Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hrajeme vysokou ligu.“ Vakcínu proti koronaviru budou v Česku testovat i na potkanech

Aktualizováno -
4. května 2020
11:30
Autor: ČTK, sab - 
4. května 2020
10:25

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) představil projekt svého resortu a některých dalších odborných ústavů. Společně s experty pracují na vývoji vakcíny proti nemoci covid-19, se kterou už v Česku zemřelo 249 lidí. Podle ministra je jen vakcína ochranou před další vlnou nemoci. Výzkum probíhá za přísných podmínek, na testování se pak bude podílet Institut klinické a experimentální medicíny.

"ČR zahájila cestu k přípravě vakcíny proti covid-19, já jsem tomu velmi rád," řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). "V tomto směru vidíme ochranu před další vlnou," řekl Vojtěch s tím, že nás může čekat druhá i třetí vlna šíření nemoci a očkování je klíčové.

Výzkum nyní probíhá v laboratořích, je ho první fázi už experti zahájili. Celkem bude mít studie tři části. Odborníci zatím od začátku února pracovali hlavně dobrovolně a ve volném čase, takže náklady jsou pro stá zatím minimální.  Ministerstvo ale počítá se s tím, že budou stoupat a bude je platit.

Video  Tisková konference ministerstva zdravotnictví k vývoji vakcíny proti onemocnění covid-19. (4. 5. 2020)  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Společně s ministerstvem zdravotnictví na projektu spolupracuje Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a krevní transfúze a Institut klinické a experimentální medicíny. Na brífinku vystoupil i šéf IKEMu Michal Stiborek a ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. A také přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková, podle které Češi hrají vysokou ligu.

Přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková (nestr. za ANO) použila na tiskové konferenci sportovní terminologii, aby odůvodnila, proč se Česko do projektu pouští.

„Budeme-li hrát ligu - a my jsme ji začali hrát - hrajeme vysokou ligu, tak s vámi potom ten rozhodčí počítá,“ a dodala: "Ale ani divákům na VIP sedadlech se nesdělují zákulisní věci a my chceme být ve hře."

Laboratoř pro smrtící látky

„V rámci tohoto projektu pro vývoj vakcíny se vše dělá v laboratoři, která je speciálně zabezpečená,“ řekl ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. Upřesnil, že jde o stejnou laboratoř, kde se vyšetřoval MERS a další život ohrožující látky.

Zaměstnanci musí dodržovat speciální hygienická opatření. Dodržují se podmínky na úrovni BSL 3, která je druhá nejvyšší. "Ráno do něj zaměstnanec vstoupí a odpoledne odtamtud vychází po zase celotělovém osprchování a zabezpečení všech podmínek, které pro práci v takovém prostředí jsou," řekl Březovský. 

Na testování vakcíny se nejprve bude podílet IKEM. Testovat vakcínu na covid-19 budou na laboratorních hlodavcích. "Cílem experimentů, které u nás budou probíhat je nejen zjistit schopnost vakcíny, vyvolat imunitní odpověď, ale zároveň i ověřit bezpečnost vakcíny z hlediska případných nežádnoucích účinků," upřesnil ředitel Michal Stiborek.

"Experimenty budou probíhat na myších a potkanech obojího pohlaví a různého stáří," řekl Stiborek s tím, že budou respektovat zásady ochrany experimentálních zvířat proti týrání. "Stejně tak bylo dodrženo pravidlo o použití minimálního počtu zvířat, který je nezbytný k získání relevantních výsledků," přiblížil plány IKEMu.

Lék hledá celý svět

O nutnosti vyvinout vakcínu mluvil v posledních dnech například šéf regionální pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge. Podle něj hrozí, že dokud nebude vakcína proti koronaviru, bude svět čelit dalším vlnám covidu-19. Apeloval rovněž na obyvatele, aby zajistili očkování dětí proti nemocem, na které vakcína existuje. 

Finance na vývoj vakcíny proti koronaviru dnes prostřednictvím dárcovské videokonference vybírá i Evropská komise. Vyvinout vakcínu chtějí i Američané. Spojené státy mají podle prezidenta Donalda Trumpa pracovat maximálně rychle. Rychlost bude nebývalá, uděláme vše, co je v lidských silách, řekl prezident. Za projekt vývoje vakcíny ponese prý sám odpovědnost.

„Co jen člověk může udělat, bude uděláno. Doufám, že budeme mít vakcínu a půjde to tak rychle, jak to svět ještě neviděl,“ slíbil šéf Bílého domu novinářům. Na dotaz, kdo projekt řídí, odpověděl: „Víte kdo? Já. Já ponesu odpovědnost.“

Spolu s vývojem vakcíny se v USA horečně pracuje i na vývoji léku, který by dokázal s koronavirem účinně bojovat. Společnost Gilead, jejíž výzkumný tým vede Čech Tomáš Cihlář, minulý týden oznámila, že výsledky testů jejího léku remdesivir jsou pozitivní.

frantacizek ( 6. května 2020 16:05 )

na vyúčtování tohoto bych se být novináři zaměřil a hledal u nezávislých expertů oponentní názor stran cen za jednotlivé vstupy.. ideální příležitost pro další tunel..

frantacizek ( 6. května 2020 15:58 )

jen to potvrzuje mou myšlenku, že vymýšlíte lék na rakovinu, popř. přemýšlíte, jak postavit další Tajmahal..

frantacizek ( 6. května 2020 15:56 )

Vojtěchu, Vojtěchu.. Kolik dává EU do vývoje vakcíny, popř. USA? Změřte mu někdo IQ. Vůbec nevěřím Andrejovi, že tohohle kluka nemá jako míval Mirda Vlastu na ministerstvu obrany, aby mohl s Hávou sát z rozpočtu. Má parametry IQ, jaké by chtěl mít Andrej u každého školáka, budoucího voliče, tak aby hlavně nepřemýšlel o věcech.. Pokud by to nebyla jeho Vlasta, byl to 1. kandidát na odvolání už před několika měsíci. Určitě tahle operace vir nestojí na přítomnosti Vojtěcha v rezortu.. Pokud teda přes něho nemá být resort tunelován jako bylo za Vlastičky min. obrany..

marmat ( 4. května 2020 22:02 )

hujer.z.blesku: Když takovou zoufalou hovězinu SEPÍŠETE ......vyvrcholíte ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa