Slavnosti svobody byly jiné. Na síti je sledovalo 45 tisíc lidí – FOTKY

04.05.2020 7:19

Plzeň si připomněla 75. výročí osvobození sedmihodinovým online vysíláním z Autobusové haly DEPO2015. Vrcholem programu byly zdravice amerických a belgických veteránů.

8
81234567101112

Vysílání nabídlo rozhovory, besedy, přelet historického letadla Harvard, připomínku oslav osvobození po roce 1989, vznik konvoje svobody, ale také například příběhy dětí amerických vojáků nebo české hoteliérky Eugenie. Hudební doprovod zajistila kapela Pilsner Jazz Band. Vyvrcholením programu byla zdravice amerických a belgických veteránů ze Spojených států amerických i z Belgie a živé spojení s Georgem Thompsonem a vnukem generála Pattona Georgem Pattonem Watersem z USA a do Belgie se město spojilo s Lucem Rensonnetem.

Letos poprvé, od roku 1990, se oslavy musely přesunout do virtuálního prostředí kvůli pandemii koronaviru. Slavnosti svobody, které měly trvat od 1. do 6. května 2020 vedení města odložilo na rok 2021 jako oslavy 75./76. výročí. Ty se odehrají od 6. do 9. května 2021.

"Slibuji, že v roce 2021 uděláme takové slavnosti, které jsme plánovali v roce letošním, a především si přeji, aby mohli přijet hosté nejvzácnější – američtí a belgičtí veteráni,“ uvedl primátor Martin Baxa při zahájení a přidal svoji osobní vzpomínku na první oslavy v roce 1990: "Se svými rodiči jsem jako tehdy 14-letý kluk stál na zaplněné Rokycanské třídě a čekali jsme na příjezd prezidenta Václava Havla, který byl hlavním hostem slavností v roce 1990, společně s americkou velvyslankyní Shirley Temple-Blackovou.“

Celkem na Facebooku a na YouTube vidělo online vysílání 26 500 lidí. Na webu sledovalo online přenos 17 tisíc lidí. Velkou radost nám udělali sledující v USA, kterých bylo 1600, ve francouzské verzi si pustilo stream 450 lidí,“ vysvětlila Jana Komišová, vedoucí magistrátního odboru prezentace a marketingu.

Sedmihodinový program technicky  zajistilo Studio zamlklých mužů. "Celý štáb, který náročné vysílání zajistil, tvořilo 28 lidí, z toho bylo sedm kameramanů, tři zvukaři, dva osvětlovači,“ uvedla za Studio zamlklých mužů Petra Krákorová. "Studio se rozkládalo na 700 metrech čtverečních. Rozdělili jsme ho na tři scény. Scénografem byl Pavel Liška. Jedna scéna byla pro rozhovory, v druhé byla prezentována vojenská historická technika a třetí byla hudební. Souběžně probíhalo simultánní tlumočení do angličtiny, francouzštiny a do znakové řeči,“ dodal Jiří Kunc z daného studia. „Po technické stránce se jednalo o náročnou akci, kdy jsme sedm hodin v kuse online vysílali. Jen kabelů jsme potřebovali 1280 metrů, stejně tak bylo potřeba mnoho další techniky. Největší obavy jsme měli z online spojení s veterány v USA a v Belgii v samém závěru vysílání. Nakonec vše dobře dopadlo,“ doplnil Roman Žebro Pekař ze studia. Veteráni ve svých pozdravech přáli občanům Plzně a České republiky především pevné zdraví.

Na závěr vysílání poděkoval primátor všem občanům, kteří si připomněli osvobození Plzně v roce 1945: "Pro naše veterány jsme v letošním roce připravili speciální dárek, stříbrnou medaili u příležitosti tohoto výročí. Nyní ji veteránům do USA i Belgie zašleme. Závěrem ještě jednou slibuji, že slavnosti v roce 2021 budou takové, jaké měly být v letošním roce, včetně legendárního Shermana v konvoji svobody a především za účasti veteránů. Potěšili nás zpětné reakce veteránů a jejich rodin na virtuální Slavnosti svobody, které přišly záhy po skončení online vysílání.“

Kromě vysílání se uskutečnily v neděli dva pietní akty. Památku padlých vojáků uctili primátor Martin Baxa a náměstek Michal Vozobule u památníku československých vojáků bojujících na západní frontě v Husově ulici a také na Chodském náměstí u památníků 2. pěší divize.

Plzeň bude také živě přenášet položení květin od pomníku Díky, Ameriko!, kde zástupci města, velvyslanec USA a velvyslanec Belgického království položí květiny. Pietní akt se uskuteční 6. května 2020.

FOTO: Roman Muchka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24