https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-predstavili-vyukove-texty-a-kurz-o-ochrane-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody představili výukové texty a kurz o ochraně klimatu Video

5.5.2020 00:11 (ČTK)
On-line kurz má dát pedagogům základnu pro výuku o širokém tématu klimatické změny.
On-line kurz má dát pedagogům základnu pro výuku o širokém tématu klimatické změny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nové publikace, dokument, ale i on-line kurz, které mají pomoci při výuce a osvětě ohledně ochrany klimatu, minulý týden představila Klimatická koalice. Cílí jak na pedagogy, tak i na zástupce samospráv a širokou veřejnost. Zástupci některých tuzemských organizací sdružených v Klimatické koalici (KK), které se zabývají ochranou životního prostředí, o nich hovořili na on-line konferenci minulý čtvrtek.
 

Stručný text, který má přispět k pochopení planetárního klimatického systému, je podle sociální geografky a koordinátorky KK Michaely Pixové brožura Klimatická krize: Mýty a fakta o stavu planety. "Na každé stránce je jeden mýtus ohledně změny klimatu, který se objevuje ve veřejné i odborné debatě. Pak jej uvádíme na pravou míru," řekla Pixová. Dodala, že publikace nepokrývá jen přírodovědecké záležitosti týkající se změny klimatu, ale i aspekty technologické a sociální. Spoluautor, geochemik a ekolog Bedřich Moldan řekl, že jedním z cílů bylo i vyhnout se zjednodušujícím a zkreslujícím formulacím.

Další příspěvek představili fyzici Jan Hollan a Yvonna Gaillyová, kteří vedou ekologický institut Veronica. Do příručky Ochrana klimatu se podle jejich slov promítl pohled z oblasti fyziky a snažili se v ní vysvětlit jevy, "na které si člověk nesáhne". Má být oporou lidem, kteří se této problematice nevěnují na akademické úrovni.

O on-line kurzu především pro učitele druhého stupně základních škol hovořila Veronika Ambrozyová z Člověka v tísni. Kurz má dát pedagogům základnu pro výuku o širokém tématu klimatické změny. "Někdy se do toho pouští přírodovědci, ale málokdy učitelé společenských předmětů. Je třeba, aby se toto téma objevovalo v různých předmětech a učitelé na jeho výuce spolupracovali," zdůraznila Ambrozyová. Kurz se věnuje jak popisu jevů, například skleníkovému efektu, tak i práci s interaktivní mapou zobrazující množství emisí, které produkují různé země. Či tomu jak znečištění dopadá například na ostrovní státy. Podle Ambrozyové jsou součástí kurzu i tipy do výuky.

Tadeáš Michalik představil svůj článek Za novou planetární politiku a text Vojtěcha Pecky Pohled do propasti. Texty se zabývají negativními dopady změny klimatu, ale i způsoby jak stabilizovat klima a regenerovat ekosystém.

O dokumentu Česko chrání klima aneb příklady dobré praxe v závěru hovořil jeho autor Daniel Tichý. Film přestavuje projekty z menších měst a obcí přispívající k ochraně životního prostředí. Ve filmu jsou například ekologicky odpovědní zemědělci, příklady opatření pomáhající krajině a spořící energii či starostové aktivní v těchto oblastech.

Zástupci KK uvedli, že podobné přístupy mohou být inspirací pro opatření po pominutí krize kolem koranaviru a pro kroky k udržitelné ekonomice. "Když všude kolem slyšíme, že bychom se měli vracet k normálu, tak je otázkou, zda je to žádoucí a zda něco jako normál existuje," uzavřela Pixová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist