12 světoznámých muzikantů, kteří jsou také zdatní fotografové

12 světoznámých muzikantů, kteří jsou také zdatní fotografové

​Bryan Adams (zpěvák)

Kanadský písničkář Bryan Adams prorazil se svými fotografiemi i v profesionální sféře. Jeho snímky byly otištěny v řadě prestižních časopisech (Vogue, Esquire, Harper's Bazaar aj.), podílel se na známých reklamních kampaních a vystavoval svou tvorbu v renomovaný galeriích (např. Saatchi) po celém světě. V roce 2002 si jej dokonce pozvala britská královna Alžběta II., aby fotografoval slavnost u příležitosti 50. výročí její korunovace.

Adams se zabývá především portrétní fotografií, před objektivem mu prošla pěkná řádka celebrit, např. Kate Mossová, Mickey Rourke, Amy Winehousová, Mick Jagger, Pink, Sean Pean nebo tanečník Sergej Polunin.

Těmto osobnostem je věnována první jeho fotografická kniha, ve druhé obrazové publikaci najdeme portréty vojáků, jejichž život dramaticky změnila válečná zranění, monografie z loňska Homeless zase dává prostor neznámým tvářím lidí bez domova. Více informací najdete na Adamasových stránkách.

Pokračování 2 / 12

David Byrne, Talking Heads (zpěvák, kytarista)

Zpěvák s jedinečným hlasem, frontman mluvících hlav (Talking Heads), již řadu let šlape po sólové dráze. Kromě skládání a produkování muziky se tento vášnivý cyklista věnuje snad všem druhům umění – filmu, divadlu, uměleckým instalacím, výtvarné tvorbě, literatuře a v neposlední řadě taktéž fotografii, kterou dokonce studoval.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

the color of money

Příspěvek sdílený David Byrne (@davidbyrneofficial),

Kdo zná Byrneovu hudební tvorbu, určitě si dokáže představit, že podobně neortodoxně a eklekticky se bude stavět k malování obrazu světlem. Jeho fotografie se vzpírají jednoznačné charakteristice, a dokonce se leckdy vzpírají i samotnému pojmu fotografie – snímek je totiž jen jakousi první vrstvou, kterou je třeba dotvořit kresbou, textem – ručně nebo digitálně. Více o Byrneových fotografických projektech najdete na autorových stránkách

Pokračování 3 / 12

Michael Shawn Crahan alias Clown, Slipknot (bubeník, perkusista)

Spoluzakladatel oceňované metalové skupiny Slipknot je známý zálibou v hrůzostrašných kostýmech, zejména maskou klauna, která je jeho pódiovým převlekem. K atmosféře strachu a násilí však tíhne i v další své tvorbě, jak té filmové (v roce 2016 natočil svůj první film), tak fotografické.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Today’s Monster.

Příspěvek sdílený M. Shawn Crahan (@mshawncrahan),

Kromě toho, že je aktivní na Instagramu, kam postuje svá „monstra pro dnešní den“, při jejichž „lapání“ využívá pohybové neostrosti k vytvoření tajemných, temných, obskurních obrazů, je autorem fotografické publikace The Apocalyptic Nightmare Journey. Najdeme v ní výběr z cca 5 000 polaroidových fotografií, které Clown nafotil v rozmezí let 1999–2012. Některé z nich byly zveřejněny na webu časopisu Rolling Stone.

Fotky jsou potrhané, poškrábané, barvy vybledlé a vévodí jim hororová témata. „Vystavil jsem ty polaroidy moči, mikrovlnám, počasí, rozpáral jsem je v půlce, poslal je poštou pryč a pak zase zpět,“ popsal Crahan utváření výsledné formy snímků s dodatkem: „Tohle je moje zhmotněné podvědomí – ber, nebo nech být.“

Pokračování 4 / 12

Mick Fleetwood, Fleetwood Mac (bubeník)

Jeden ze zakladatelů rockové skupiny Fleetwood Mac si od muziky občas odskočí před kameru nebo za hledáček fotoaparátu. O fotografii se začal zajímat už na začátku své kariéry v 60. letech, kdy ho základům fotografování naučil jeho kolega z kapely John McVie.

