Kohoutí kříž

Kohoutí kříž

Kohoutí kříž je čítanka šumavské německé literatury, která je stále po ruce. Je totiž elektronická. Sbírku představí její spoluautor Ivo Kareš právě v těchto dnech, kdy si připomínáme 75. výročí konce 2. světové války. Premiéru pořadu z produkce českobudějovického studia zachytíte ve středu 6. května 2020 od 19.30.

kares_ivo_mares_janTisíce jmen, dat, textů a obrazových materiálu – to je Kohoutí kříž. Na díle od 60. let pracuje Jan Mareš, elektronickou verzi má na starosti právě Ivo Kareš. Současný ředitel Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích přiblíží, jak sbírka vznikala a co vše obsahuje. Z nesmírně bohatého literárního materiálu necháme promluvit tři autory, jejichž texty se vztahují k období konce války. Zjistíme, jak se osvobození zrcadlí v textech těch, jimž přineslo bolest a zmar. Dva z nich – Georg Brei a Alois Sonnleitner museli svou šumavskou domovinu opustit, třetí – kněz Engelmar Hubert Unzeitig, který působil v Zadní Zvonkové, zemřel rukou nacistů. Pojďme se společně podívat na květnové události z druhé strany, z táboru poražených, a pokusme se pochopit, jak kolektivní vina dopadá na jednotlivce.kohouti_kriz_nowak_max

Pořad jihočeského studia Proglasu připravila Jitka Skřičková, která vás také zve k poslechu. Texty německých autorů zazní v podání Jana Novotného, technickou stránku pořadu měl na starost Jaroslav Topinka.   

 

Fotky: Na snímku v textu autoři elektronické čítanky Jan Mareš a Ivo Kareš u kohoutího kříže nad Nicovem u Kašperských Hor (fotila Tamara Pršínová). Dobový snímek v textu: autorem je Max Nowak, zdroj: https://www.kohoutikriz.org/autor.html?id=kolli&t=p. Snímek v záhlaví článku: výřez z fota Erwina Puruckera, zdroj: https://www.kohoutikriz.org/autor.html?id=binde&t=p.

NyníKomorní hudba
Skladba: Klavírní trio B dur, KV 254 - Adagio; Autor: Mozart Wolfgang Amadeus; Soubor: Guarneri trio Praha
02:00Klika (Rádio 7)
02:15Písně
03:00Čaj do páté
04:00Písně
05:40Radio Vatikán (české...
05:57Myšlenka na den

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!