkazem ČSN EN 287-135.

Outsourcing personalistů, ale i marketérů a účetních

Agenda personálních oddělení se neustále rozšiřuje a sami personalisté často zapomínají na to, že i jejich den má jen 24 hodin. Přitom i pro ně existuje možnost si nového kolegu či kolegyni do svého oddělení tzv. outsourcovat. Manuvia se rozhodla poskytnout své know-how a nabídnout své specialisty přímo do firem. Velkou oporou budou zejména v době, až firmy rozjedou výrobu a začnou opět nabírat. “Zkušený náborář se rychle adaptuje a může se stát dočasně výkonným členem interního týmu klienta, kdy si pod sebe vezme kompletní agendu náborů, pohovorů nebo třeba i zaškolování,” přibližuje Ondřej Wysoglad.

Velkou část agendy personálních a finančních oddělení ve firmách, tvoří zpracování mezd. I to se dá delegovat na externí specialisty. Tzv. payroll outsourcing pokrývá kompletní zpracování mezd, docházky, ročního zúčtování daní, zajištění veškerých zákonem nutných odvodů, komunikaci s úřady práce, pojišťovnami a podobně. “Mzdoví účetní mají většinou léty získanou cennou praxi a v momentě, kdy například kvůli nemoci najednou nemohou svou práci vykonávat, se firma dostává do kritické situace, nemá je kdo zastoupit,” popisuje Ondřej Wysoglad jeden ze scénářů, který vede firmy k tomu, aby mzdové účetnictví převedli na externího zpracovatele. 

Manuvia je ochotná sdílet take svůj interní marketingový tým, který už více než deset let využívá zejména on-line marketing pro nábory pracovníků napříč regionem střední a východní Evropy, a jen v České republice a na Slovensku oslovují jeho kampaně okolo pěti milionů užovatelů. “Některé firmy teď budou potřebovat rychle a efektivně posílit své marketingové aktivity, aby získaly nové zakázky. V takovém případě se vyplatí, když s nimi úzce spolupracuje zkušený marketér, který pomůže s texty, grafikou, nastavením kampaní na sociálních sítích, včetně jejich optimalizace a vyhodnocení,” říká Chief Marketing and Stuffing Officer Tomáš Lenárt. 

Outplacement, pomoc v nepříjemné etapě

Organizační změny je nutné strategicky promyslet a dobře naplánovat. Management firem v takové situaci může ocenit pohled zvenčí. Vedle konzultací k reorganizacím nebo radám, jak zaměstnancům oznámit výpovědi, zahrnují služby outplacementu i vítanou administrativní podporu. „Připravujeme pracovněprávní dokumenty jako výpovědi, dohody, vypořádání odstupného, oznámení pro úřady práce a další agendu, na kterou firmy uprostřed organizačních změn nemají kapacity, a přesto je nutné ji naplnit,“ říká Ondřej Wysoglad. Odpovědné propouštění je ovšem služba určená především zaměstnancům. V ideálním případě by měla člověka doprovázet od momentu výpovědi přes hledání dalšího pracovního uplatnění až do úspěšného získání nové práce.

Větší důraz na ochranu zaměstnanců

Pandemie koronaviru přinesla do firemních životů ještě jeden důležitý aspekt – větší důraz na bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců. Agenturní pracovníci proto od Manuvie dostávají ochranné roušky, dezinfekční gely a rukavice. Manuvia do firem zajišťuje také službu měření teploty zaměstnancům. Za pomoci ručních teploměrů speciálně vyškolený tým zjišťuje, zda do práce nejde někdo s teplotou. Všichni na směně si tak mohou být jisti, že pro jejich bezpečí udělalo maximum.  

www.manuvia.com

O společnosti

Manuvia je mezinárodní skupina poskytující firmám flexibilní řešení v oblasti lidských zdrojů. Zaměřuje se na personální leasing i na nábor specialistů. Manuvia Expert Recruitment pro klienty vyhledává odborníky a manažery se zkušenostmi z výroby a vývoje technologií, IT, financí, center sdílených služeb, obchodu a marketingu, práva, farmacie a zdravotnictví, HR a administrativy. V rámci personálního leasingu se pak Manuvia zaměřuje na vyhledávání a výběr zaměstnanců především dělnických profesí – kvalifikovaných i nekvalifikovaných – a jejich dočasné přidělování zejména do firem v oblasti automobilového a elektrotechnického průmyslu, logistiky, potravinářství, maloobchodu a strojírenství. Poskytuje kompletní služby od náboru vhodných pracovníků, přes jejich školení, nastavení motivačního systému, dopravu a ubytování, až po zajištění personální a mzdové agendy včetně administrativních úkonů vůči státním orgánům. 

Je specialistou na zahraniční nábor a adaptaci zahraničních pracovníků ze Slovenska, Rumunska, Polska, Maďarska, Srbska a Ukrajiny. Opírá se přitom o rozsáhlou databázi vlastních kontaktů, call centra na Slovensku a v Čechách, pobočkovou síť v Čechách, na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, Srbsku a na Ukrajině, propracovaný výkonnostní on-line a off-line marketing, terénní nábor, e-mailing, SMS marketing a vlastní CRM.  Společnost s předpokládaným konsolidovaným ročním obratem 5,6 mld. Kč (za rok 2019) poskytuje služby několika stovkám klientů v České a Slovenské republice a zaměstnává více než 12 000 lidí.