Během desetiletí Fleetwood nafotil tisíce momentek ze života skupiny, později si vyzkoušel také žánr krajiny, ovšem vážněji se tomuto médiu začal věnovat až na začátku tisíciletí. V roce 2014 slavil úspěch s výstavou Reflection, na níž byly k zhlédnutí fotografie, z nichž některé Fleetwood ručně koloroval. Autorovu tvorbu si můžete prohlédnout například v této webové galerii.

Pokračování 5 / 12

Lenny Kravitz (zpěvák, kytarista)

Rocková superstar Lenny Kravitz je dlouholetým fanouškem fotoaparátů Leica a stal se dokonce jednou z tváří obchodních kampaní této značky. K fotografii přivedl malého Lennyho jeho otec, který pracoval jako (taktéž válečný) fotograf pro NBC New. Od něj také v 21 letech dostal svou první Leiku Leicaflex.

kravitz_flash.jpg
Snímek z monografie Lenny Kravitz: Flash

V roce 2015 Kravitz navrhl na počest svého otce design limitované edice Leiky M-P  „Correspondent“ a v témže roce vydal fotografickou publikaci s černobílými fotografiemi ze svého života s názvem Flash. O čtyři roky později vznikla podle jeho návrhu edice Leica Monochrome „Drifter“, jejíž oznámení doprovázela stejnojmenná souhrnná výstava Kravitzových snímků. Některé z fotografií si můžete prohlédnout na blogu Leiky

Pokračování 6 / 12

Richard Melville Hall alias Moby (zpěvák, skladatel)

Je všeobecně známé, že Moby je špičkový muzikant, který na hudební scéně působí víc než 30 let, mnohem méně lidé vědí, že láska k muzice v Richardu Hallovi procitla současně s vášní pro fotografování – v 10 letech, kdy mu strýček Joseph Kugielsky, fotograf pro NY Times, daroval fotoaparát Nikon F.

Ačkoli v temné komoře strávil celá studentská léta a fotografovat nepřestal ani coby známý muzikant, první větší úspěch zaznamenal Moby v oboru fotografie až v roce 2010, kdy byla v Brooklynském muzeu vystavena série jeho fotografií Destroyed. Od té doby má za sebou další dva fotografické projekty Crowds a Innocents. Všechny si můžete prohlédnout na autorových stránkách. Další tvorbu pak Moby zveřejnil na Flickeru.

Pokračování 7 / 12

Graham Nash, Crosby, Stills, Nash & Young (zpěvák, kytarista)

Znáte Crosbyho, Stillse a Neila Younga? Když k nim navíc připočítáte Grahama Nashe, vznikne hvězdami nabitá folková kapela, která v neměnném složení společně koncertovala téměř 40 let. Její členové si v devětašedesátém dokonce zahráli na legendárním Woodstocku. Jedním z nich byl Graham Nash, nejen výborný zpěvák a kytarista, ale také dobrý fotograf.

O fotografování se Nash zajímal od dětství, dokonce ještě dříve, než se stal muzikantem. Při fotografování dbá na to, aby byl nenápadný a zachytil tak přirozený výraz fotografovaných. Kromě toho, že sám fotí, především portréty známých muzikantů – Dylana, Cashe, Presleyho, Cobaina a dalších – býval také vášnivým sběratelem fotografických tisků. Jeho tvorba není žánrově omezená, najdeme v ní pouliční snímky, krajiny, zátiší, autoportréty. Ukázky najdete na těchto stránkách a na Nashově webu. Vydal fotografickou publikaci Eye to Eye.

Pokračování 8 / 12

Lou Reed, The Velvet Underground (zpěvák, kytarista)

Další renesanční osobností v našem výčtu je americký rocker, zpěvák, kytarista, skladatel, textař a také fotograf Lou Reed. Při vyslovení jeho jména si každý nejspíš vybaví kapelu The Velvet Underground a ikonickou kresbu od Andyho Warhola na obálce prvního alba skupiny – žlutý banán.

Bavíme-li se však o Reedově fotografické tvorbě, na špinavý tripový berlínský podzemní bigbít zapomeňte, snímky této rockové legendu jsou totiž z úplně jiného ranku. Nicméně Reedovy fotografické začátky se vážou právě k období, kdy se ocitl v blízkosti zmíněného průkopníka pop-artu a bystřil své oko a styl při dokumentování svého okolí.

