Už jsme se chystali na druhou ligu. Jak se Mičkal zachránil od stolu

  14:10
Pavel Mičkal ukázal, že i v 36 letech má pořád na bundesligu, pozvánku na házenkářské Euro ale odmítl. V elitní soutěži se pak s Nordhornem zachránili od stolu.

Pavel Mičkal skóruje v dresu Nordhornu. | foto: archiv Pavla Mičkala

Už se pomalu smiřoval s pádem do druhé bundesligy, odkud se loni s házenkáři Nordhornu po dlouhých deseti letech vyškrábali nahoru. Od nevyhnutelného sestupu nakonec českého křídelníka Pavla Mičkala a jeho tým zachránilo předčasné ukončení soutěže kvůli pandemii nového typu koronaviru.

„Pro nás bylo tohle rozhodnutí stejným šokem jako pro všechny jiné. V klubu se už všechno plánovalo pro druhou ligu. Z toho, že jsme nakonec zůstali v bundeslize, měli v Nordhornu všichni radost,“ nezastírá zuberský odchovanec, který je německému klubu věrný už patnáct let. „Dostali jsme druhou možnost, chceme ukázat více než loni,“ těší se levý křídelník na pokračování v nejtěžší házenkářské lize planety.

Ze 27 zápasů jste vyhráli jen dvakrát, na nejbližšího soka jste ztráceli 11 bodů. Opravdu jste tak hodně zaostávali za konkurencí?
Od začátku nebyla situace ideální. Těsně před startem bundesligy rezignoval trenér, přišel nový, měnili jsme styl. Když jsme prohráli šest sedm zápasů za sebou a ještě vysoko, stoupala nervozita, nevěřili jsme si. Navíc jsme většinou hned od začátku zápasu ztráceli čtyři pět gólů, pak jsme kupili technické chyby.

Jak moc se změnila bundesliga během deseti let, kdy jste ji nehrál?
Všechno je rychlejší, každý hráč je individuálně na vysoké úrovni. Mančafty zepředu mají hráče, kteří umí všechno, k tomu super gólmana. My jsme přišli z druhé ligy se stejným týmem kromě Roberta Webera, který je samozřejmě špičkovým hráčem. Jinak jsme neposílili a to bylo na hře a na výsledcích znát.

Vy jste ale jako druhý nejlepší střelec mužstva obstál, ne?
Se svými výkony jsem spokojený. Jsem rád, že jsem dostal takovou důvěru od trenéra. Hned od začátku mě nechal hrát celé zápasy, přestože jsme se v předchozí sezoně s mým křídlem pravidelně střídali. I v 36 letech jsem ukázal, že pořád umím první ligu.

„Z toho, že jsme zůstali v bundeslize, měli v Nordhornu všichni radost.“

Takže budete v Nordhornu pokračovat?
Už v únoru jsem podepsal novou smlouvu na dvě sezony platnou pro první i druhou ligu. Hlavní pro mě je, aby vydrželo zdraví, a pak to půjde.

Vaší formy si všimli i reprezentační trenéři. Prý jste dostal nabídku reprezentovat na lednovém Euru ve Vídni. Proč jste ji odmítl?
Volal mi Honza Filip (jeden z trenérů). Ale nebyl jsem v té době stoprocentně zdravý a potřeboval jsem čas v zimě, abych se vyléčil. Poslední dva měsíce před pauzou jsem hrál s bolestmi v achilovce. Honzovi jsem řekl, ať vezme někoho zdravého. Dal bych do výkonu sto procent, ale nevím, jak by mě to ovlivnilo.

Nezamrzelo vás, že jste ještě mohl vzkřísit reprezentační kariéru?
Ani ne. Byl jsem smířený, že reprezentace je za mnou. Kluci si svoje místo vydobyli. Chtěl jsem, aby si Euro zahráli. Jsou mladší, ať se ukážou. Kuba Hrstka by asi jel i tak, ale pro Marka Vanča by to byla škoda, když se o mistrovství pral celou dobu.

Zpátky k bundeslize. Nemáte obavy, jak bude vypadat příští sezona?
Trochu ano. Je těžké něco říct. Zatím do 31. srpna jsou v Německu všechny větší hromadné akce zakázané. Uvidíme, co bude od 1. září. Jestli pustí lidi zpátky do hal, případně kolik. Počet pozitivně testovaných v Německu klesá a situace se uklidnila, ale teď dělají větší opatření než předtím. Od minulého pondělí jsou povinné roušky v obchodě, rozestupy mezi lidmi. Dávají na to hodně pozor.

