Hlavní obsah

Svou kritickou matku umlátila sekyrou, soud jí potvrdil 15 let

– Praha
Novinky, bad

Patnáct let ve vězení stráví sedmadvacetiletá Jana Zajícová, která loni třinácti ranami sekyrou zavraždila vlastní matku. Za vraždou stály neustálé spory ohledně dluhů a zaměstnání. Únorový verdikt pardubického soudu potvrdil v úterý Vrchní soud v Praze, když zamítl odvolání Zajícové.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Žena obžalovaná z vraždy matky na Orlickoústecku.

Článek

Žena se v odvolání snažila svést své jednání na nepříčetnost a zpochybňovala závěry soudních znalců. Podle obhájce Zajícové panují určité pochybnosti ohledně zachování jejích ovládacích schopností a její jednání by nemělo být kvalifikováno jako trestný čin.

Odvolací soud to ale odmítl. „Na rozdíl od odvolatelky žádné pochybnosti o správnosti posudků nemáme,“ konstatoval předseda senátu Martin Zelenka a naopak vyzdvihl práci krajského soudu.

Stejně tak soud neviděl problém v právní kvalifikaci. „Skutek nepochybně naplňuje znaky zvlášť závažného zločinu vraždy,“ podotkl soudce a doplnil, že ani trest uložený na samé spodní hranici trestní sazby rozhodně není nepřiměřeně přísný ani nezákonný.

Ubila matku sekerou, dostala 15 let

Krimi

Podle znalců je Zajícová emočně labilní a introvertní. Ve chvíli, kdy se rozhodla vraždit, mohla sice být v afektu, ale její rozpoznávací schopnosti byly sníženy jen minimálně.

Nejdřív sekyrou, potom provazem

Zajícová zavraždila svoji 68letou matku loni v červenci v Třebovici na Orlickoústecku. Už dlouhodobě se obě ženy hádaly. Například kvůli dceřiným dluhům, případně že není schopná si udržet zaměstnání. Podle obžalované ji matka také citově vydírala, když po ní chtěla, aby se osamostatnila, a zároveň nechtěla, aby se od ní odstěhovala.

Za všechno mě kritizovala, řekla žena souzená za ubití matky sekerou

Krimi

V osudný červencový den si ženy chystaly grilování, když se opět začaly hádat.

Obžalovaná podle svých slov chtěla hádku nějakým způsobem ukončit. Odešla proto do dřevníku, vzala sekyru a matce sedící na křesle zezadu zasadila třináct ran, z toho jedenáct do hlavy. Když se pak starší žena sesunula na zem a chroptila, zašla Zajícová opět do dřevníku, kde vzala provaz, a začala matku škrtit.

Moře much

Zajícová pak na chvíli z domu odešla, když se vrátila, byla prý matka mrtvá. Tělo pak obžalovaná zabalila do peřiny a následujících šest dní s ním ještě v domě žila. Nakonec matce vzala platební kartu a čtyři stovky v hotovosti a dala se na cesty. Přebývala v hotelech na Pardubicku a Šumpersku, kde platila ukradenou kartou.

Mezitím do domu v Třebovici přijel bývalý manžel zavražděné s vnoučaty, našli tam mrtvolu v „moři much“ a ohlásili to na policii.

Ta Zajícovou dopadla během dne a půl. Žena se k vraždě přiznala, prý se jí zatmělo před očima a matku praštila. Když po necelém týdnu z domu utekla, chtěla se prý zabít skokem pod vlak, policie ji ale předtím dopadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám