04.05.20 Život s kočkou

Nástrahy číhající na kočky

Říká se, že kočky mají devět životů. Díky své mrštnosti a flexibilitě jsou schopné přežít i pád z velké výšky. Jenže pravda je taková, že ne vždy mají štěstí a vyváznou z nebezpečné situace bez úhony. Na jaké nástrahy by si majitelé koček měli dávat pozor?

Jedovaté rostliny
Kočka žijící venku běžně okusuje trávu. Kočka bytová, která k ní nemá přístup, může začít okusovat pokojové rostliny. Proto ji domů pořiďte spaciální kočičí trávu nebo šáchor a raději se vyhněte pěstování jedovatých rostlin (monstera, difenbachie, oleandr atd.) Obsahují totiž alergenní nebo toxické látky, které mohou způsobit různé reakce, od mírného slintání nebo zvracení až po závažné selhání ledvin. Velmi nebezpečné jsou taky řezané lilie! Více se o nebezpečných rostlinách dočtete zde: /nebezpecne-rostliny-pro-kocku-96091

Čisticí chemikálie
Pokud se v domácnosti chystáte na jarní úklid, nezapomeňte, že většina chemických čisticích prostředků je pro domácí zvířata nebezpečná. Dodržujte pokyny uvedené na etiketě o používání a skladování. Sázkou na jistotu jsou ekologické nebo přírodní čisticí prostředky.

Přehřátí
Už během jarních měsíců mohou teploty šplhat vzhůru a hrozí úžeh nebo úpal. Kočky si samy najdou stinné místo na zahradě nebo v bytě, ale pozor na jízdu autem. V horkých dnech nenechávejte kočku v zaparkovaném autě nebo v jiných uzavřených nevětraných prostorách. Ujistěte se, že má kočka celodenní přístup k pitné vodě.

Sezónní alergie
Stejně jako lidé mohou mít domácí zvířata alergické reakce (pyly, štípnutí od hmyzu atd.). Pokud váš mazlíček nadměrně kýchá, škrábe se, kouše tlapky, nebo má otok po štípnutí hmyzem, vždy se poraďte s veterinářem.

Otevřená okenní ventilace
Nenechávejte nezajištěné otevřené ventilace na oknech, pro kočky totiž představují smrtelné nebezpečí! Veterináři bohužel stále řeší případy zranění způsobené uvíznutím a skřípnutím kočky, která se chtěla dostat pootevřeným oknem ven. Více se problému dočtete zde: /pozor-na-otevrene-ventilacky-96955

Nezajištěný balkon
Chodí-li kočka na balkon, vždy existuje riziko, že spadne dolů. I když je šikovná, jednou může v zápalu lovu mouchy šlápnout vedle a ztratit rovnováhu. Proto je lepší mít balkon zajištěný buď sklem nebo ochrannými sítěmi

Paraziti
V jarních měsících bývají nejaktivnější klíšťata. Blechy a vnitřní paraziti, jako škrkavky a tasemnice, představují celoroční problém, proto u venkovních koček nezapomínejte na používání antiparazitik a pravidelné odčervování.

Nebezpečí na zahradě
Pouštíte-li kočku na zahradu, i tam by pro ní mělo být bezpečno. Pomineme-li největší rizika: útek přes plot a přebíhání přes silnici, setkání s loveckým psem atd. I na zahradě na ní číhají nástrahy. Raději se vyhněte chemickým postřikům. Různé pesticidy, přípravky na ničení plevelů a repelenty proti hmyzu mohou být pro domácí zvířata škodlivá. Vybírejte netoxické alternativy. Na zahradě by neměly být ani ostré předměty, jako je rozbité sklo, hřebíky čouhající ze dřeva nebo nebezpečné otvory, kde by kočka mohla uvíznout.

Fotka od Denis Bekcic z Pixabay