Zvířata ve městě těží ze soužití s lidmi. Jak se točí pokračování Planety Česko?

4. květen 2020

Ve vylidněné metropoli právě vzniká dokument Planeta Praha v hlavní roli se zvířaty. Volné pokračování úspěšné Planety Česko ukáže druhy, se kterými běžně žijeme, mnoho o nich ale často nevíme nebo si jich nevšímáme. O natáčení dokumentu i celoživotní fascinaci přírodou promluvil Jan Hošek, jeden z režisérů a spoluautor připravovaného snímku.

Dokument o zvířatech dokáže do kin přilákat statisíce lidí, to už ostatně Marián Polák, režisér úspěšného filmu Planeta Česko, dokázal před třemi lety. Tentokrát se spolu s Janem Hoškem zaměřili na hlavní město. „Praha je velmi specifickým a rozmanitým prostředím, nabízí spoustu enkláv na jednom místě a umožňuje tak život nespočtu druhů,“ prozrazuje Jan Hošek.

Prázdná Praha

Koho tedy v dokumentu uvidíme? Kromě jiných například slípku zelenonohou neboli chřástala, kterého mohou obyvatelé Prahy a okolí znát třeba z Tichého údolí. „Je to vodní, dříve tažný pták, který ale v poslední době zůstává ve městě přes zimu. Byl také nucen změnit způsob hnízdění a z vody se přesunul na stromy,“ popisuje Hošek adaptaci zvířat na prostředí.

Chovají se tedy všechna zvířata ve městě, dejme tomu v souvislosti s koronavirem, jinak? „Žádné takové události jako návrat jelenů, medvědů nebo klokanů do center měst, jako jsou k vidění na YouTube, jsme v Praze nezaznamenali,“ směje se Hošek. Tvůrci mají v plánu natáčet až do konce příštího roku, do kina bychom si na film mohli zajít na jaře 2022.

Chystají se tvůrci ve filmu tematizovat klimatickou krizi? Změnila koronavirem ovlivněná situace chování zvířat ve městě? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.