Italská Angelini se stala dalším členem AIFP

0
343
Angelini
Foto: Angelini

Italská farmaceutická společnost Angelini se 1.5. stala dalším přidruženým členem Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP]. Angelini se zaměřuje hlavně na výzkum, vývoj a výrobu léčivých přípravků v oblasti léčby bolesti, zánětu a neuropsychiatrie.

Angelini je soukromá mezinárodní společnost střední velikosti s vedoucím postavením v nabídce přípravků pro ochranu zdraví, wellness, farmaceutických přípravků a výrobků osobní péče. Společnost byla založena v Itálii na začátku dvacátého století. V současné době patří do skupiny Angelini pobočky v dalších 17 zemích po celém světě. Zaměstnává přibližně 6 000 lidí a vyváží svoje výrobky do celého světa. Prezidentem společnosti s konsolidovaným obratem okolo 1,6 miliardy eur [cca 43,5 mld. Kč] je Francesco Angelini. Po americké Gilead Sciences je Angelini v pořadí již druhou firmou, která za poslední půlrok vstoupila do AIFP.

Americká Gilead Sciences vstupuje do AIFP

Nejznámějšími mezinárodními značkami italské firmy jsou Trittico [trazodon, antidepresivum]. Dále pak Tantum [benzydamin; protizánětlivý a antiseptický účinek], Aulin [nimesulid, analgetikum, protizánětlivý účinek] a Vellofent [fentanyl, analgetikum]. Známá značka italské firmy je i Xydalba [dalbavancin, antibiotikum] a Latuda [laurasidone hydrochlorid, antipsychotikum].

Zakládající člen ČAFF, nový člen AIFP

Na mezinárodní úrovni se společnost v oblasti vývoje, výzkumu, výroby a obchodu soustředí především na oblast léčby bolesti, zánětu a neuropsychiatrie. Přípravky Angelini jsou uváděny na trh v 70 zemích světa. Přímé zastoupení má v 15 zemích. V ostatních zemích udržuje strategické spojenectví s předními mezinárodními farmaceutickými skupinami či lokálními společnostmi.

Angelini Pharma je členem Italské asociace farmaceutických společností [Farmindustria], Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací [EFPIA]. Angelini Pharma Česká republika je zároveň i spoluzakládajícím členem České asociace farmaceutických firem [ČAFF], která v ČR zastupuje výrobce generických a biosimilárních léků.

„Naší společnosti, zakládajícímu členovi ČAFF, už od roku 2001, vždy záleželo na dodržování etických principů. Zároveň ale naše portfolio neodpovídá generickému nastavení ČAFF, protože je z podstatné časti tvořené originálními molekulami. S asociací AIFP jsme od začátku vstoupili do projektu Transparentní spolupráce a nyní uvažujeme o přidružení i v jiných oblastech,” říká ředitel společnosti Angelini Pharma Česká republika Jozef Urban.

I to je důvod, proč se Angelini rozhodla vstoupit do AIFP. Tedy oborového společenství farmaceutických firem, které jen v posledních třiceti letech vyvinuly 90 procent nových léků a jejichž portfolia dnes představují 70 procent celosvětového obratu trhu s léčivy.

„Věřím, že naše spolupráce bude velmi přínosná. Angelini se vstupem do AIFP zavazuje i k dodržování striktních etických pravidel stanovených Etickým kodexem, která ve své samoregulační podstatě jdou nad rámec etických standardů v České republice,“ říká výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] sdružuje společnosti, které dokáží vyvinout a uvést na trh nové, účinnější a bezpečnější léky. AIFP je členem Evropské federace farmaceutických společností a asociací [EFPIA]. Intenzivně spolupracuje s Mezinárodní federací farmaceutického průmyslu a asociací [IFPMA]. Spolupracuje i s americkou asociací inovativních farmaceutických firem [PhRMA].

Angelini: 50 let zkušeností ve vývoji a výzkumu

O tom, že Angelini, která byla založena již v roce 1919, není v oblasti farmaceutického výzkumu a vývoje nováčkem, vypovídá více než 50 let zkušeností v této oblasti. I desítky kompletně nově vyvinutých léčiv. Například lokální protizánětlivá látka nbenzydamin a antidepresivum trazodon jsou dostupné ve více než 60 zemích světa.

Angelini v 90. letech zakoupila i licenci na fluorochinolon prulifloxacin a provedla kompletní preklinický a klinický vývoj tohoto nového antibiotika s registrací. Společnost také posílila svoje aktivity v oblasti boje proti infekcím zakoupením dalbavacinu, semisyntetického lipoglykopeptidového antibiotika druhé generace, pro léčbu ABSSSI [akutní bakteriální infekce kůže a kožních struktur]. V roce 2016 jako vůbec první společnost v Evropě zahrnula do svého portfolia kombinaci paracetamolu a ibuprofenu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here