InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Trenér Bavorova Petr Šafránek: V nejlepší konstelaci jsme mohli získat double

BAVOROV - Nikdo o jejich triumfu nepochyboval… Fotbalisté Bavorova mohli pomalu začít chladit šampaňské na postupové oslavy. V Dudák okresním přeboru totiž zažili snový podzim, během něhož vyhráli všech dvanáct zápasů. Navíc při skóre 69:10, což vypovídá o tom, že většinu soupeřů přejeli rozdílem třídy. Jenže odměna v podobě postupu nepřijde. Kvůli koronaviru byl letošní ročník ukončen, takže mužstva ve svých soutěžích setrvají. „Kluci z toho samozřejmě nadšení nebyli. Něco tomu věnovali, možná řeknu, že na úroveň sportu současné mládeže i obětovali, a nakonec přijde takové rozhodnutí,“ krčí rameny bavorovský trenér Petr Šafránek, jenž měl a doufá, že i nadále bude mít k dispozici na okresní poměry nadstandardní kádr.

Počítal jste s tím, že budou amatérské fotbalové soutěže ukončeny, nebo jste byl optimista a doufal jste, že se letošní sezona nějakým způsobem dohraje?

Jak se prodlužoval nouzový stav, tak jsem bohužel s touto variantou víceméně počítal. Dělal jsem v mládí několik let předsedu Sportovně technické komise při OFS České Budějovice a bylo mi jasné, že tento verdikt je ze všech možných ten nejméně špatný. Dohrání na okresní úrovni v týdnu není možné a nějaké postupy či sestupy dle podzimní tabulky by asi nebyly přijaty především ze strany týmů na sestupových místech. Legislativně by to dle soutěžního řádu nebylo ideální, snadno by to šlo napadnout. Navíc se muselo rozhodnout průřezově od vyšších soutěží, aby došlo k jednotnosti, takže nezbývá nic jiného, než to přijmout.

Jak tedy berete fakt, že musíte setrvat v Dudák okresním přeboru, přestože jste byli jednou nohou ve vyšší soutěži?

Pořád nás čekalo ještě dvanáct kol a náskok deseti bodů nebyl úplně neztratitelný. Podívejte se na pražskou Slavii, za jakou chvilku poztrácela tolik bodů. Spíše jsem byl na kluky zvědav na začátku jara, kdy jsme měli těžký los (venku Lom a Junior B), jak se poperou s určitým tlakem a myšlenkami, kdy všichni říkají, jak je to jasné, ale přitom se na vás chtějí všichni vytáhnout a sebrat Bavorovu první body. Je škoda, že jsme nezužitkovali dobrou přípravu, která byla letos obohacena i vícedenním zimním soustředěním. A jestli mě to mrzí? V letošním roce se Bavorov poprvé přihlásil i do okresního poháru a v nejlepší konstelaci jsme mohli získat double… Momentálně je to minulost, můžeme se o tom dlouze bavit u pivka, až tedy bude možnost, ale nezměníme to. V každém případě je to historická sezona v tom, že tým co vyhrál – v uvozovkách – všechny zápasy, nepostoupil.

Může to některým hráčům ubrat na motivaci, že budou muset získané body vybojovat znovu?

Kluci z toho samozřejmě nadšení nebyli. Něco tomu věnovali, možná řeknu, že na úroveň sportu současné mládeže i obětovali, a nakonec přijde takové rozhodnutí. Něco jsme si k tomu řekli a uvidíme, jak to vezmou. Jsou to však rozumní chlapci a zvládnou to. Motivaci by měli mít pořád, tahle situace nenastala nějakým nenadálým rozhodnutím, ale byla vynucena situací, ve které jde o zdraví a životy.

Čemu jste vlastně vděčili za to, že jste měli tak skvělý podzim?

Přišli hráči, kteří mají určitě na vyšší soutěže, než je okresní přebor. To jsou však jen jména na papíře a na hřišti to pak musí dokázat jako tým. Důležitá byla především chemie, která mezi hráči vznikla. Největším jménem a hráčem, který k nám přišel, byl Jirka Funda mladší. Do mužstva přinesl tréninkovou morálku, neskutečnou herní kvalitu a ostatní vedle něj chtěli hrát co nejlépe. Navíc zapadl i jako člověk a kolem něj se vytvořila parta. Ta pak věřila ve vítězství v zápasech, které jsme prohrávali. I přes některé vysoké výhry jsme šli do každého utkání s pokorou, a když už se některým klukům začal zvedat nosík, tak jsme dostali naštěstí jen drobnou herní facku, která pomohla k tomu, že se hráči zase uklidnili a opět makali od začátku.

