Hlavní obsah

Výstava na pardubickém parkánu připomene parforsní hony

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Východočeské muzeum v Pardubicích ve středu zahájí výstavu o parforsních honech. Expozice velkoformátových tisků bude volně přístupná v zámecké Open Air Galerii Parkán až do dubna příštího roku, uvedlo muzeum v tiskové zprávě.

Článek

„Pardubice jsou letos Evropským městem koní. Připomeneme proto, že před více než 100 lety se Pardubice, tehdy malé posádkové město, proslavily po celém Rakousko-Uhersku velkolepými parforsními hony,“ řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Parforsní hon je štvanice na nějaké zvíře, kdy je využita smečka loveckých psů. Hony představovaly vrcholnou společenskou událost, na níž se pravidelně scházeli příslušníci nejvyšších aristokratických kruhů a důstojníci zdejší posádky. Dvorním fotografem parforsní společnosti byl pardubický fotograf Josef Pírka.

„Prokázal nejen mimořádnou řemeslnou zručnost, ale také umělecký talent, díky němuž dokázal mistrně zachytit atmosféru a kouzlo okamžiku,“ řekla kurátorka Renáta Tetřevová.

Tradici zahájily hony chlumeckého hraběte Oktaviána Kinského, který jako první přivezl do Čech z Anglie smečku parforsních honičů a plnokrevné koně. Roku 1838 vznikla parforsní společnost v čele s knížetem Františkem Lichtensteinem.

U jejich zrodu stál důstojnický sbor 9. husarského pluku a historicky první pardubický parforsní hon se uskutečnil 15. září 1841. „Parforsní hony byly vedeny podle anglického způsobu a opomíjely mysliveckou stránku lovu a kladly důraz na jezdecké umění a sportovní vyžití. Jezdci zdolávali komplikovaný terén a za den nezřídka urazili přes 30 kilometrů,“ uvedla Tetřevová.

Prestiž honů zvyšovala občasná účast panovnického rodu. Roku 1874 navštívili Pardubice a aktivně se účastnili honů František Josef I. s manželkou Alžbětou.

„A tak 10. listopadu 1874 byl jelen dostihnut u Vysoké nad Labem a zřejmě z galantních důvodů byla na místě první sama císařovna Sisi. V Pardubicích se na její počest následně pojmenovala ulice od hotelu Veselka k železniční trati na Chrudim Alžbětinou třídou, dnešní třída 17. listopadu,“ řekla Tetřevová.

Roku 1881 se parforsních honů zúčastnil korunní princ Rudolf s princeznou Štěpánkou, v prosinci 1894 následník trůnu František Ferdinand d ́Este. V době první světové války se hony nekonaly. Ve dvacátých letech 20. století se sice uskutečnilo několik pokusů o pokračování, ale výsledky byly spíš rozpačité, dodala kurátorka.

Reklama

Doporučované