Zrušení prezidentských primárek v New Yorku je protiústavní, rozhodl federální soud

Rozhodnutí Demokratické strany zrušit červnové prezidentské primárky v americkém státě New York je protiústavní, neboť brání uchazečům získat delegátské zastoupení pro letní nominační sjezd. Podle agentury AP tak rozhodl federální soud, na který se obrátili vermontský senátor Bernie Sanders a newyorský podnikatel Andrew Yang. Oba sice prezidentskou kampaň zastavili, delegáty na sjezd ale nadále sbírají.

Jediným aktivním uchazečem o prezidentskou nominaci demokratů je někdejší viceprezident USA Joe Biden. Demokraté se na základě toho rozhodli v New Yorku prezidentské primárky 23. června zrušit.

To se nelíbilo dvojici Bidenových vnitrostranických rivalů Sandersovi a Yangovi, neboť jim rozhodnutí brání získat odpovídající zastoupení pro nominační sjezd. Oba se proto obrátili na soud, který jejich argument uznal a prohlásil postup strany za protiústavní.

Demokratická strana v New Yorku pořádání prezidentských primárek označila za zbytečné, neboť Bidena již podpořila většina někdejších stranických soků. Strana poukazovala i na bezpečnostní důvody vzhledem k současné pandemii nemoci covid-19. Argument bezpečnosti soud zpochybnil, neboť strana ve stejný červnový termín pořádá v New Yorku ještě kongresové a státní primárky.

Biden chce předejít rozkolu ve straně

Sanders byl hlavním Bidenovým soupeřem v zápase o nominaci na prezidentskou kandidaturu. Z boje nakonec počátkem dubna jako poslední Bidenův soupeř odstoupil a svého soka v předpokládaném souboji s Donaldem Trumpem o prezidentský úřad podpořil.

Delegáty srpnového nominačního sjezdu, které získal v dosavadních primárkách, se ale Sanders rozhodl si ponechat, aby posílil své pozice ve straně. Podle nominačních pravidel demokratů by ale měl kandidát, který z boje odstoupí, ztratit třetinu dosud zvolených delegátů pro nominační sjezd.

Biden by se ale rád vyhnul rozkolu ve straně a Sanderse ujistil, že i když z boje odstoupil, může si všechny delegáty ponechat. Podle amerických médií Biden nechce opakování scénáře z minulých voleb, kdy se v nominačním boji Sanders postavil Hillary Clintonové. Jejich zápas trval dlouhé měsíce a stranu vážně poznamenal. Clintonové se pak nepodařilo v prezidentských volbách získat na svou stranu Sandersovy voliče a souboj s Trumpem prohrála.