Podaří se vám udržet současný kádr pohromadě?

Před začátkem jara odešel Jirka Funda mladší do Rakouska, to byla jediná změna. Uvidíme, jak se vyvine jeho situace v zahraničí v současné době. Jinak zůstal kádr pohromadě. Snad se to volno hráčům nezalíbí a budou se chtít zase hýbat. Viděl jsem jednu docela vtipnou fotku na sociálních sítích s názvem „První zápas po karanténě“ a někteří hráči se v tom trošku viděli. 

Dal jste hráčům pokyny, jak se mají udržovat ve formě?

Nějaké pokyny kluci dostali, ale na začátku nouzového stavu se toho moc dělat nemohlo. Momentálně sleduji na společné běžecké aplikaci, že začínají běhat a snaží se udržovat. Samozřejmě, až se vrátí do tréninkového procesu, uvidím, jak na sobě pracovali. A oni to zase pocítí, jestli se připravovali dobře (úsměv).

Jak jste nucenou pauzu v TJ Sokol Bavorov využili? Pustili jste se třeba do zvelebování areálu?

Upravovalo se zázemí klubovny a další drobné udržovací práce. Jen teď začalo být krásně, začala růst a síct se tráva a mrzí mě, že pěkně posečené hřiště zeje prázdnotou. Pod vedením předsedy Jirky Kulíka a dalších trenérů začalo chodit dost dětí na tréninky a bylo jich hřiště plné. Ale současná situace jednou pomine a vrátíme se do starých kolejí.

V poslední otázce bych odbočil k Vodňanské lize v sálové kopané, kde jste opět vykonával funkci rozhodčího. Letošní ročník se však zapsal do historie tím, že Siberia odstoupila z rozehraného semifinále, protože se cítila být poškozena sudími. To mělo dokonce za následek to, že se s pořadatelstvím rozhodl skončit hlavní organizátor Rostislav Bakula a vy s Lukášem Říhou dle jeho slov také nemáte zájem pokračovat… Vaše vyjádření?

Asi to sice moc nepatří k tématu o bavorovském fotbalu, ale možná jsem rád, že se na stránkách vašeho týdeníku můžu k dané situaci vyjádřit. Vodňanskou ligu jsem poslední léta pískal hlavně kvůli Bakymu, perfektnímu organizátorovi, který pozvednul Vodňanskou ligu na skoro profesionální úroveň – jak po organizační, tak hlavně po mediální stránce. Navíc nabídnul více než stovce hráčů možnost se přes zimu proběhnout, zahrát si a udělat si žízeň. A tisícům lidí si o lize přečíst, poslechnout, nebo shlédnout. Jenže tím jak se zvedala prestiž a úroveň, začali se zvedat i ambice některých týmů, bohužel někdy ale spíš psychicky, než na co ve skutečnosti měli. Každý rok přišel nový tým, který se musel naučit, jak se Vodňanská liga hraje a je v určitých aspektech – hra na mantinely – specifická. A zatímco se vodňanské a okolní týmy přizpůsobily, Siberia bohužel ne. A tak jsme za jejich výsledky mohli my rozhodčí. A pokud se vám třeba u dvou týmů sejde taktika „buď vyhrajeme, nebo za prohru může rozhodčí“, tak to není nic příjemného. Nebyl jsem přímo účasten toho kola, ale to co se strhlo na adresu Lukáše, tak to bylo neúnosné. Lukáš se snaží o Čistý fotbal a tady ho neuvěřitelným způsobem pranýřovali. Tak jsem se s Bakym domluvil na přátelském ukončení spolupráce. Škoda, asi s devadesáti procenty hráčů jsem vycházel absolutně v pohodě, mé rozhodování brali s nadhledem a k celé soutěži přistupovali Fair play. Stačí, když vám přiznají roh, aut, faul, případně se třeba omluví za nějaké řeči, že to tak nemysleli. To se pak rozhoduje jinak. Za to bych chtěl té většině poděkovat. Jinak zastávám názor, že každý je nahraditelný, tak si myslím, že Vodňanská liga bez nás může v pohodě pokračovat. Ale pak se nejspíš zjistí, že to, co se bralo za samozřejmost, je docela náročná práce.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace