Otestovali jsme: Lyžování ve středisku Werfenweng 8.2.2020

Pokud hledáte klidnější středisko v dobré dostupnosti, které není přeplněné ani v období celoevropských jarních prázdnin, přinášíme Vám jeden osvědčený tip. Naše první návštěva nenápadného střediska Werfenweng se uskutečnila druhou únorovou sobotu. Krásné slunečné počasí přilákalo obrovské množství lyžařů, což nám prozradil již pohled na dopravní situaci. Na dálnici se tísnilo velké množství aut s poznávacími značkami z celé Evropy. Bohužel jsme důvěřovali moderní technice ve formě navigací, kdy Waze i google ukazovaly bezproblémový průjezd na obchvatu Salcburku. Bohužel nás tato chyba připravila o první hodinu lyžování, jelikož kolony byly nakonec velmi dlouhé, a to již po osmé hodině ranní. Doporučuji tedy raději zvolit při jízdě po dálnici A1 od Lince již sjezd 274 na Thalgau, kdy Vás cesta, byť s častými rychlostními omezeními, dovede do městečka Hallein na dálnici A10. Po dalších 25 km jízdy sjedete na Werfen a již za 10 minut jste již v klidném letovisku Werfenweng.  

Pro dojíždějící návštěvníky jsou určeny velkokapacitní parkoviště v blízkosti kabinové lanovky Ikarus. Ta vyveze lyžaře během pár minut do výšky  1800 m n.m., přičemž její profil je velice strmý. Směrem vpravo vede sjezdovka 1, která nejdříve míjí startovní místo pro paraglidisty, přičemž následně poměrně svižně padá směrem k dolní stanici lanovky. Svým profilem tato sjezdovka uspokojí i náročnější lyžaře, naopak pro méně zdatné lze doporučit využít modré objezdové cesty, které míjí nejprudší části včetně černé sjezdovky. Pokud se při výstupu dáte doleva, dojedete po sjezdovce číslo 2 do relativně vysoko položené části areálu, kde si mnoho návštěvníků užívá pohody po celý den. I nám se zde líbilo, zejména modrá varianta sjezdovky 3A byla příjemná. Přepravní kapacitu zde zajišťují zejména dvě sedačkové lanovky, které doplňují dva vleky. Jako doplněk lyžování můžeme doporučit pro odvážnější nabídku místní školy pro paraglide. Panoramata jsou zde úchvatná, v náš slunečný den se dalo na obloze napočítat současně i více než deset kluzáků. Dále se zde nachází i dvě sáňkařské dráhy, z nichž ta vedoucí do centra vesnice je dokonce osvětlena.

Pokud byste měli to štěstí a užívali si pobyt v některé z ubytovacích kapacit v centru vesničky Werfenweng, máte k dispozici zánovní kabinovou lanovku zvanou jednoduše Dorfbahn (či přesněji Rosnerköpfl). Doporučujeme navštívit restauraci Auszeit, která leží přímo u horní stanice lanovky. Moderní chata s velkou terasou a úchvatnými výhledy nabízí i kvalitní gastronomii za rozumné ceny. Po vydatném obědě přijde vhod sjezdovka číslo 11, která je velice příjemná odpočinková varianta a doslova zde nikdo nelyžuje. O něco prudší jednohubka je odbočka na sjezdovku číslo 10 obsluhovanou kotvou, kolem níž se můžete dostat do dětského světa začínajících lyžařů. Zdejší mírný svah nabízí vedle zastřešeného pojízdného koberce i atrakce pro nejmenší. Široká nabídka lyžařských škol je samozřejmostí, ale bohužel je obtížné zajistit česky mluvícího instruktora. Pokud byste chtěli učit děti samostatně, je možné zakoupit skipas určený pro tuto dětskou část areálu včetně již zmíněné Dorfbahn. Můžete tedy učit lyžovat svoje děti sami, dát si oběd a třeba sáňky. Odpoledne lze doporučit aktivní relax na běžkách či návštěvu lyžařského muzea.

Werfenweng je na alpské poměry malé středisko, ovšem nabízí pohodovou atmosféru s množstvím atrakcí, které zabaví celou rodinu. Pokud tedy budete někdy obdivovat hrad Werfen, který vidíte z dálnice, zkuste odbočit a prozkoumat celé okolí. Třeba na letní návštěvu ledové jeskyně budete vzpomínat ještě dlouho…

Oficiální stránky střediska: https://www.bergbahnen-werfenweng.com/

Interaktivní plán střediska: https://www.bergbahnen-werfenweng.com/winter/ski-board/pistenpanorama/

Testovací jezdec Lukáš Mach

Panu Machovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.

Máte zájem o dovolenou v Rakousku a lyžovat ve středisku Werfenweng? Neváhejte kontaktovat naše Travel Designéry. Rádi vám s výběrem poradíme.