Divadlo Na Fidlovačce uvede on-line aktovky z období karantény

ČTK ČTK
5. 5. 2020 15:59
Pražské Divadlo Na Fidlovačce připravuje projekt Dekameron 2020 aneb 10 aktovek z korontény, který nabídne 20. května na Facebooku. Za dodržování hygienických opatření včetně roušek, dezinfekce a bezpečné vzdálenosti herci pod vedením Barbory Hančilové nedávno nacvičovali minihru Pozůstatky něhy.

Streamovaný pořad vzniká ve spolupráci se studenty FAMU a herci z různých divadel.

Tvůrci Alice Nellis, Tomáš Dianiška, Tomáš Svoboda, Luboš Balák, Kristýna Čepková, Jakub Čermák, Barbora Hančilová, David Košťák, Kateřina Jonášová a Jiří Havelka ve scénických skicách hledají odpovědi na otázky spojené se světovou pandemií.

"Pro mě je hlavním tématem reflexe samoty a izolace, která myslím dopadá na všechny mladší i starší lidi," říká Barbora Hančilová. "Proto mám v inscenaci dvě generace: mladou holku z města a její maminku, doktorku, které jsou od sebe oddělené a mohou komunikovat pouze přes Skype. Nemohou se sebe dotknout, takže tam vlastně chybí to základní, lidské," popisuje.

Ve hře Pozůstatky něhy účinkují Ljuba Krbová, Pavel Rímský a Šárka Vaculíková. V dalších aktovkách se objeví mimo jiné Vasil Fridrich, Vanda Hybnerová, Eva Josefíková, Jan Meduna, Martin Písařík, Jitka Schneiderová, Milena Steinmasslová, Hana Vagnerová a další.

Streamovaný pořad mohou diváci do září podpořit ve veřejné sbírce na Donio.cz. Největší část výtěžku bude věnována na konto programu SOS Česko organizace Člověk v tísni, jehož hlavním cílem je distribuce základních potravin ve spolupráci s potravinovými bankami, dále pomoc rodinám z vyloučených lokalit, kde není žádný počítač pro školou povinné děti, a dluhová Helplinka, což je poradna v rámci dluhů, exekucí a insolvencí.

Menší část výtěžku pokryje honoráře externích spolupracovníků, kteří projekt natočili.

Projekt Dekameron 2020 aneb 10 aktovek z korontény bude mít také filmovou podobu. Premiéra deseti příběhů v režii Adama Kratochvíla se uskuteční v září v Divadle Na Fidlovačce, kde také předají většinu výtěžku z připojené benefiční sbírky.

 

Právě se děje

Další zprávy