TZ: Markéta Daňková

Markéta Daňková / Hranice těla / kurátor: Leszek Wojaczek / Galerie Sýpka / Valašské Meziříčí / 12. 5. 2020 – 28. 8. 2020

V průběhu května uvede Galerie Sýpka výstavu Markéty Daňkové, rodačky z Valašského Meziříčí. Výstava je koncipována primárně z maleb a kreseb zabývajících se figurativními tématy. Výstavu, s názvem Hranice těla, mohou diváci navštívit až do 28. srpna 2020. Kurátorem výstavy je Leszek Wojaczek.

Markéta Daňková (1992) se ve svých pracích zabývá převážně figurativní malbou. V počátku svých studií malby v ateliéru Vladimíra Skrepla na pražské Akademii výtvarných umění se zaměřovala na reálné postavy a malovala podle fotografie, postupně se však její tvorba uvolňovala. Dostávala expresivnější charakter a linii. První část výstavy tvoří primárně malby. Využívá jemné pastelové tóny doplněné tmavými plochami nebo intenzivní linií doplňkové barvy.

Další část tvoří intenzivnější, rychlejší a spontánnější kresby a skici. Rudku, tužku a olejové pastely doplňuje akvarelovými lazurami. Kresby autorky se vyznačují nejasnými kompozicemi a figurativními výřezy, znázorňující přesah samotného fyzického těla. Přesto, že je prostředí maleb neurčité a nekonkrétní, vychází z vlastního života, z toho, co ji ovlivňuje, kde žije, zná a je jí blízké. Zdrojem pro její práce jí byla rodina, sourozenci a ona samotná. Zobrazuje duševní a duchovní stránku svého Já a zkoumá hranice mezi smyslovým tělem a neuchopitelným nitrem. Figury v obrazech se tak dostávají mimo realitu a vznikají abstrakce složené z čistých barevných ploch, které intuitivně klade vedle sebe; stále však v sobě ukrývají figuru.

Výstavu je možné zhlédnout ve všední dny mimo pondělí od 9 do 17 hodin a o víkendu od 13 do 17 hodin. Více informací naleznete na stránkách www.kzvalmez.cz.