Během let se však jeho tvorba posunula zcela jiným směrem – Lou Reed je především zdatný fotograf romanticky (v literárním slova smyslu) pojatých krajin. Po přelomu tisíciletí mu vyšly tři fotografické knihy. Poslední z nich, Romanticism, představuje Reed v následujícím videu.

Pokračování 9 / 12

Kenny Rogers (zpěvák, kytarista, klavírista)

Kenny Rogers, legenda amerického country, patřil k osobnostem, které se prosadily v různých uměleckých oborech – nejen v muzice, ale třeba i ve filmu a fotografii. Fotografování se začal vážněji věnovat v 80. letech a jak sám tvrdil, později se pro něj fotografování stalo téměř posedlostí. Ze žánrů upřednostňoval především portrét a krajinářství, přičemž fotil hlavně černobíle.

Rogers si potrpěl na špičkovou fotografickou techniku. V jeho výbavě tak nechyběly středoformáty Hasselblad nebo Linhof. Za života mu vyšla trojice fotografických publikací: Kenny Rogers’ America (1986), Your Friends and Mine (1987) a This Is My Country (2005).

Pokračování 10 / 12

Patti Smith (zpěvačka, básnířka)

Americká punková veteránka, písničkářka, poetka a aktivistka Patti Smith se kromě muziky intenzivně věnuje též výtvarnému umění. Fotografie ji provází už od 70. let, kdy měla krátký vztah s Robertem Mapplethorpem, s nímž mimochodem zůstali přátelé až do fotografovy smrti v roce 1989.

Patti Smith ve fotografii odjakživa tíhla k technické jednoduchosti a k síle okamžiku, proto si pro svou tvorbu vybrala Polaroid. Později fotografovala např. s 35mm Minoxem 35EL, ale vždycky se vracela k instantním fotoaparátům (Land 100, Land 250). Patti Smith svou tvorbu vystavovala v řadě galerií a její fotografie najdeme i v jejích knihách (např. M Train).

Sama písničkářka se nepovažuje za fotografku, fotografii však chápe jako nedílnou součást svého života. „Zaznamenávání obrazů ve mně vyvolává pocit jednoty a uspokojení. Snímky jsou takové relikvie mého života, suvenýry z putování světem.“ Ukázky z tvorby Patti Smith najdete v tomto článku.

Pokračování 11 / 12

Andy Summers, The Police (kytarista)

Kromě toho, že byl kytaristou ve skupině The Police, proslavil se Andy Summers také jako fotograf. Během uplynulých 40 let (fotografování se věnuje od roku 1979) byly jeho fotografie k vidění na desítkách výstav po celém světě, vyšly také čtyři monografie jeho snímků. Ochutnávku jeho fotografií najdete na Summersově webu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

BED - date: 2007 place: London, UK

Příspěvek sdílený andysummersmusic (@andysummersmusic),

Sám Andy Summers tvrdí, že jsou jeho fotografie inspirované hudbou, která mu neustále zní v hlavě – melancholická linka na temném pozadí doplněná několika ojedinělými, jakoby náhodnými tóny. Dalším inspiračním zdrojem je pro něj tvorba Henriho Cartier-Bressona, Brassaïe a Ralpha Gibsona. Vedle abstraktněji laděné tvorby najdeme v jeho portfoliu také dokumentární snímky z turné skupiny. 

Pokračování 12 / 12

Bill Wyman, Rolling Stones (baskytarista)

Bill Wyman je bývalý basák jedné z nejznámějších rockových kapel Rolling Stones, kde působil dlouhých 31 let do roku 1993, poté  si založil vlastní skupinu Bill Wyman‘s Rhytm Kings. Vedle hudby se věnuje i dalším uměleckým odvětvím, např. filmu, ale i fotografii, v roce 1996 byla u příležitosti jeho 80 narozenin uspořádána výstava Around the World in 80 Years.

Fotografie se stala Wymanovou vášní už v dětství, kdy od strýce dostal svůj první fotoaparát. Ten se pro něj posléze stal nástrojem k zaznamenání historických událostí, které si tak mohl zpětně připomenout. Věnoval se zejména dokumentování hudebního světa. „Vždy jsem se snažil držet v povzdálí, raději jsem fotil v zákulisí, podstatná pro mě byla upřímnost a přirozenost,“ popisuje Bill Wyman svůj způsob tvorby, kterou najdete zde.

Určitě si přečtěte

Články odjinud