04.05.2020 16:37

Komorní scéna Aréna představuje sezónu 2020/2021: Rok ztrát a nálezů

Sezónu zastřešuje název Rok ztrát a nálezů a budou v ní rezonovat aktuální témata i ta, co nikdy aktuální být nepřestala. Diváci Arény poznají nové autory i autorky a uvidí i shakespearovskou klasiku.

Repertoár divadla, vedle inscenace Konec hry, jejíž premiéra se přesouvá z června na září, obohatí další čtyři nové inscenace. „V kontextu současných událostí se koncepce a dramaturgie nové sezóny, stejně jako její název, ukázaly jako velmi jasnozřivé. Dramaturgie je rozkročená od Shakespeara až po současnost a ve všech případech jde o velmi zajímavé texty,“ shrnuje ředitel Komorní scény Aréna Jakub Tichý.

Díky přesunu Konce hry, vzniká i výjimečná situace, kdy bude tři z pěti titulů sezóny režírovat umělecký šéf Arény Ivan Krejčí, který soubor nejlépe zná a výborně si s ním rozumí.

Premiéry

V české premiéře uvedeme dokumentární drama slovenského publicisty Eugena Gindla, Karpatský thriller. „V režii významného slovenského režiséra Romana Poláka nás čeká hořce zábavné politické divadlo, v němž je místo pro satiru i pro grotesku,“ říká dramaturg Komorní scény Aréna Tomáš Vůjtek.

Druhým titulem bude Shakespearův Macbeth, klasické alžbětinské drama o muži, který nalezl cestu k moci, a když se po ní vydal, ztratil vše, pro co dříve žil. Režíruje Ivan Krejčí.

Jako třetí nabídneme, opět v české premiéře, satirickou hru Viktora Šenderoviče Pan Ein a problém požární bezpečnosti. „Hra je ovlivněna poetikou absurdního divadla a s hořkým humorem zobrazuje zápas jedince s totalitní mocí,“ říká Tomáš Vůjtek o textu slavného ruského publicisty, moderátora, dramatika a také ostrého kritika putinovského režimu.

Posledním titulem bude tragikomedie Komáři britské dramatičky Lucy Kirkwoodové. Jde o vtipně napsané komorní drama o osudech emeritní vědkyně a jejích dvou dcer, jehož londýnská premiéra se v roce 2017 stala událostí sezony.

Na září se přesouvá naše premiéra Konce hry Samuela Becketta. Autor v ní vytvořit postapokalyptický obraz dožívání posledních lidí v pustině zdevastovaného světa. Inscenaci uvedeme v obsazení Vojtěch Lipina, Stanislav Šárský j.h., Marek Cisovský a Dana Fialková j.h.

https://divadloarena.cz/

Autor článku: Michaela Davidová