TuristickaMapa.cz - Výlety a nejkrásnější místa Česka



Zřícenina hradu Gutštejn

foto: www.facebook.com, Péťa Petr

181 z 1068 nejlépe hodnocených výletů v ČR

Zřícenina hradu Gutštejn se vypíná na zalesněné skále nad údolím říčky Hadovka. Hradní věž Gutštejna láká návštěvníky již zdáli, současný stav hradu zatím ale na turisty není připraven.

Facebook Twitter Seznam
Reklama

Fotografie místa (8)

Další zřícenina v Plzeňském kraji nebo památky v Plzeňském kraji

Hrad Gutštejn v celé své kráse

Hrad Gutštejn byl vybudován na počátku 14. století. Za jeho založením stojí pravděpodobně Jetřich z rodu Hroznatovců, později zvaný z Gutštejna. Gutštejnové vlastnili celou řadu panství v západních Čechách a postupem času začali upřednostňovat právě jiná sídla před Gutštejnem. Hrad Gutštejn ovšem udržovali nadále, a to až do poloviny 16. století. Tehdy hrad svou sídelní funkci definitivně ztratil a k jeho chátrání přispěly i ničivé následky třicetileté války.

Dnes je z hradu Gutštejn zřícenina, které dominuje přes dvacet metrů vysoká kamenná věž. Od zříceniny se výletníci mohou kochat krásnou vyhlídkou do okolí. Bohužel objevování zákoutí trosek hradu je zapovězeno, a to kvůli jeho špatnému stavu. Výhledově by hrad Gutštejn mohl být zcela zpřístupněn veřejnosti po rekonstrukci, termín oficiálního otevření ovšem není znám.

Video: Hradišťský vrch a zřícenina hradu Gutštejn @Zdeněk Beran

Kudy na hrad Gutštejn

I když zřícenina hradu Gutštejn není v současnosti ve svém nejlepším stavu, i tak se ale můžete k hradu vydat. Procházka přírodou s krásnou vyhlídkou za to jistě stojí. Romantická zřícenina Gutštejn je přístupná po žlutě značené cestě z Okrouhlého Hradiště. Právě tam, v blízkosti zámečku Daňkov, se nachází také parkoviště.

Zřícenina hradu Gutštejn je přístupná na vlastní nebezpečí. Dbejte ovšem zvýšené opatrnosti, hrozí uklouznutí, pád do hloubky a další nebezpečí.

Náš tip na ubytování

Plánujete navštívit zříceninu hradu Gutštejn? Co takhle prozkoumat i výlety v okolí? Pro tenhle případ pro vás máme pár tipů, kde se ubytovat:

Recenze

Zřícenina hradu Gutštejn ještě nemá žádné hodnocení. Buď první a přidej ho

Přidat hodnocení nebo fotku

Akce a zážitky (ukázat všechny)

  • pátek
  • odpoledne12 až 18 hod.
  • sobota
  • odpoledne12 až 18 hod.
  • neděle
  • odpoledne12 až 18 hod.

Detailní předpověď počasí

Doporučená délka návštěvy: 2 hodiny
(2 hodnocení) A jaké je tvé hodnocení?

Vstup:

nepřístupné, pouze na vlastní nebezpečí
celoročně otevřeno
Šlechtické rody
Reklama

Podobné výlety