Každé léto se vracíte do rodného Zubří. Letos asi vynecháte, že?
Nehrajeme, děti nechodí do školy, takže mám volno a klidně bych mohl přijet. Jenže bych pak musel na dva týdny do karantény, a jak bych se vrátil do Německa, tak zase. Na to nemám chuť. Jsem v kontaktu s rodiči, s kamarády. Když se něco změní, aniž bych musel do karantény, tak bych rád přijel.

Německé příběhy: postup slavili navzdory i díky koronaviru

Štěpán Zeman ze Zubří se chystá na střelu v utkání proti Kopřivnici.

Štěpán Zeman (chystající se na střelu) přestoupil ze Zubří do Coburgu loni v létě a hned slavil postup.

Pandemie koronaviru drtí celý svět. Její dopad však nemusí být vždy jen negativní. Vyprávět by o tom mohlo trio odchovanců zuberské házené hrající v Německu.

Zatímco Pavla Mičkala a jeho Nordhorn předčasné ukončení sezony udrželo v bundeslize, Štěpán Zeman a Jakub Hrstka si o soutěž polepší.

„I když to vyšlo takhle, všichni jsme moc rádi a všichni se těší na první ligu. Postup byl náš předsezonní cíl,“ pronesl příští Mičkalův soupeř a pivot Coburgu Štěpán Zeman.

Jeho reprezentační kolega křídelník Jakub Hrstka pomohl zase Desavě jako její nejlepší střelec do druhé bundesligy vítězstvím v jedné ze čtyř regionálních skupin.

„I ve třetí lize byly kvalitní zápasy a mančafty, ale druhá bundesliga je někde jinde,“ poznamenal Hrstka, který po osmi letech strávených v Prešově hledal v Německu novou motivaci. „Když jsme postoupili, smlouva zůstává v platnosti,“ připustil, že by si jinak zřejmě hledal nové angažmá.

Zpráva o postupu zastihla oba v Česku, oslavy proběhly symbolicky na dálku prostřednictvím sociálních sítí.

„Kluci, kteří zůstali v Coburgu, se v rámci možností sešli a udělali živé vysílání na Facebooku,“ prozradil Zeman, který stejně jako Hrstka zamířil k našim západním sousedům loni v létě. Jen přímo ze Zubří.

Po dvoutýdenní povinné karanténě počítal s tím, že zbytek jara prožije doma na Valašsku. Jenže nedávno se musel vrátit do Coburgu. Trenér bundesligového nováčka svolal hráče nečekaně do přípravy.

„Docela mě to překvapilo, ale asi nechtěl, abychom byli tři měsíce sami doma,“ přemítá Zeman.

To Hrstka zůstává s rodinou v Česku, kde se udržuje v kondici podle plánů atletické trenérky. Zpátky do Desavy by měl odjet před červencovým zahájením přípravy. V nepřehledné době však není pevný termín daný.

„Oficiálně nám nikdo neřekl, kdy se máme hlásit. Mluví se o tom, že sezona začne později,“ naznačil Hrstka.

„Nejistotu vnímáme, ale všichni doufáme, že virus ustoupí a všechno se rozjede,“ přeje si Zeman, který je stejně jako Hrstka na kurzarbeitu. Oběma navíc klub doplácí část mzdy. „Nedostáváme sice plný plat, ale nemám si nač stěžovat.“

Stěžovat si nemůže ani na rozhodnutí evropské federace, která zrušila červnovou baráž o postup na mistrovství světa a českou reprezentaci poslala přímo na lednový turnaj do Egypta, aniž musela podstoupit ošidné dvojutkání proti Černé Hoře.

„Škoda, že jsme si to neurvali sami. Pro diváky by to byly dobré zápasy se skvělou atmosférou. Ale na druhou stranu by to mohlo dopadnout špatně,“ uvažuje Hrstka, který si už zahrál na světovém šampionátu v Kataru. Pro Zemana by to byla premiéra.

Podmiňovací způsob je přitom na místě.

„Leden není daleko. Ale snad se situace brzy uklidní a sejdeme se na reprezentačním srazu,“ doufá nejen Hrstka.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...