Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Kytarista kapel Mucha a Ty Syčáci přišel při požáru o všechny nástroje, kolegové mu na pomoc založili sbírku

Po dvou měsících, kdy kapely neměly možnost koncertovat a vydělávat si na živobytí, dostal kytarista kapely Mucha a Ty Syčáci další těžkou ránu. Po odehraném virtuálním koncertu v Praze se při cestě domů dozvěděl, že mu hoří byt. Přišel tak o všechny své nástroje, osobní věci i účetnictví. Kapela založila pro Petra Zavadila a jeho rodinu veřejnou sbírku.

Ve čtvrtek večer došlo k obrovské kulturní tragédii. Po koronavirových opatřeních, kdy byli hudebníci na celé dva měsíce prakticky odstaveni od všech příjmů a navíc je možnost koncertování stále v nedohlednu, se muzikant Petr Zavadil octl v ještě svízelnější situaci. 

Celoživotní práce lehla popelem

Kapela Mucha, ve které Petr hraje, odjela do Modré Vopice odehrát virtuální koncert. Tato vystoupení díky internetu umělcům v době nouze alespoň trochu pomáhají. Koncert sice moc lidí nevidělo, ale skupina měla konečně příležitost k tomu, aby se zas ukázala na veřejnosti a zahrála si. Po odvysílané akci se unavení členové vydali zpět domů, 10 minut za Prahou se ale Petr dozvěděl, že mu v pokoji vznikl požár. 

Známý kytarista, který krom Muchy působí také ve skupině Ty Syčáci, najednou přišel o všechny nástroje, počítače, veškerá CDčka obou kapel i účetnictví, a plameny poznamenaly i další místnosti v bytě. 

Veřejná sbírka pomůže rodině Zavadilů i kultuře

Na internetu se proto velmi rychle objevila veřejná sbírka, která by Petra Zavadila i jeho rodinu mohla z nejhoršího vytáhnout. 

„Petr je muzikant tělem i duší a, s ohledem na současná vládní opatření, má bohužel velice ztížené podmínky pro uživení vlastní rodiny. Studio, které je součástí jejich bytu a které požár postihl nejvíce, budoval Petr celý svůj život, měl tam kousky, které už nesežene, banku zvuků, léta práce. Peníze rodině Zavadilů pomohou s rekonstrukcí, neboť náklady daleko přesahují výši pojistky.“ píše se na webovkách, na kterých Petrovi známí prosí veřejnost o příspěvek. Vybrané peníze by měly pomoci postavit rodinu hudebníka zpátky na nohy a jemu umožnit, aby mohl dál tvořit. 

„Budeme rádi za sdílení a jakoukoli pomoc. Je to trochu pi*ou ke zdi, sedět 2 měsíce doma, pak jednou vytáhnout paty a přijít téměř o všechno.“ říká zpěvačka Nikola Mucha, kterou Petr Zavadil na koncertech doprovází.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky Mucha, Ty Syčáci, tragédie, požár, sbírka, dobro, hudební skupina, Petr Zavadil, koncert, rodina, veřejná sbírka, Praha, Nikola Muchová, účetnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Kytarista kapel Mucha a Ty Syčáci přišel při požáru o všechny nástroje, kolegové mu na pomoc založili sbírku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.