TOPlist

Aplikace eRouška je nově dostupná i pro iPhony: zapojte se do boje s koronavirem

rouska covid

Aplikace eRouška, kterou zaštiťuje Ministerstvo zdravotnictví, je od včerejšího dne konečně dostupná i pro iPhony. Odkaz pro stažení najdete v závěru článku.

Původní text článku z 11. dubna

Nová mobilní aplikace eRouška je dalším projektem, který vznikl v rámci iniciativy COVID19CZ. Záštitu nad ní převzalo Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Motivací k jejímu vytvoření byla snaha pomoci hygienikům snadněji, efektivněji a rychleji dohledávat lidi, s nimiž v poslední době nakažení přišli do styku a u nichž je vysoké riziko nákazy.

Výhodou pro uživatele je zejména skutečnost, že v případě, že u nich nákaza propukne, dokážou snadno a rychle předat hygienikům své kontakty za poslední dny a hygienu navíc upozorní i na kontakty s těmi, které nemohou osobně znát.

erouska logo

“Všichni se chceme vrátit k našemu běžnému životu a chceme, aby plošná karanténa co nejdříve skončila. Proto musíme každý, kdo může, pomoci hygieně dnešní situaci zvládnout. Přijali jsme za své nošení roušek na veřejnosti. Ale aby mohla plošná karanténa skončit co nejdříve, musí být každý z nás schopen co nejrychleji a nejpřesněji předat seznam osob, se kterými se setkal v posledních dnech před odhalením nákazy. A k tomu slouží nová aplikace eRouška.

Je jednou ze složek Chytré karantény. Výrazně ulehčí a extrémně zrychlí hygienikům vyhledávání osob potenciálně nakažených koronavirem s naprosto minimálním dopadem na soukromí uživatele. Aplikace slouží jako automatický notýsek, do kterého se zapisují anonymní ID zařízení, se kterými jste přišli do styku. Tento notýsek je uložen jen ve vašem telefonu a o odeslání hygieně rozhodnete jen vy sami, pokud vás o to pracovník hygieny požádá.

Tento přístup neeviduje vaši polohu a není ve světě ojedinělý. Jeho využití již úspěšně běží v zemích jako Singapur, Jižní Korea a připravuje se na Slovensku a v zemích západní Evropy (Švýcarsko, Francie, …).  Žádáme každého, kdo má vhodný telefon, aby nám s pomocí aplikace eRouška pomohl v boji proti koronaviru,” apeluje Vojtěch Komenda, jeden z autorů aplikace eRouška, která vznikla na platformě COVID19CZ jako součást Chytré karantény.

Jak aplikace funguje?

Aplikace využívá Bluetooth technologii a pouze do telefonu majitele ukládá anonymizovaná data o mobilních zařízeních s instalovanou eRouškou, která se v poslední době vyskytovala poblíž. Měří a ukládá přitom sílu Bluetooth signálu. Pokud uživatel eRoušky zjistí, že má pozitivní test na koronavirus, může data z telefonu využít a předat anonymizovaná ID aplikací, se kterými se setkal, při epidemiologickém šetření hygienikům. Hygienik se při rozhovoru s nakaženým zeptá, jestli používá aplikaci eRouška a zda chce sdílet data ze svého telefonu.

erouska app

Uživatel pak odešle anonymizovaná data. Pouze prověření hygienici mají přístup k zabezpečenému rozhraní, ve kterém mohou spárovat identifikátory z aplikací s telefonními čísly, která uživatelé zadali při registraci. Hygienici takto získají pouze telefonní kontakty daných uživatelů aplikace eRouška. Žádné další informace týkající se těch uživatelů eRoušky, kteří s nakaženým přišli do styku, nebudou mít k dispozici.

NepřehlédněteGoogle a Apple se spojí proti koronaviru. Upozorní vás, pokud jste byli v kontaktu s nakaženým

Stejně jako nebudou mít k dispozici data o zařízeních, která eRoušku nainstalovanou nemají. Hygienci pak mohou ty, které vyhodnotí jako rizikové, kontaktovat mnohem rychleji, než v případě dosavadního ručního dohledávání lidí, s nimiž mohli být nakažení v kontaktu.

Aplikace je open-source, do kódu se může podívat každý

Celý systém aplikace eRouška, včetně podpůrných webových stránek, je navržen v souladu se Zákonem o ochraně osobních údajů a nařízením GDPR. Navíc je aplikace open-source; další vývojáři se tedy mohou podívat do jejího kódu. Data z aplikace nejsou nikde sdílena. Ukládají se po dobu jednoho měsíce přímo v telefonu majitele a bez jeho souhlasu k nim nikdo nemá přístup, tedy ani hygienici.

erouska

“V porovnání s ostatními řešeními, která se v poslední době objevila na trhu nejen v Česku, ale také v zahraničí, spočívá výhoda eRoušky v tom, že ke svému fungování nevyužívá sběru informací o poloze zařízení a tím i šetří baterii telefonu. Aplikace navíc informace o setkání s dalšími zařízeními, která ji mají nainstalovanou, nikam sama neodesílá. A to až do okamžiku, kdy jí k tomu dá uživatel konkrétní pokyn. Všechna v aplikaci shromážděná data lze navíc manuálně smazat,” doplňuje Ing. Martin Půlpitel, který působí na Fakultě informačních technologií ČVUT, udělal nezávislý posudek aplikace a který současně založil technologickou firmu Ackee, kde zastává funkci ředitele.

‎eRouška
Cena: zdarma

Aplikaci vydává na svém vývojářském účtu Ministerstvo zdravotnictví, které nad aplikací převzalo záštitu. eRouška je k dispozici pro telefony s operačním systémem Android a je volně ke stažení v Google Play. Pro operační systém iOS bude dostupná během několika dní.

Autor článku Roman Hálek
Roman Hálek
Technologie 21. století mě inspirují a neustále popohání vpřed. Rád o nich píši a ještě radši je všechny zkouším. A pokud zrovna nesedím u klávesnice, s nadšením běhám, nebo se proháním na kole, a s nepatrně menším nadšením dálkově studuji vysokou školu.

Kapitoly článku