6. 5. 2020

Novinka pod lupou: Van Der Valk (ITV)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Van Der Valk
Žánr krimi
Stanice ITV
Premiéra 26. 4. 2020
Vysílání středa, 20:15
Délka pilotu 89 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Revival stejnojmenného seriálu ze 70. let. Příběh se odehrává v Amsterdamu, kde detektiv Van Der Valk se svým týmem vyšetřuje vážné kriminální případy, které zabředávají do světa umění, politiky, závislosti, mysteriózna i módního průmyslu.

Trailer
na Facebooku

A jaký je náš ortel?

Pamatuju si na dobu, když jsme před lety začali pomalu rozšiřovat NPL i mimo seriály Velké pětky. Mým prvním (nebo jedním z prvních) britským seriálem byla kriminálka River. Byla jsem hodně příjemně překvapená, jak mě pilot dokázal vtáhnout do děje. Od té doby jsem viděla spoustu pilotů britských kriminálek a některé z nich byly hodně povedené, takže jsem si vytvořila jakousi laťku, u které očekávám, že ji splní všichni zástupci britských kriminálek.

Očividně to ale není ten případ. Očividně ne všechny TV kousky sednou každému, ačkoliv patříte k milovníkům daného žánru. Důkazem je i Van Der Valk. Jasně, můžete (asi právem) namítat, že hodnotím ne zrovna dobře proto, že pilot má 90 minut a jak už mě znáte, to je velký faktor, který mě často (vždycky?) hned na začátku otráví. Ale myslím si, že tato novinka by nezaujala, ani kdyby měla 30 minut.

Původní stejnojmenný seriál neznám, takže nemůžu porovnávat, jak se reboot vyvedl. Každopádně nový hrdina je ve všech ohledech průměrný. Stopáž hrůza, kdyby se smrskla na půlku, vůbec by to nevadilo. Krimi příběh začíná slibně, ale nakonec se do něj tvůrci docela zamotávají a nepřináší žádné nové a zajímavé informace, takže se hodně rychle omrzí. Postavy ničím nevyčnívají, po dvou minutách od vypnutí televize zapomenete, na co a na koho jste zrovna koukali.

Myslím si, že tohle za ten čas nestojí.

  • hlavnímu představiteli role sedí
  • stopáž
  • nudné a nevýrazné postavy
  • průměrný příběh, který je zbytečně roztahaný
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak z pilotu Van der Valka mám pocit, jako by ho psali dva lidé, kteří se ovšem nikdy nesetkali. Zábavné a originální scény s dobrou atmosférou se střídají s otravnými nepovedenými scénami, které jsme v kriminálkách viděli už ve stovkách různých variací. Obrovskou zásluhu na těchto scénách má stereotypní postava snaživého nováčka, která by se dle mého měla zakázat plošně celou seriálovou produkcí! Jediné opodstatnění získává taková postava ve chvíli, kdy se z ní vyklube hlavní záporák, ale i tak je to, co této změně předchází, často nesnesitelné.

Chemie zbytku týmu naštěstí funguje dobře, i když ani zde se nevyhneme některým detektivkovým klišé ve vykreslení jednotlivých postav. Samotná krimi zápletka je ale solidní a dlouhou dobu předkládá divákovy hned několik možných podezřelých. Tempo je pomalejší, ale k tomuto stylu vyprávění se hodí. Škoda slabšího závěru.

Je mi jasné, že budu sledovat dál, protože pro Marca Warrena mám slabost již od dob Podfukářů a „ty dobré“ scény mě baví. Pravdou ale je, že tohle dílko díru do světa neudělá a mnoho z vás ho přejde coby watchlistový plevel. Je to ale fajn nenáročný seriál na deštivé odpoledne.

  • Marc Warren
  • chemie mezi detektivním týmem
  • zasazení děje do Amsterdamu
  • krimi zápletka
  • vtip
  • kancelářský hafík
  • postava snaživého nováčka
  • detektivní klišé
  • politika
  • stopáž
70 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu