close
fridge-3475996_640

Stačí jedna zapomenutá potravina a vnitřek ledničky začne nelibě zapáchat. Tomu zabráníte jednak průběžnou kontrolou potravin v chladničce a pak také jejím pravidelným čištěním. Po pravdě ovšem mytí lednice není nejoblíbenější činností asi nikoho z nás. Takže každý ocení tipy, jak si práci zjednodušit a čištění zefektivnit. Proto vám poradíme, jak rychle a účinně vyčistit ledničku v 5 krocích.

Ledničku byste měli čistit přibližně jednou za měsíc, protože ve vlhkém prostředí se množí bakterie a plísně. Při velkém čištění vyndejte všechny potraviny, abyste mohli umýt a vydezinfikovat opravdu celý interiér včetně jednotlivých poliček.

1. Lednici odmrazte s předstihem

Než začnete mýt vnitřek lednice, je nutné ji odmrazit. I když má ta vaše funkci de frost, je dobré ji v předstihu (třeba přes noc) vypojit ze zásuvky, dát před ní nasákavý hadr a nechat ji úplně rozmrazit.

2. Pomůže myčka

Všechny poličky a šuplíky vyndejte a naskládejte do myčky nádobí. Než vyčistíte vnitřek lednice, budou krásně vyleštěné. Tím si hodně zjednodušíte a urychlíte práci. 

3. S mytím hned i dezinfikujte

Když si na čištění vnitřních ploch v ledničce pořídíte přípravek, který zároveň i dezinfikuje, ušetříte si jeden krok. Můžete si takový dezinfekční přípravek koupit v obchodě, nebo ledničku vytřete octovou vodou. Ocet má velmi dobré dezinfekční účinky.

4. Nezapomeňte na detaily

Co nás nebaví, máme tendenci odbít. Při mytí ledničky ale postupujte systematicky a nevynechejte ani odtokový kanálek nebo záhyby gumového těsnění na dvířkách. To jsou místa, kde je bakterií opravdu nejvíc a špatně vyčištěná mohou být příčinou přetrvávajícího zápachu.

5. Zbavte lednici zápachu

Ocet sice vykoná své a nejhorší zápach z ledničky odstraní, přesto je dobré využít některý z tipů, jak odstranit zápach v lednici. Podle zaručených babských rad stačí umístit ve dvířkách ledničky na plátky nakrájený citron, na misku nasypaný vanilkový cukr nebo rozpůlené jablko. Účinná je i mletá káva – nasypejte trochu do skleničky a aniž byste ji zavírali, postavte ji do dvířek lednice.

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku