Hlavní obsah

Zavalené potravinové banky. Třikrát víc jídla a davy lidí

Jak v době koronaviru funguje darování potravin a kolik toho projde potravinovými bankamiVideo: Zuzana Hodková

 

Reklama

Potravinové banky teď jedou v maximálním možném nasazení. Protočí se v nich totiž mnohonásobně víc potravin než v normální době.

Článek

„V normálním období rozdáváme okolo 40 tun týdně. Teď je to třikrát víc. V minulém týdnu to bylo 172 tun,“ říká Věra Doušová z Potravinové banky Praha.

Banka v tomto období změnila systém fungování. Zatímco dříve si sem pro potraviny mohl dojít pouze člověk s doporučením, například od úřadu práce nebo sociálního úřadu, teď se počet těch, kteří mohou potraviny dostat napřímo rozšířil.

„Vyhlásili jsme, že v době koronaviru budeme všem potřebným dávat balíčky pouze na občanku,“ potvrzuje Věra Doušová. Místo deseti balíčků denně jich však potravinová banka vydává tři sta až pět set.

Pořádek pomáhá udržovat policie

Větší je i počet spolupracujících organizací. „Chodí nám mnohonásobně víc potravin, ale máme také stokrát více odběratelů než normálně. Kromě těch 160 organizací, které máme pravidelně, se nám přihlásili i další. Všechny městské části a okolní města a vesnice,“ potvrzuje Doušová.

Stejný nával teď zažívá všech patnáct potravinových bank v zemi. Jejich zaměstnanci tak zatím nezažili volný víkend. Míří do nich totiž i potraviny ze zavřených školních jídelen, školek, hotelů či luxusních obchodů třeba na letišti.

A samozřejmě z obchodních řetězců. Jedním z nich je i společnost Tesco Stores. „Nejčastěji se daruje sezonní ovoce, zelenina, pak to jsou trvanlivé potraviny nebo pečivo,“ potvrzuje mluvčí firmy Václav Koukolíček.

Jen pro ilustraci. Konkrétně Tescem loni prošlo asi 662 tisíc tun potravin a zhruba 12 tisíc tun se neprodalo. Do potravinových bank Tesco dalo 1 125 tun takového jídla a další více než čtyři tisíce skončily jako krmivo pro zvířata.

I když teď potravinové banky zažívají velký nápor, jeden problém se přesto objevil.

„V tomto období měla probíhat Sbírka potravin, která musela být zrušena, což je klíčový zdroj trvanlivých potravin. Naštěstí nás partnerské řetězce podpořily darem těchto potravin. Nepokryje to celkovou spotřebu do další sbírky, ale je to významná pomoc,“ říká Veronika Láchová, ředitelka federace českých potravinových bank.

Reklama

Doporučované