Mrázek: Hráčům musíme šlápnout na krk! Někteří tady nemají co dělat

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

O rošádě mezi trenéry v Litvínově jsme už psali. K dorostencům se místo Martina Tvrzníka vrací Radek Mrázek, šéftrenér akademie. Jaký má pohled nejen na výchovu hráčů ve svém klubu, ale i v celém českém hokeji?

Některé juniorské týmy vydržely během sezony v podobném složení, ale celé řady se výrazně dotklo prolínání se seniorským hokejem. Právě to vidí Mrázek jako zásadní důvod, proč se svými svěřenci neprožil úplně povedenou sezonu.

„Nelze ji hodnotit jinak než jako zklamání. Na začátku jsme měli mužstvo pohromadě a fungovalo to tak, jak jsme si asi všichni představovali. Pak o hráče začaly mít zájem Litoměřice, pak nám do toho trochu sahalo áčko, což je v pořádku, že si kluky bralo na trénink. Za mě na to kluci ale nejsou připravení,“ říká v rozhovoru na litvínovském webu.

„Od té doby tým přestal fungovat tak, jak fungoval. Je to čistě můj názor, ale kluci místo, aby si to přáli a nějak si fandili, tak mi přišlo, že to v mužstvu vyvolalo takovou nevraživost nebo závist. Z mého pohledu se udělalo pár partiček a přestali jsme fungovat jako tým. Od té doby to už nebylo ono, přidala se ještě marodka a najednou jsme trénovali ranní tréninky v osmi lidech a odpolední tréninky v jedenácti,“ štve Mrázka.

„Není možné, aby se nám někdo setrvačností dostal od žáků až do juniorky a nebylo to postavené na výkonech, ale jen na tom, že nejsou lidi a vy toho hráče potřebujete.“

Co se týče individualit, nejvíc chválí brankáře Šimona Zajíčka. Ten už bude v příštím ročníku útočit na lepší pozici v některém z dospělých týmů. „Byl famózní. Dokazuje, že je to vynikající gólman, a navíc je to kluk, se kterým se dobře pracuje. Odpovídá i tomu, co dnes všichni chtějí. Když přijdou skauti nebo někdo z nároďáku, tak první věc, na kterou se ptají, je charakter,“ ví litvínovský kouč.

Když se sečetly odchody několika hráčů, posun do dospělých a třeba i zranění, naplno se podle Mrázka ukázaly problémy, které trápí většinu klubů. Tedy nízká konkurence.

„Myslím, že do budoucna se dorost i juniorka budou muset začít chovat trochu výběrově. Není možné, aby se nám někdo setrvačností dostal od žáků až do juniorky a nebylo to postavené na výkonech, ale jen na tom, že nejsou lidi a vy toho hráče potřebujete. Takhle to nejde,“ soptí.

A ostře pokračuje: „Ať se na mě nikdo nezlobí, ale v obou kategoriích jsou lidi, kteří tam nemají co dělat.“ Podobně to vidí z pohledu celého českého hokeje. „Já si myslím, že je nejvyšší čas jim trochu šlápnout na krk, vytvořit konkurenci. Prostě systém chceš, nebo nechceš. A pokud nechceš, tak nehraješ.“

Rád by byl, kdyby se povedlo zastavit odliv talentů do zahraničí. „Proč si je tady nenecháme a nepracujeme s nimi? Vždyť právě tihle lepší kluci, kdyby tu zůstali, tak by nám celou soutěž zvedli. My už jim neřekneme: běž ven, bude tě to stát tolik a tolik. Když to vezmu za Litvínov, tak se platí pět tisíc ročně. Půjde ven a bude ho to stát dvě stě padesát nebo tři sta tisíc ročně,“ poměřuje.

Klubové vedení teď poslalo Radka Mrázka k dorostu, takže bude řešit zase trochu jiné problémy. Už když putoval stejným směrem před několika lety, musel si zvykat na odlišný hokej.

„To se někdo zbláznil, aby v tomhle věku měl tolik zápasů.“

„S kluky se budeme muset popasovat, pro spoustu z nich to bude skok, hlavně pro ročník 2005. Bohužel se stala tahle koronavirová epidemie, takže to budeme dohánět. Kluci zjistí, že musí trénovat víc fyzicky. Ale já si myslím, že to zvládnou,“ věří.

Jeho práce teď bude trochu pod drobnohledem z toho důvodu, že právě ročník 2005 patřil v žácích k nejlepším v republice. Po mistrovském titulu v osmé třídě prožíval další vynikající sezonu. Nejen ve své slabší skupině, ale i v kvalitnějších zápasech prokazoval vysokou kvalitu.

„V této kategorii, když přijede soupeř, tak jsou tam dva tři šikovní hráči, tady jsou tři vyrovnané pětky. Většina kluků šanci v dorostu určitě dostane. Na začátku sezony jim vždycky říkám: Jste na stejné startovní čáře a ukažte se. Je mi jedno, jestli jsi 2005 nebo 2004, kolik jsi měl bodů a tak. Mě zajímá, co předvedeš teď,“ slibuje svým novým svěřencům.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Trochu se ale bojí, aby mu hráči nevyhasli pod rukama. Vůbec se mu totiž nelíbí, že v devítce odehráli až sedmdesát zápasů, a to ještě bez vrcholu sezony.

„To se někdo zbláznil, aby v tomhle věku měl tolik zápasů. Pak když jsem viděl kluky, jak chodí na tréninky, tak mi přišli takoví vyhaslí. Už bylo vidět, že jsou otrávení, hlavně psychicky. Pak se nemůžeme divit, že přijde dorost a kluci jsou otrávení. Jsou i případy, kdy ten kluk řekne: Mě to nebaví, já na to se*u. Tomuhle bych se rád vyhnul,“ říká Mrázek.

„Pořád slyším, jak je na tom český hokej špatně, ale nemyslím si to.“

Šéftrenér litvínovské akademie přidává i další pohledy v celorepublikovém kontextu.

„Pořád slyším, jak je na tom český hokej špatně, ale nemyslím si to. Když jsem viděl poslední mistrovství světa dospělých, tak mužstvo předvádělo dost dobrý hokej. Hrála se Liga mistrů a české týmy hrály důstojnou roli a Hradec byl ve finále, když v extralize se pohyboval tam, kde se pohyboval. Nemyslím si, že je na tom český hokej tak špatně,“ opakuje.

Za největší problém považuje soutěže a nízkou konkurenci. A také to, že se na hráče moc spěchá.

„Kluci toho mají moc. Všichni byl chtěli hrát nejvyšší soutěž. Někomu se povede jeden ročník a už si myslí, že by mohl hrát extraligu. Hlavně začínáme brzo… Proč hraje druhá třída nějakou soutěž? Tatínek tam stojí se stopkama a měří mu ice time, to jsme se zbláznili,“ klepe si na čelo.

„Je to blbé, že to řeknu, ale my jsme v žácích hlavně trénovali. Za odměnu byly turnaje na Vánoce a Velikonoce. Jinak jsme trénovali. Dneska kluk neumí bruslit a my chceme, aby hrál soutěž. Naučme je bruslit, naučme je s pukem, a pak je nechme hrát zápasy,“ dodává Radek Mrázek na hcverva.cz.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz