Hlavní obsah

Darujte miliardy, vyzývají špičky Evropské unie Saúdy, Japonce či Gatesovu nadaci

Sumu 7,5 miliardy eur (203,2 mld. Kč) chce shromáždit EU s dalšími zeměmi a partnery prostřednictvím pondělní online dárcovské konference na boj proti epidemii koronaviru. Tyto finance mají přispět k co nejrychlejšímu vývoji diagnostických a léčebných postupů i vakcín a jejich následnému nasazení pro co největší počet lidí na světě.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Uvádí to prohlášení čelných představitelů EU a evropských zemí, včetně německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, které zveřejnil exkluzivně deník Právo.

Zmíněná suma má být podle nich jen počáteční, protože výroba léků a jejich doručení k pacientům si celkově vyžádají mnohem větší zdroje.

„Jde nám všem o hodně. Nikdo z nás není vůči pandemii imunní a nikdo ji nemůže porazit pouze vlastními silami,“ stojí dále v prohlášení s tím, že „půjde o běh na dlouhou trať“.

Mezi partnery se počítá mj. s Japonskem, Saúdskou Arábií a nadací Billa Gatese.

Text výzvy EU, pod kterou jsou podepsáni italský premiér Giuseppe Conte, francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Charles Michel, norská premiérka Erna Solbergová a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová:

„Štěstí přeje připraveným.“ Tuto větu si jako mantru opakoval Louis Pasteur, jeden z nejvýznamnějších světových vědců, který stál za vynálezem očkovacích látek a dalších průlomových objevů, jež během tří různých staletí zachránily miliony životů.

Stejně jako v jeho době, i dnes svět čelí viru, který se šíří napříč státy a kontinenty a plíživě proniká do našich domovů a našich srdcí. Tento virus způsobil zkázu a bolest ve všech koutech světa, přerušil naše kontakty s lidmi, které máme rádi, znemožnil nám dělat obvyklé činnosti, jež nám přinášejí potěšení, vidět místa, která bychom chtěli navštívit.

Ekonomika Evropské unie kvůli koronaviru klesla o 3,5 procenta

Koronavirus

Díky tomu, že jsme se dočasně těchto bytostných práv vzdali, a zásluhou hrdinského úsilí lékařů a zdravotnického personálu po celém světě se nám v řadě zemí světa podařilo nepříznivý vývoj epidemie zvrátit. Zatímco některé státy postupně opatrně ruší omezení volného pohybu osob, jiné stále setrvávají v izolaci a jejich každodenní život i jejich ekonomiky jsou výrazně omezeny. Následky pandemie mohou být dramatické zejména v Africe a obecně v jižních oblastech naší planety. Spojuje nás však to, že nikdo z nás nemůže přemýšlet o budoucnosti nebo cokoli plánovat, protože nemáme jistotu, jak se bude pandemie dále vyvíjet.

To znamená, že nám všem jde o hodně. Nikdo z nás není vůči pandemii imunní a nikdo ji nemůže porazit pouze vlastními silami. Vlastně nebudeme v bezpečí do té doby, dokud nebudou v bezpečí všichni – v každé vesnici, městě, regionu a zemi po celém světě. V našem propojeném světě je globální zdravotní systém silný pouze tak jako jeho nejslabší článek. Abychom ochránili sebe samé, musíme se chránit všichni navzájem.

To je unikátní a opravdu celosvětový úkol. A je naprosto nutné udělat vše, co je v našich silách, abychom epidemii překonali. Proto musí při hledání účinné vakcíny a léčebných a terapeutických postupů, které by uzdravily celý svět, spojit své síly ti nejlepší a nejpřipravenější vědci. Současně musíme posílit zdravotnické systémy tak, aby byly výsledky tohoto úsilí dostupné pro všechny, a to zejména v Africe.

Afrika se drží. Budí ale obavy

Koronavirus

Navazujeme na společné rozhodnutí vedoucích představitelů zemí G20, kteří se zavázali, že proti viru zakročí rozhodným a koordinovaným způsobem. Podporujeme společnou výzvu Světové zdravotnické organizace a dalších globálních hráčů v oblasti zdravotnictví. Proto jsme nedávno urychlili přístup k nástrojům pro boj proti nákaze covid-19 a vytvořili platformu pro globální spolupráci „Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator“. Smyslem je urychlit a zintenzivnit výzkum a vývoj vakcíny a dalších terapeutických a diagnostických postupů pro záchranu života, zajistit jejich dostupnost a spravedlivou distribuci. Vznikl tím základ pro skutečně mezinárodní alianci v boji proti onemocnění covid-19.

Náš cíl je jednoduchý: v pondělí 4. května chceme během online dárcovské konference vybrat počáteční částku ve výši 7,5 miliardy eur (8 miliard dolarů), abychom pokryli akutní celosvětový nedostatek finančních prostředků, který vyčíslila Rada pro monitoring globální připravenosti (GPMB) a další subjekty.

My všichni jsme připraveni přispět svým dílem a budeme rádi, když se k nám připojí partneři z celého světa. Prostředky, které vybereme, poslouží k nastartování dosud nevídané celosvětové spolupráce mezi vědci a regulačními orgány, zástupci různých odvětví a vládami, mezinárodními organizacemi, nadacemi a odborníky ve zdravotnictví. Podporujeme Světovou zdravotnickou organizaci a máme radost, že nám v našem úsilí pomáhají zkušené organizace, jako je nadace Billa a Melindy Gatesových a „Welcome Trust“.

Peníze, které společně vybereme, budou investovány primárně prostřednictvím uznávaných globálních zdravotnických organizací, jako jsou CEPI, Gavi, Aliance pro vakcíny a také Globální fond a Unitaid. Prostředky budou vloženy do co nejrychlejšího vývoje diagnostických a léčebných postupů a vakcín, jež pomůžou porazit pandemii na celém světě, a jejich následného nasazení pro co největší počet lidí. Pokud dokážeme vyvinout vakcínu, kterou vyrobí celý svět společně pro celý svět, půjde o jedinečný veřejný statek pro 21. století. Společně s našimi partnery se zavazujeme, že vakcína bude k dispozici úplně všem a že bude pro všechny přístupná a dostupná.

Bill Gates investuje do vývoje vakcíny miliardy dolarů

Koronavirus

Je to povinnost naší generace. Kvalitní a nízkonákladové zdravotnické technologie nejsou jen sen. Vidíme, jak se během posledních dvou dekád díky partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem povedlo vyvinout řadu vakcín, jež zachraňují životy, a zpřístupnit je i těm nejchudším lidem na celém světě.

Víme, že je to běh na dlouhou trať. Dnes začneme sprintovat k našemu prvnímu cíli, ale jsme připraveni na maraton. Cíl, který jsme si vytyčili nyní, pokryje pouze počáteční potřeby. Výroba léků v globálním měřítku a jejich doručení na místa určení si vyžádají zdroje, které náš cíl výrazně převyšují.

Společně musíme zaručit, aby uvolňování prostředků pokračovalo a aby vše i nadále směřovalo k zajištění přístupu k očkování, léčbě a testování na celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám