Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Současná krize zvýšila spotřebu jednorázových plastů až o 30 procent, nejvíce u rukavic či sáčků

Pohyb v ochranných oblecích. Červený kříž školí dobrovolníky. foto:  Petr Topič, MAFRA

PRAHA - Koronavirová krize zvýšila spotřebu jednorázových plastů. Růst poptávky po nich v současnosti činí v Česku 25 až 30 procent, řekl David Hausner, ředitel Plastikářského klastru, který sdružuje tuzemské zpracovatele plastu. Nejvýraznější růst zaznamenal podle něj segment jednorázových kelímků, rukavic, nádobí a sáčků, kde nárůst proti době před koronavirem činí 70 až 80 procent.
  14:25

„Vyšší spotřeba již naráží na kapacity zpracovatelů. Celkově však lze charakterizovat trh spotřeby plastů jako víceméně stabilizovaný,“ řekl Hausner.

Zhruba 35 až 45 procent produkce českých plastikářských firem podle něj míří na export. Dopadu omezeného pohybu zboží po Evropě se Hausner neobává, aktuální omezení pominou a navíc podle něj postihly spíše logistiku než dostupnost a poptávku jako takovou.

Čeští výrobci potřebují garanci státu na odběr ochranných pomůcek

Poptávka po plastech, respektive polymerech obecně podle Hausnera během koronavirové krize naopak mírně klesla. „Celkový pokles zatím činí pět až deset procent,“ uvedl. „Polymery - granuláty s určitými obtížemi dostupné jsou a na výstupu jen krátkodobě poklesly některé objednávky od finálních zákazníků. U jiných ale naopak vzrostly - viz zvýšená spotřeba potravin a balených nápojů hned od začátku pandemie,“ dodal Hausner.

Lékaři z Nemocnice na Bulovce nosí speciální ochranné obleky.
Lékaři se oblékají od speciálních ochranných obleků.

Ředitel Svazu chemického průmyslu Ivan Souček uvedl, že je zřejmé, že bez plastů pro jednorázové použití by nemohli podnikatelé provozovat výdeje potravin „z okna“ a restaurace, které zůstaly takto v provozu, by byly zavřené. „Jednorázové rukavice využívají i nemocnice a sociální služby. Otevřená výdejová okénka restaurací a rozvážkové služby zvýšily spotřebu jednorázových plastových nádobí a obalů na pokrmy. Jedná se hlavně o vaničky a boxy na polévky, hlavní jídla, plastové příbory a kelímky na nápoje,“ doplnil Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Větší důraz na recyklaci

Zvýšenou poptávku po polyetylenu určenému pro výrobu obalových materiálů, jako jsou kanystry, nádoby na dezinfekci nebo mikrotenové fólie, zaznamenal podle mluvčího Pavla Kaidla i petrochemický holding Unipetrol. „Zvýšila se poptávka po polypropylenu pro potravinářské využití, ze kterého se následně vyrábějí obaly na jídlo a na potraviny, a také po vláknařském polypropylenu, ze kterého jsou vyráběny netkané textilie sloužící například pro výrobu jednorázových ochranných obleků a pomůcek,“ uvedl Kaidl.

Virus urychlil robotizaci Česka. Pandemie pomůže modernizaci průmyslu i nástupu nových technologií

Podle kolektivního systému EKO-KOM budou konkrétní data o tom, jak se opatření projevila ve spotřebě plastů, známa až v červenci. „Nejsme schopni říci údaje za období nouzového stavu. Vyhodnocujeme to zpětně, poté co dostaneme informace od obcí a o obalech uvedených na trh zas od firem,“ řekla mluvčí Lucie Müllerová.

I podle Ivo Kropáčka, experta na odpady z Hnutí Duha, spotřeba jednorázových plastů určitě vzrostla, což je zřejmé už při pohledu na více obalů v obchodech. Upozornil však, že lidé tráví více času doma, kde mohou vařit a lépe třídit odpad určený k recyklaci, což může mít na jeho celkové množství dobrý vliv. Ubylo podle něj i netříděného odpadu z průmyslu a gastroodpadu. Mluvčí firmy Pražské služby Radim Mana řekl, že plastů ze žlutých kontejnerů podle údajů společnosti přibylo jen mírně.

Větší zájem o plasty na jedno použití evidují i firmy v zahraničí. Například německá Ineos Styrolution a americká Trinseo zažívají dvouciferný procentní růst poptávky z potravinářského průmyslu a zdravotnictví, uvedla minulý týden agentura Bloomberg. Pro odvětví umělých hmot, které bojovalo s poklesem poptávky, je oživení úlevou, dodala.

Autor: