Hlavní obsah

Hoaxy o cenzuře a uprchlících se vrací. Nouzový stav se uvolňuje

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Článek

Milí čtenáři, posíláme vám další číslo Zpravodaje Sherlock Senior. Vedle přehledu nejčastějších hoaxů a dezinformací přidáváme i další zajímavé a důležité informace, které jste možná minuli. Moc děkujeme za vaše pozitivní ohlasy k audio nahrávce Milana Šímy. Proto i v aktuálním Zpravodaji pro vás Milan shrnul falešné a nepravdivé zprávy.

Aktuální hoaxy: Strašení cenzurou, uprchlíky i popírání koronaviru

Audionahrávku s hlasem Milana Šímy si můžete poslechnout v úvodu článku.

Ani v koronavirové době nespí osvědčené hoaxy a manipulace. Objevují se sentimentální vzpomínky na systém civilní obrany před rokem 1989, kdy byly v každé škole a podniku plynové masky a každý senior mohl počítat s maskou na národním výboru. Stejně tak naše hranice chránili vojáci s ostrými náboji. Zapomínáme, že už tehdy byla cvičení směšná a skutečně použitelných masek bylo minimum. Vojáci taktéž nestáli, aby hlídali hranici zvenčí, ale aby lidé nemohli utíkat za svobodou.

Nic nepodlamuje důvěru v média tak jako zvěsti o cenzuře. Ty se týkají například zatajování pravdy o událostech z druhé světové války. Česká televize má prý zakázáno informovat o bombardování Prahy spojeneckými vojsky či o plánu nacistů, jak naložit se slovanskými národy. Žádná cenzura však není, Česká televize se tématům věnuje. O bombardování Prahy informovala dokonce nedávno, plány nacistů se objevují i v hlavních zpravodajských relacích.

O Evropské unii se dozvídáme, že chce vytlačit seniory z běžného života. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová skutečně uvedla, že starší lidé možná budou muset být izolováni, aby byli chráněni před koronavirem. Izolací však není myšlen žádný zákaz vycházení, navíc Evropská komise nemá ani pravomoc členským státům přikazovat jakákoliv zdravotnická nařízení.

Někdy se dočítáme, že koronavirus je úmyslně vytvořenou biologickou zbraní, nebo že dokonce vůbec neexistuje. Zpochybňování vychází z výroku známého německého patologa Klause Püschela, který prováděl pitvy nakažených. Profesor Püschel skutečně řekl, že „nikdo z údajných obětí nezemřel na koronavirus“, ale v kontextu celého rozhovoru uvedl, že většina zemřelých měla i jiné zdravotní potíže.

Z Facebooku se dozvídáme o autentickém svědectví doktorky Julie Kudrjašové o údajném kolapsu německého zdravotnictví. Na webu autorky Julie Kudrjašové jsou ale kontakty do Trutnova. Při kontrole telefonního čísla se dovoláte zcela jiné trutnovské neuroložce.

Vrací se nám i staří dobří uprchlíci. Ti zafungují v jakékoliv době a v každé společnosti. Bát se migrantů je přirozené, protože jsou z jiného prostředí, proto jsme ostražití. Migranti symbolizují vše, z čeho máme strach. Jedni se obávají násilí, další zhroucení sociálního systému, někdo nemocí. Jiní jejich přemnožení a lidé v produktivním věku narušení pracovního trhu v důsledku práce načerno nebo poklesu mezd. Podle výzkumů se lidé paradoxně staví k migrantům nepřátelsky tam, kde je jich nejméně. Naopak lepší vztah s migranty mají ve společnostech, které s migranty žijí.

Co je to chytrá karanténa? Jaké metody pro určení vaší polohy může použít?

Podstatou chytré karantény je rychlý a dokonalý přehled o nakažených, cílené testování potenciálně nemocných, efektivní používání zdravotnického materiálu a zajištění pomoci potřebným co nejdříve. Součástí chytré karantény jsou i různé aplikace. Jak fungují? U chytrých telefonů umožníte sdílení svých polohových dat (GPS), a když přijdete do kontaktu s nakaženým, přijde vám oznámení na možné riziko nákazy. A to dokonce i poté, kdy osoba ve vaší blízkosti zjistila onemocnění později. Uvádíme výčet nejrozšířenějších aplikací.

Už přes milion lidí využívá rozšíření aplikace Mapy.cz

Aktualizace aplikace Mapy.cz využívá sdílení polohových dat a umožňuje zabránit dalšímu šíření koronaviru. Funkce je k dispozici už měsíc, od konce března funguje i webový formulář pro sebenahlášení v případě, že je člověk pozitivně testován na covid-19.

eRouška

eRouška je stejně jako Mapy.cz součástí systému chytré karantény Ministerstva zdravotnictví ČR. Když potkáte někoho, u koho se později prokáže koronavirus, hygienická stanice vás bude moci telefonicky kontaktovat. O eRoušce se dozvíte zde. Aplikace funguje pouze pro systém Android.

Česká aplikace zabodovala v Nizozemsku

Jiný český nápad – koncept chytré karantény od sdružení COVID19CZ – se v Nizozemsku probojoval do finále výběrového řízení tamní vlády.

Novou společnou aplikaci připravuje Apple i Google

Dva největší rivalové, jejichž systémy využívá 99 % všech uživatelů chytrých mobilních telefonů, se spojili, aby vyvinuli společnou aplikaci pro chytrou karanténu. Aplikace nebude používat GPS, ale Bluetooth. První verze aplikace bude vypuštěna na systémy iOS a Android v průběhu května a v následujících měsících by se měla dále vylepšovat.

Zkrotili jsme pandemii

Povelikonoční nárůst nakažených se nepotvrdil. Zároveň ale celkové vítězství nad koronavirem ještě není na dohled. Zůstává splnit nelehkou podmínku, o které politici i zdravotníci hovoří jen velmi opatrně – nákazou musí projít aspoň 40 procent lidí (podle některých studií 60 procent), aby byla dosažena „imunitní rovnováha“ a dalo se hovořit o tom, že společnost koronavirus zvládla.

Reportáž Šárky Kabátové: Svědectví z první linie

Reportérka Šárka Kabátová, se kterou se můžete setkat v rámci programu Sherlock Senior, a to jak při výjezdech do regionů, tak během mediální školy v pražském sídle Seznamu, vytvořila reportáž ve vinohradské nemocnici. A to přímo na oddělení, kam přivážejí pacienty těžce zasažené nemocí covid-19. Devítiminutové video můžete zhlédnout zde.

České nemocnice se začínají vracet k běžné péči

Zatímco běžně zvládla motolská nemocnice 120 operací denně, teď zvládne podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka kolem 40 operací. „Česku se podařilo vybrat zatáčku tím, že se zabránilo tomu, aby se do nemocnic navezl úplně každý pacient, který měl covid-19. Teď už je nejvyšší čas vrátit se do normálu, začít rychle likvidovat resty, které máme,“ říká šéf Motola.

Otcové mohou opět k porodům

Ministerstvo zdravotnictví znovu povolilo přítomnost otce o porodu. Už se ale ozývají první nemocnice, které přítomnost otce u porodu ani tak neumožní. Nesplňují totiž všechny potřebné podmínky, jež ministerstvo stanovilo.

Automobilky se chystají na rozjezd

Naše země je závislá na automobilovém průmyslu, proto je dobrou zprávou, že se opětovně rozjíždí výroba. Nošovický továrna Hyundai obnovila provoz po Velikonocích a Škoda Auto od 27. dubna.

Reklama

Doporučované