Státní zástupce obžaloval expremiéra Nečase, půjde před soud kvůli své manželce

Jan Horák Jan Horák
Aktualizováno 4. 5. 2020 11:25
Bývalý premiér Petr Nečas se bude zodpovídat u trestního soudu. Jak zjistil deník Aktuálně.cz, státní zástupce Jan Lelek někdejšího předsedu vlády v pondělí obžaloval. Na Nečase podal obžalobu kvůli křivým výpovědím v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, jimiž chtěl prospět své ženě Janě. Pro Nečase je to druhá trestní kauza, která půjde před soud.
Jana Nečasová s manželem Petrem Nečasem u Městského soudu v Praze
Jana Nečasová s manželem Petrem Nečasem u Městského soudu v Praze | Foto: ČTK

"Trestní věc obviněného RNDr. Petra Nečase napadla ke zdejšímu soudu dnešního dne," potvrdila Aktuálně.cz v pondělí dopoledne místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. "Obžalovaný je za dva přečiny křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku," dodala. Pokud soud Nečase usvědčí, v krajním případě mu hrozí tři roky vězení. Při jeho eventuálním odsouzení se však předpokládá spíše podmíněný trest.

Bývalého předsedu vlády přivedla před trestní soud kauza zneužití Vojenského zpravodajství. Jako hlavní obžalovaná v ní figurovala jeho současná manželka Jana. Když byl Nečas předsedou vlády, vedla jeho sekretariát. Nečasová, tehdy Nagyová, přikázala třem klíčovým představitelům vojenské tajné služby, aby zařídili sledování Nečasovy tehdejší ženy Radky. Když Jana Nečasová skončila u soudu, bývalý premiér v procesu vystoupil jako jeden ze svědků.

"Dne 15. dubna 2015 a dne 13. září 2017 v hlavním líčení u zdejšího soudu při projednání trestní věci (zneužití Vojenského zpravodajství) měl vědomě nepravdivě uvést skutečnosti ve prospěch tehdejší obžalované Jany Nečasové, dříve Nagyové, ve snaze pomoci jí vyvinit se z trestní odpovědnosti v uvedené trestní věci," popsala místopředsedkyně obvodního soudu Šindelářová podstatu Nečasova možného deliktu.

Zneužití Vojenského zpravodajství bylo jedním z důvodů rozsáhlého policejního zásahu tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v červnu 2013, jenž položil Nečasovu vládu. Bezprostředně po policejní akci tehdejší premiér předstoupil před veřejnost s prohlášením, že o sledování své manželky Radky nevěděl. S Nagyovou v té době udržoval dlouholetý milenecký poměr.

Zcela nevěrohodné a účelové prohlášení

Jakmile však Nagyová, v tu chvíli už jeho manželka Nečasová, vkročila do soudní síně jako obžalovaná, bývalý předseda vlády otočil. Při zmíněných dvou výpovědích se snažil soud přesvědčit, že o vojenských zpravodajcích v patách své tehdejší ženy Radky věděl. Tvrdil, že její sledování sám nařídil. Jenže jeho svědectví hrubě neodpovídalo tomu, jaké důkazy kriminalisté nasbírali.

"Výpověď obžalované Mgr. Nečasové a svědecká výpověď RNDr. Nečase z hlavního líčení jsou pak zcela v rozporu s pořízenými odposlechy a záznamy telekomunikačního provozu, které jednoznačně nejenže prokazují motiv a časovou posloupnost jednání obžalované Nečasové, ale i nepravdivost svědecké výpovědi svědka RNDr. Nečase," stojí v rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, jenž kauzu vyřizoval v prvním stupni.

Petr Nečas míří na jedno z hlavních líčení v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, kde dvakrát lhal ve prospěch své ženy Jany.
Petr Nečas míří na jedno z hlavních líčení v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, kde dvakrát lhal ve prospěch své ženy Jany. | Foto: Ludvík Hradilek

Případ Vojenského zpravodajství pravomocně uzavřel Městský soud v Praze. Z odůvodnění jeho verdiktu explicitně vyplývá, proč měl Nečas lhát. "Jde o zcela nevěrohodné a účelové prohlášení, učiněné ve snaze pomoci své manželce - obžalované - vyhnout se odsouzení," stojí ve verdiktu. Jana Nečasová nasadila na premiérovu tehdejší ženu vojenské zpravodajce, aby získala informace, jež by vedly k rozbití jejich manželství.

Vyšetřování dozoroval šéf žalobců v Praze 1

Bývalého předsedu vlády zastupuje advokát Adam Černý. Deník Aktuálně.cz ho k nejnovějšímu vývoji kauzy požádal o stanovisko. Černý zatím nereagoval. Už dříve z jeho vyjádření však plynulo, že se Nečas nechce ke kauze vyjadřovat. "V této věci nejsem klientem zbaven mlčenlivosti, více vám k tomu neřeknu," sdělil před časem Aktuálně.cz Černý. V minulosti proslul tím, že zastupoval Davida Ratha v jeho korupční kauze.

Vyšetřování aktuálního Nečasova případu řídil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Pod jeho dozorem začali kriminalisté prověřovat Nečase loni v srpnu, v listopadu ho obvinili. V březnu ukončili vyšetřování, spis předali expremiérovi k prostudování a návrhu případných nových důkazů. Od něj se spis vrátil policii, která bývalého předsedu vlády navrhla první týden v dubnu obžalovat. Lelek tak nyní učinil.

Nečas už v jedné trestní kauze, která je důsledkem zásahu ÚOOZ na Úřadu vlády v červnu 2013, jako obžalovaný vystupuje. Státní zástupce ho poslal k soudu kvůli údajnému podplácení trojice někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, kteří výměnou měli za rezignaci na svůj mandát získat funkce ve státních firmách. Hlavní líčení v tomto případě běží od léta 2018.

 

Právě se děje

Další zprávy