EUR 25.275

USD 23.761

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.275

USD 23.761

Text: Karel Pučelík

06. 05. 2020

0 komentářů

Pokoronavirová krize ovlivní i realitní trh

 

Důsledky pandemie koronaviru tvrdě udeřily na ekonomiku,  ovlivní i stavebnictví a realitní trh. Průzkumy předpokládají změny na stranách nabídky i poptávky, developeři však ujišťují, že se práce na aktuálních projektech nezastavily. Odborníci velké změny na trhu s bydlením ani v době pokoronavirové neočekávají. Ovlivní současná situace aktuální projekty?

Loading



 


Pandemie koronaviru podle dat studie významných tuzemských developerů do prodeje bytů v prvním čtvrtletí příliš nepromluvila. Lze ale očekávat, že se situace v následujících měsících změní, protože důsledky rozšíření nákazy i opatření proti ní ovlivnily – a nadále ovlivňují – snad všechna odvětví. Realitní trh nebude výjimkou. Odhady (třeba ten ze strany Mezinárodního měnového fondu) hovoří o zhruba tříprocentním světovém ekonomickém propadu, v případě České republiky pak pětiprocentním. Dopady současných opatření na celý stavební segment analyzovala studie CEEC.

„Vzhledem k současné situace okolo koronavirové pandemie jsme se rozhodli zmapovat i možné ekonomické dopady na stavební, projektový a developerský trh. Zaměřili jsme se především na ekonomické obtíže, kterým firmy čelily, jako je snížení zisku, odklad nebo rušení celých zakázek, nižší poptávka ze strany zákazníků, obtíže s běžným fungováním apod.,“ popsal zaměření studie ředitel CEEC Michal Vacek.

Podle studie šéfové stavebních společností očekávají v letošním roce zhruba desetiprocentní propad oproti roku 2019. Dobrý by nemusel být ani následují rok, kdy očekávají další tříprocentní pokles. Nejvíce by zhoršené podmínky měly pocítit menší firmy s obratem do 100 milionů korun.

Snížení nabídky i poptávky

Autoři zmíněné studie očekávají, že se důsledky pandemie i s ní souvisejících opatření podepíšou i na developerských společnostech. Sledovat je třeba ale i změny na poptávkové straně, což studie rovněž potvrzuje.

„Zavedená vládní opatření mají dopad na činnost společností napříč celou ekonomikou a výjimkou tedy nejsou ani developeři. Zde se tradičně věnujeme otázce vývoje poptávky po nemovitostech a jejich nabídky, kdy je dlouhodobě situace taková, že poptávka převyšuje nabídku – v tomto ohledu by se podle našich průzkumů nemělo nic měnit (poptávka i nadále bude převyšovat nabídku). Kde ale změny očekáváme, je snížení na straně poptávky až o 4,9 %, a snížení na straně nabídky až o 2,4 %. Samotná výstavba je zkomplikována nižší činností veřejné správy, omezením kontaktu na pracovišti apod.,“ vysvětlil ředitel CEEC.

REKLAMA

Všichni dotazovaní přiznávají, že současná situace se dotkla činností každého ze subjektů. Mnozí také uvádějí, že obsáhlejší predikce bude možné dělat až poté, co se ekonomika opět rozjede. Odborníci se ale vesměs shodují v názoru, že na realitním trhu nebude docházet k velkým přetřesům. „Z dlouhodobého hlediska ale obzvláště u developerů očekáváme stabilizaci situace a neočekáváme žádné větší výkyvy,“ dodal však Vacek. Tomuto názoru by mohly nahrávat i další průzkumy (třeba opět MMF), které očekávají po strmém propadu naopak strmý růst.

Projekty pokračují

Z vedení developerských společností navíc zaznívají ujištění, že o rozdělané projekty není třeba se bát. „Práce na všech našich projektech a zakázkách běží podle plánu. Nehrozí, že by měly být zpomaleny, nebo zastaveny,“ cituje studie předsedu představenstva společnosti Trigema Marcela Sourala.

„Zatím jsme významné negativní vlivy nezaregistrovali, ale je příliš krátká doba na vyhodnocování. Naše stavby se zatím realizují podle plánovaných termínů, a  vzhledem k  tomu, že máme velmi vysokou předprodanost bytů (90 %), tak současný pokles zájmu o byty nás zatím neovlivní,“ uvedl také šéf Ekospolu Evžen Korec.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *