Pomník Esesákům v Řeporyjích: helma Wehrmachtu, pod ní tank osvoboditelů. Zachránil Prahu Hitler? “Je to zrůdné. Jednou to budeme svážet do sběru,” říká Stanislav Novotný, bývalý policejní prezident

V pražským Řeporyjích byl odhalen pomník příslušníkům SS, kterým velela největší zrůda nacistického Německa Heinrich Himmler. Na pamětní desce, prosazené vedením obce proti zájmu občanů, jsou tito esesáci označeni jako “kontroverzní.” Přinášíme komentář Stanislava Novotného.



Pomník v Řeporyjích je věnován příslušníkům SS tzv. Vlasovcům, kterým velel ve službách německého vůdce Adolfa Hitlera a jeho pravé ruky Heinricha Himmlera ruský zrádce generál Andrej Vlasov.


Stanislav Novotný, bývalý policejní prezident, rozhovor pro agenturu Sputnik.

Zrůdný pomník Esesákům v Řeporyjích. Kvůli jejich vraždění zahynulo ve II. světové válce 365 tisíc Čechoslováků. Němci je zatýkali, mučili, stříleli, věšeli a pálili v pecích

Tito esesáci, kteří se mimo jiné podíleli na brutálním vraždění během povstání ve Varšavě, se ve snaze zachránit od sovětského zajetí zapojili do do bojů v Praze, ze které utíkali Němci, prchající před Rudou armádou.


Hajlující generál Vlasov před svou jednotkou esesáků

Podle některých historiků se esesáčtí Vlasovci zapojili do bojů v Praze proto, aby Němcům, aby usnadnili útěk před Rudou armádou, přijíždějícího od dobytého Berlína.


Esesácký generál Vlasov a jeho nadřízený Himmler, který je přímo odpovědný za smrt 6 milionů Židů v koncentračních táborech.

Autor pomníku: Výstřední sochař

“Také neválčící obyvatelé, včetně žen a dětí, musí být popraveni. Celé město musí být srovnané se zemí, to jest domy, ulice, veřejné stavby i vše, co se v něm najde,” autorem tohoto výroku je Vlasovův nadřízený Heinrich Himmler, říšský ministr vnitra a organizátor hromadného vyvražďování Židů (holokaustu).

Výstřední sochař David Černý

Autorem pomníku esesáků pro Řeporyje je výstřední sochař David Černý, který mimo jiné také autorem vztyčeného prostředníku, pařátu plujícího na Vltavě. Pro Řeporyje vyrobil tyč, na které je helma wehrmachtu, přikrývající slavný sovětský tank T-34.



Generál Vlasov před vojenským tribunálem v Moskvě 1946. Popraven oběšením.

Pomník esesákům prosadil starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), odsouzený za vyhrožování smrtí a ublížení na zdraví. Nyní čelí dalšímu obvinění z nebezpečného vyhrožování: “Měl by viset, zaslouží kulku do hlavy,” pronesl Pavel Novotný (ODS) na adresu poslance parlamentu České republiky.


Starosta Novotný má prý plnou podporu ODS, na posledním sjezdu dokonce kandidoval na post místopředsedy.





Stanislav Novotný: Je to zrůdnost

“Pan David Černý, který je autorem tohoto pochybného bulvárního artefaktu se snaží srovnat na jednu rovinu nacismus s osvoboditeli. To je nepřijatelné,” říká Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií a bývalý policejní prezident v rozhovoru pro agenturu Sputnik.


Esesák Vlasov při výcviku nacistického vojáka, který má na hlavě stejnou helmu, jaká je nyní na náměstí v Řeporyjích

“David Černý už tak zaplevelil celou Prahu. Já doufám, že to budeme jednou svážet na náklaďácích a odvážet to do sběru.”

“Dnešní ideologie velí přepisovat dějiny, snižovat zásluhu Rudé armády za osvobození nás i celé Evropy od nacismu a zrelativizovat odpovědnost Německa za nejstrašnější válku v historii lidstva,” říká Stanislav Novotný.





Druhou světovou válku rozpoutalo Německo, zahynulo při ní 72 milionů lidí, včetně 6 milionů obětí židovského holocaustu. Asi polovina všech obětí byli civilisté. Zdaleka největší zásluhu na porážce nacistického Německa měl Sovětský svaz (23 milionů obětí).


Zahynulo též 365 tisíc občanů Československa, mnoho z nich v koncentračních táborech, kde byli biti a mučeni.



Grafika volně ke stažení a šíření na sociálních sítích

Kdy bude další monstrum?

“Ať jde pan Černý do háje s nějakou uměleckou licencí, do si může nechat na doma, ale tady je veřejný prostor, za který odpovídá vedení Řeporyjí, tedy i za to, jakým způsobem je interpretována jejich pamětní deska,” říká Stanislav Novotný.

“Já myslím, že hrozí, že podobných zrůdností bude v Praze víc. Je tu snaha dostat se k majetku, který byl Němcům odebrán za 2. světovou válku.”



Chtějí majetky, zabavené po válce

Ti, kteří se snaží dostat k tomuto majetku jsou zásobeni poměrně slušnými prostředky na to, aby se historie přepsala, a to i takto viditelně, aby byla podepřena různými rádoby umělci.”

“Nikdo neudělal nic pro to, aby nedošlo k tomu strašlivému zásahu do našich důležitých vztahů v mezinárodní politice, v tomto případě k Rusku,” říká Stanislav Novotný.




loading…

Přepisování dějin

Instalace pomníku esesákům je součástí snahy části politické scény o přepisování dějin. Před měsícem odstranil starosta Prahy 6 Petr Kolář (TOP 09) z sochu maršála Koněva, osvoboditele Prahy, koncentračního tábora Osvětim a poloviny Evropy od německých nacistů.



Starosta Kolář při demontáži pomníku zneužil toho, že je Praha v režimu karantény kvůli panice kolem krize koronaviru. “Aspoň při tom nepřekážela spodiny,” uvedl Kolář na vysvětlenou.


Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) nechal přejmenovat náměstí s krásným jménem Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova, kontroverzního odpůrce současného vedení Ruské federace, kterého popravili islámští radikálové z Čečny.



Zdroj: Sputnik




close
Arfa.cz: Aby ti už neunikl žádný příběh