Rudozelená pandemie aneb hysterie z vlastní neschopnosti a vystrašenosti

Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. Jinak též: bylo zle, a lidé si chválili. Máme se, držíme při sobě, vláda zvládá sama sebe i pandemii, ještě že jsme se narodili do Čech, si říkáme. Ani nedutáme, plyne-li kolem zase nějaká hysterie z vlastní neschopnosti a vystrašenosti. Čínský virus? Ten obrat nepoužívejte, je zavádějící. Toho orientálního draka nesmíme dráždit. Vždyť by nás to dostalo do ještě horší situace. Tedy ticho a děkujte za roušky z nejlidovější Číny.

Bylo zle a bude hůř. Třicet roků se Západ točí kolem čínských komunistů, přeměnil je v planetární výrobnu, toleroval jejich vrozenou militantnost, šovinismus a ultranacionalismus. S nepochopitelnou pověrou v krvi čekal na to, až partajní kapitalismus v Číně vyústí v demokracii. Nevyústí. Již ideolog využití kapitalistických metod v maoistickém státě a jeden z hlavních jejich partajních světců Teng Siao-pching ujišťoval, že demokracie nebude v (kontinentální) Číně příštích sto let. Západní politici a kapitalisté byli hluší a slepí. Systematické převádění výroby na Dálný východ, bratříčkování s brutálním režimem výměnou za pandy (v Čechách za záchranu jednoho fotbalového klubu) se staly symbolem prvních desetiletí nového tisíciletí.

Teď máme smyčku na krku, do níž jsme sami od sebe strčili hlavu. Namísto maocetungovských hladomorů skupují partajní oligarchové po světě firmy a know-how, rozsévají kolonisty po Africe, Latinské Americe a Evropě. Nápadný je silný výskyt viru v oblastech, kde jsou hodně Číňané usídleni jako fabričtí zaměstnanci, např. v severní Itálii.

Odpovědnost za tak hloupě sebedestrukční politiku pochopitelně nepřevezme nikdo. Henry Kissinger, který sbližování s rudou Čínou otcovsky spustil, je hodnocen jako významný politolog. Teď stačí, aby Mercedes dal na svou reklamu dalajlámův filosofující citát a šéf Daimleru dostane v Pekingu nálepku, že je „nepřítel lidu“. Okamžitě se postižený omlouvá tolik hluboce, že to je nepříjemné dokonce politikům jeho země.

Číňané, s nimiž západ zacházel jako s dětmi, jimž je dovoleno vše, teď práskli dveřmi a poslali své tatínky & maminky do zadku. Američané stáhli minulý měsíc z Guamu letku strategických bombardérů, tedy toho, co by mohlo přímo ohrozit komunisty. Spekulovalo se, že to je z toho důvodu, že Číňan disponuje množstvím raket s doletem na Guam a že Američan nemá na to, aby tam letku proti takovému útoku bránil.

Tahanice o ostrovy v Jihočínském moři zjevně Američané se svými (vlažnými) spojenci ztratily, Australané jsou vystrašeni z výpadku obchodu s Číňany (čtvrtina jejich zahraničního obchodu). Čínská expanse je ve fázi, v níž byly evropské mocnosti v letech tak 1880-1900.

To je zlé, poněvadž jedinou cestou, jak komunistickou rozpínavost zastavit, je totální embargo, nebo dokonce válka. Když si teď číňané ozkoušeli, že taková virová legrácka, která je stála životy pouze několika tisíc lidí, rozházela politiky Západu, vykolejila životy stovek milionů lidí a nahlodala celý systém, jsou, řekl bych, nezvládnutelní.

Jsou v posici, kdy mohou diktovat, co jim libo. Zatímco na západě a severu Evropy je hlavním thematem počasí a osahávání zadků významných dam, Číňan spouští na vodu další atomové ponorky a odhad jeho vojenského rozpočtu je už pouze třikrát menší než americký (ale to je asi jen rozdílem v nákladech na mužstvo?).

Bylo zle, a lidé si chválili. Ještě neodezněl skandál s čínským virem a je tu hrozba západního světa možná ještě větší; a opět sebevražedná. Sekta ekosocialistů spojuje pandemii s bojem proti počasí: jde-li o virus, lze okamžitě zastavit výrobu a platit stovky miliard, jde-li však o klima, pak ne? Nikdo necestuje, nikdo nelétá, málokdo vyrábí CO2: nejsou to zlaté časy? Pro revolucionáře proměny kapitalistických států v země se zelenými loukami, kravičkami a kytičkami jistě ano. Diktaturu proletariátu nahradí ideologie zdravého udržitelného života s ústředním kultem vegetariánského neandrtálce předělávajícího svůj kyj v radlici.

Všude nastane mír, láska a naše holé zadky. Jak to o weekendu formuloval jeden z předsedů německých Zelených Robert Habeck: „Nově definujeme bezpečnost jako prevenci, jako schopnost vzdorovat ať už virům, atomové energii, změně klimatu nebo finančním krisím.“

Že existuje i jiné nebezpečí? Pro ekosocialisty nikoli. Co by si před- i zauralští komunisté mohli více přát na Západě než pacifistického tvora oddaně studujícího korektnost svého chování a stravy, vše bezkonfliktní s cílem být u všech hezký?

Inu, život v západní dekadenci se nám stále líbí a věříme, že to zahnívání ještě nějaký čásek vydrží. A snad bude mít stát na to, aby udržoval pensijní fondy solventní. O co jiného asi jde?
Josef Landergott, Sušice

Předcházející článek

Český tycoon udeřil ve Velké Británii na překvapivém místě

Následující článek

Jak jeden z nejbohatších Čechů šikovně vyklouzl z byznysu zasaženého pohromou